Diplomasız heykeltıraş: Şahvelat Kılıç:

Van'ın Erciş ilçesinde ilköğretim mezunu heykeltıraş Şahvelat Kılıç'ın ilçe merkezinde dikili olan Ercişli Emrah ve Selvi heykelinin de aralarında olduğu 160 eseri bulunuyor

GİRİŞ 17.04.2012 05:28 GÜNCELLEME 17.04.2012 05:28

Ali Dağer ve Ali İhsan Öztürk'ün haberi

Van'ın Erciş ilçesinde yaşayan ilköğretim mezunu mezunu heykeltıraş Şahvelat Kılıç, eğitim almadan şimdiye kadar 160 heykel yaptığını söyledi.

AA muhabirine açıklama yapan 58 yaşındaki Kılıç, 7 yaşından itibaren 3 yıl çobanlık yaptığını anlattı. Hayvanları otlatırken sürekli resim yaptığını ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:

''Bir gün koyunları otlattığım sırada kumların üzerine resim yaparken, bir kuzuyu kurt kapmıştı. Evin kerpiç duvarına ve kapılara da resimler yapardım. Babam 'bu çocuk delirmiş' derdi. Okula başladığımda öğretmenim 'Ne kadar güzel resim yapıyorsun, iyi bir ressam olursun' demesi beni motive etti. Öğretmenimin bu sözleri benim resim ve heykel merakımı daha da artırdı.''

-İlk ciddi çalışması ''Haldi'' heykeli-

İlkokuldan sonra eğitimine devam etmediğini belirten Kılıç, okula gitmediğini bir ocakta taş işçiliğine başladığını bildirdi. Ahlat taşından mezar taşları başta olmak üzere sipariş üzerine süsleme taşlar yaptığını anlatan Kılıç, şunları söyledi:

''Aynı zamanda heykel denemelerim de devam ediyordu. İlk ciddi heykel çalışmamı 1974'te yaptım. Urartular'ın baş tanrısı olarak bilinen Haldi'nin bir taş üzerine kabartmasını tamamladım. Ardından aslan başları, tarihe mal olmuş kralların ve tanrıların heykelleri geldi. Erciş'in simgeleri arasında yer alan Ercişli Emrah ile Selvi'nin heykeli için belediyenin 2004 yılında açtığı yarışmada yaptığım heykel birinci oldu ve şehrin ortasına dikildi.''

-Halk Eğitim Merkezi'nde kurs veriyor-

Heykel ve taş işçiliği konusunda bir eğitim almadığını anlatan Kılıç, Halk Eğitim Merkezi'nde taş işçiliği sertifikasını aldığını bildirdi.

Sertifikayı aldıktan sonra Halk Eğitim Merkezi ile Erciş Acık Cezaevinde taş işçiliği ve minyatürü konusunda eğitimler verdiğini anlatan Kılıç, şunları kaydetti:

''Zaman zaman üniversitelerden öğretim üyeleri gelip çalışmalarımı izliyor ve eğitim almadığım halde yaptığım eserlere bakarak şaşırıyor. Beni ziyaret eden heykeltıraşlar da oldu. Kullandığım taşları, malzemeleri ve yontmada kullandığım aletleri inceliyorlar. Bunlar benim için güzel bir duygu.''

Çalışmalarında Ahlat taşı, Erciş'in Zernaki tepesinden çıkan beyaz taşlar ile Nevşehir taşını kullandığını bildiren Kılıç, ''Antalya'daki birçok otel için farklı heykeller yaptım. Bu heykeller için genellikle Nevşehir taşını kullandım. Çalışmalarımda genellikle hayal gücümü kullanırım. Tarihi yapılara ilgi duyarım. Van'daki tarihi yapıların büyük bölümünün taştan minyatürlerini de yaptım'' dedi.

(aa)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Trump'a ilk çağrı: Buna inanıyorum!
3 yaşındaki oğlunun gözü önünde öldürüldü! Ankara'daki cinayet anları kamerada!