Türkiye'den yeni yatırım hamlesi atağı
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Türkiye’nin; bulunduğu ülkeler grubunda yabancı yatırım çekme lideri olduğunu söyledi.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı ile 2014 yılı değerlendirmesi ve 2015 yılı beklenti ve öngörülerini anlattı.
Yeni yatırım hamlesi planını yıl sonuna kadar hükümete sunacaklarını anlatan Aycı, yeni dönemin yatırım kodlarının ar-ge, teknoloji ve inovasyon olduğunu kaydetti.
Son 2 yılın uluslararası doğrudan yatırımlar açısından değerlendirmesini yapan Aycı, önümüzdeki dönemde yatırım beklediği sektör ve ülkelere dikkat çekti. Aynı zamanda Dünya Yatırım Ajansları Başkanlığını da yürüten İlker Aycı, Türkiye’nin kendi liginde bulunan Polonya, Hindistan, Meksika, G. Afrika, Tayland ve Vietnam gibi ülkelerle kıyaslandığında yatırım çekme noktasında en iyi ülke konumunda bulunduğunu söyledi.
ÜÇ PUANI ALDIK GRUPTAN ÇIKTIK
Polonya ile birlikte diğer ülkelerden ayrışan Türkiye'nin kendi bölgesine (Batı Asya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa) gelen yatırımın yüzde 30’unu tek başına çektiğini anlatan Aycı, “Almanya ile Rusya arasında denge konumunda bulunan Polanya, Almanya’nın dibinde olmasının da avantajlarını yaşıyor. Buna rağmen Polanya’yı geçeceğimizi söylemiştik ve geçtik. Gruptan çıktık ve üç puanımızı aldık” dedi.
YENİ YATIRIM HAMLESİ PLANI HAZIR
Türkiye’nin şimdiye kadar çektiği yatırımla yetinmeyeceğini anlatan İlker Aycı, “Daha fazla yatırım çekme liginde bizi ayrıştıracak gelişmeler ve hamlelerimiz olacak. Hükümetimizin belirlediği 2015-2017 Eylem Planına paralel olarak yeni hamleler yapmak üzere başlattığımız çalışmalar tamamlandı. Yıl başına kadar bu çalışmayı Planlama Bakanlığı’na sunacağız” diye konuştu.
Teknoloji, ar-ge ve inovasyon
Türkiye’nin değer oluşturma alanlarında yatırım çekmeye mecbur olduğunu anlatan Aycı, şunları söyledi :“Bunun için bölgesel ve sektörel çeşitlendirmeye yöneliyoruz. Önümüzdeki dönemde bölgesel kalkınma ajanslarının önemi giderek artacak. Ar-ge, inovasyon ve teknoloji odaklı yatırımlar çekmeyi hedefliyoruz bundan sonra. Sağlık sektörü Türkiye’nin yeni yatırım çekeceği alanlardan biridir. Sağlık turizminde merkez olmak istiyoruz"
Çözüme dönük her adım yatırıma yarar
İstikrar ve güvenin sürmesinin yanısıra enerji maliyetlerinin azalmasının da olumlu bir durum olduğuna dikkat çeken İlker Aycı, “Bankacılık sektörümüz stres testinden geçti. Yüzde 10 artışla sermaye çekmeye devam ediyoruz. Gelen yatırımların sektör çeşitliliği de iyi durumda. Çözüm sürecinde atılacak her bir adım istikrara katkı demektir ve yatırım ortamının iyileşmesi yolunda bir tuğla koymak demektir. Çünkü çözüm sürecinin başarıya ulaşmasıyla oluşacak hava sadece Türkiye ile sınırlı kalmayacak. Ekonomik entegrasyon anlamında sınırımız daha da genişleyecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Mutsuz olanlar bize geliyor
İlk 9 ayda Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımın yüzde 10 arttığını vurgulayan Aycı, “ 2014 yılı sonu itibariyle 13 milyar $ seviyesinde doğrudan yatırım girişi beklenmektedir. Civardaki bazı ülkelerde mutsuz olan yatırımcılar, rotayı Türkiye’ye çevirmiş durumda. Kapımızı çalmaya başladılar, görüşmelere başladık. Somutlaşmak üzere olan yatırımlar var. Şimdiden isim vermek uygun olmaz. Fakat Türkiye’ye olan ilginin arttığını kesinlikle söyleyebiliriz” dedi.
Enerjiye her yıl 5-6 milyar $
Türkiye’nin sadece enerji alanında yıllık çektiği yabancı yatırımın yüzde 40’ı kadar arttıracak potansiyeli bulunduğunu belirten Aycı, şunları vurguladı: Yıllık 5-6 milyar dolarlık enerji sektörü yatırımı çekeriz. ABD ile geçtiğimiz hafta varılan mutabakata göre Türkiye’ye 500 milyon dolarlık bir rüzgar enerjisi yatırımı yapılacak. 3 santral için harcanacak 60-70 milyar dolarlık yatırımın yüzde 40’ının yerli üretim olması için uğraş ve bilinç var. Japonya altyapı projeleriyle ilgileniyor.