Bir resim tablosu üzerinde 32 yıldır çalışıyor

Azerbaycanlı ressam Vagif Ucatay, geleneksel Azerbaycan düğününü yansıtmaya çalıştığı yağlı boya tablosunu bitirmek için 32 yıldır çaba harcıyor.

Bir resim tablosu üzerinde 32 yıldır çalışıyor
Bir resim tablosu üzerinde 32 yıldır çalışıyor
GİRİŞ 10.01.2013 13:59 GÜNCELLEME 10.01.2013 13:59

Ressam Ucatay tarafından hazırlanan ve renkli motifleriyle bilinen Azerbaycan düğünün tüm aşamalarının yer aldığı tabloda, kız ve oğlanın tanışması ile çeşme başı sahnesinden başlayarak ailenin oluşmasına kadar olan aşamalar titizlikle işleniyor. 

Türk kültürünün nesilden nesle aktaran Dede Korkut'u tablonun tepesine yerleştiren ve böylece Türk geleneğinin aktarılma yolu ve süreçlerine de vurgu yapan Ucatay, resminde düğün merasimlerine iştirak eden 333 gerçek kişinin yüzünden istifade etti.

Kız isteme merasimi, nişan, gelin evinin donatılması, kına, düğün ziyafeti, gelinin baba evinden götürülmesi, gerdek gecesi ve düğün merasiminin diğer adetleri gibi sahneleri gelişim sırasına göre tablosuna yerleştiren ressam, bunları bir sahnede birleştirmenin yolu üzerinde ise 7-8 yıl düşündüğünü aktardı.

Resmindeki personajların minyatür küçüklüğüne yakın ebatlarda olmasına bakmayarak yüzlerinde gerçek insan ifadelerini gerçeğe yakın bir şekilde aktarmaya çalışan ve bunu yaparken büyüteç kullanan Vagif Ucatay, Azerbaycan ressamlık sanatı ve düğün geleneklerinin gelecek nesillere aktarılmasında önemli yere sahip olacak resminin bitmesi için en az beş yıl daha süreye ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Şaheserim dediği ve yapımı uzun süredir devam ettiği için fikrinin çalınmasından endişe duyduğunu dile getiren Ucatay, "Düğün" tablosunu AA muhabirine değerlendirdi.

Çalışmasının uzun sürme nedenlerinden biri olarak düğün adetleri hakkında kapsamlı araştırma yapmasını belirten Ucatay, "Resme başladığımda adetlerimizle ilgili her şeyi bildiğimi zannediyordum. Fakat işin içine girince aslında bu konuda çok az bilgi sahibi olduğumu fark ettim. Azerbaycan'ın bütün bölgelerindeki adetleri öğrenerek, tablomda harmanlamaya çalıştım. Türk mitolojisinde önemli yeri olan üç rakamını ve üçün katsayısı rakamları, pınar başındaki 9 güzel, üç kişilik aile, tabloda resmedilen 333 kişi ve başka örneklerle kullandım. Tablo tam bittiği zaman, izleyenler Türk mitolojisi ve Türk kültüründen, yani kendinden bir şeyler bulacaktır. Tek isteğim, eserime gereken değerin verilmesi ve bittiğinde topluma açık bir yerde sergilenmesidir" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dolarda 'Felaket' senaryosu! Gözler Trump'ın hamlesinde
"Trump'ın eşi ve kızı Beyaz Saray'a taşınmayacak" iddiası