Frekans izni olmayan yayına mahkemeden vize!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), ''frekans izni olmadan'' yayın yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu bir radyonun sahibi hakkında ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verdi.

Frekans izni olmayan yayına mahkemeden vize!
Frekans izni olmayan yayına mahkemeden vize!
GİRİŞ 31.07.2012 11:50 GÜNCELLEME 31.07.2012 12:56

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), ''frekans izni olmadan'' yayın yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu bir radyonun sahibi hakkında ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verdi. Üst Kurulun, savcılığın kararına ilişkin Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz ise reddedildi.

RTÜK İzin ve Tahsisler Daire Başkanlığı, Ankara'da faaliyet gösteren bir radyonun ''frekans izni olmadan'' yayın yaptığı iddiasıyla sahibi hakkında, ''6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun''a aykırılıktan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Soruşturma kapsamında söz konusu radyoda arama yapan savcılık, radyo sahibinin beyanına başvurdu. Radyo sahibi, Türkiye'de karasal yayın yapan radyo ve televizyonların frekans izinlerinin bulunmadığını savunarak, radyoyla ilgili daha önce de benzer şikayetlerde bulunulduğunu, davaların beraatla sonuçlandığını kaydetti.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ahmet Cemal Gürgen, şikayete ilişkin ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verdi.

Kararda, karasal yayın yapan tüm radyo ve televizyonların frekans izinleri bulunmamasına rağmen görevlilerce yalnızca bazı radyolara ilişkin yayının durdurulması ve sorumluların cezalandırılması yönünde suç duyurusunda bulunulmasının, ''kamu yararı, zorunlu, acil bir toplumsal ihtiyacın varlığı'' konusundaki gerçeklikten uzak bulunulduğu kaydedildi.

Mahkeme uygun buldu

Radyonun, 6112 sayılı Kanun'da belirtilen yayın ilkelerine ve ticari işlemlere ilişkin kurallara riayet ettiği belirtilen kararda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ifade özgürlüğüne ilişkin verdiği kararlara atıfta bulunuldu.

Radyo sahibince yasal başvuruların yapılmasına rağmen, devlet tarafından yerine getirilmesi gereken frekans tahsisinin yapılmadığı ifade edilen kararda, ''Unsurları oluşmayan ve kastın bulunmadığı eylem nedeniyle şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir'' denildi.

RTÜK, savcılığın söz konusu kararına, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren mahkeme, savcılığın kararını uygun bularak itirazı reddetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ne Trump, ne Harris! Amerikalı Müslümanlardan stratejik oy tercihi
A Milli Takım'ın aday kadrosu açıklandı