Hacda kadın dünyası nasıl düzenleniyor
Hacca giden gazeteciler, hep erkeklerin gözüyle o dünyayı aktardı. Oysa oralara gidenlerin çok büyük bir kısmı kadınlardan oluşuyor. Medine'deki Türk mürşide, kadınların dünyasını Nursel Tozkoparan'a anlattı.
Geç olsun da güç olmasın. Bu röportaj resmen öyle oldu.
Şöyle ki
Bu yaz benim için sürprizler yazı oldu diyebilirim.
Yaz tatilim arkadaşlarım tarafından
Haziran ayında gittiğim umre ziyaretimde yeğenim tarafından hediye edildi.
Bir akşam yeğenim tarafından pasaportum istendi. Şaşkınlıkla “getireyim de ne yapacaksın benim pasaportumla” dedim. “Ama nasıl olur” demeye kalmadı ki gözümü Mekke’de açtım.
Mesleğe yeni başlamış olmanın heyecanı mı desem bilmiyorum ama itiraf etmeliyim ki Haber7 internet sitesinde röportajlara başladığımdan bu yana hiç kimseye normal gözle bakamıyorum. Kiminle nasıl röportaj yaparım bilinçaltıma yerleşmiş.
Bu röportaj da haziran ayındaki umrede yaptığım bir röportaj oldu.
Nasıl gelişti bu kısa söyleşi neden bu kadar gecikti hepsinin bir sebebi var elbette.
Haziranda yaptığım mülakat benim elime daha yeni geçtiğini söylemeliyim.
Medine’yi Münevvere’de yeni bir uygulama başlatmışlar. Ziyaretçileri ülke ülke ayırmışlar. Başta zor bir uygulama gibi gözükse de kolaylıkları daha fazla. Sıramızı beklerken, görevli kadınlar ilgimi çekti. “Mürşide” adı veriliyor bu kadınlara. Fotoğraf makinamı güvenliğe teslim ederken görevli kadınlardan birisi Türkçe konuşmaya başladı. Biraz sohbet ettik ve kendisiyle röportaj yapıp yapamayacağımı sordum kendisine. “Akşam namazından sonra gel konuşuruz” dedi.
Namaz sonrasında soluğu bana verdiği adreste aldım. Ne yapmak istediğimi anlattım. Görevli kadınlar arasındaki tek Mürşide olan Türk kadın “Suudili bir mürşide” ile bu mülakatı yapmamın daha doğru olabileceğini söyledi. Kütüphane bölümünde oldukça uzun ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik.
Yalnız
Benim kaydetmeme izin vermediler. Notlar tutmama da
Oracıkta sorularımı yazdım ve kendilerine teslim ettim.
Orada bir sözleşme imzaladım. Sorularıma verdikleri yanıtlarda herhangi bir kısaltma yapılmayacağı ve üzerinde oynama yapılmayacağına dair “hukuki” bir sürü imza attım.
Elbette bana kendilerince mantıklı açıklamalar yaptılar. Bugüne kadar Mescid-i Münevvereden hiçbir şekilde kendi medyaları da dahil olmak üzere kimseyle görüşme yapılmasına izin verilmemiş.
Ne söylerseniz söyleyin
İlk kez bir mürşideyi konuşturmak da her ne olursa olsun bana cazip geldi.
Attım imzaları. Sorularımı verdim. Beş aylık bir gecikmeyi nasıl açıklarlar bilmiyorum. Bildiğim bir şey var. Pek çok sorumu cevaplamak istememişler. Umreye ya da Hacca gidenler, mürşidelerle karşılacaklar. Siz de merak ederseniz diye düşünerek yayınlanmaya karar verdim. Tabi bu haliyle de şık bir röportaj oldu.
- Medine’nin ruhundan bize bahseder misiniz?
- Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
Peygamber şehrinin faziletleri ve özellikleri dini kaynaklarda sabittir, ilim ehli bu konuda çok eser yazmıştır. Medine Müslümanların çoğunun kalbinde yüce bir değere sahiptir. Çünkü orası İmanın yuvası, Peygamberin hicret ettiği yer idi.
Medine’nin özelliklerinin en önemlisi; Resulullah’ın Mekke’den hicret edip geldiği ve devesinin çöktüğü yere mübarek elleriyle inşa ettiği Mescid-i Nebevi’dir. Allah Resulü (s.a.v) orası için şöyle buyuruyor “Benim bu mescidimde kılınan bir namaz Mescid-i Haram hariç diğer yerlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır. Bu mescitte sahabeler Allah Resulünün elinde yetişmişlerdir. Ve yine bu mescit ibadet kastıyla yönelinebilen (yolculuk edilebilen) üç mescitten biridir. Allah Resulü şöyle buyuruyor “Şu üç mescit dışında başka her hangi bir yere binekler yüklenilmez (yolculuk yapılamaz) bunlar; Mescid-ül Haram, benim bu Mescidim ve Mescid-ül Aksadır. Buraların veya diğer mescitlerin ziyaret adapları ilim ehli şahsiyetlerin kitaplarında mevcuttur.
- Mescidi Nebevi de verilen hizmetler nelerdir?
- Asırlardır Mescid-i Nebevi büyük hizmetler sunmuştur, öyle ki Müslüman bayan ve bayların rüyası olan genişletme ve hizmet son olarak Hadimul Haremeynüşşerifeyn Kral Fahd bin Abdülaziz tarafından gerçekleştirilmiştir. Mescid-i Nebevi’de ziyaretçi bayanlar sunulan birçok hizmet vardır. Bunlar başlıca şunlardır:
Kütüphane: 18 yaşın üzerindeki ziyaretçi bayanlara 7.30 ile yatsı ezanı arasında hizmetini sunar. İki şubesi vardır.
1- Doğu tarafındaki bayanlar bölümünde bulunan 24 numaralı Osman bin Affan (r.a) kapısıdır.
2- Batı tarafındaki bayanlar bölümünde bulunan 16 numaralı Ömer Bin Hattab kapısındadır. Bu kütüphanelerde çokça dini ve kültürel kitaplar bulunur. Kütüphane, okurlarına ve araştırmacılarına elinden gelen hizmeti sunmaya çalışır. Arapça bilmeyen ziyaretçiler için de farklı dillerde kitaplar bulundurur. (İngilizce, Türkçe, Fransızca, Urduca, Peştuca ve Farsça gibi)
Sesli Kütüphane: 28 numaralı Ali bin Ebu Talip (r.a) kapısındadır. Burada ilmi sohbetlerin, hutbelerin ve Kuran-ı Kerim tilavetlerinin kaset ve CD kayıtları yapılır. Böylece görüntülü ve sesli olarak İslam ilmi yaymaya çalışılır.
Çocuk Kütüphanesi (okumalı-sesli): 28 numaralı Ali bin Ebu Talip (r.a) kapısında 6 ile 18 yaş arası çocuklara ikindi namazından yatsı ezanına kadar hizmet sunulur. Çocuk kütüphanesinin açılmasındaki hedef, çocuklara mescidin adabını, yaş merhalelerine göre inanç ve ibadet talimini vermektir. Önemli bir diğer konuda kitap okumayı sevdirerek okumayı kazandırmaktır.
Bayanlara Hizmet Bölümü: 25 numaralı Osman bin Affan (r.a) kapısındadır. Burada da birçok hizmetler sunulur. Bunlar ise, ziyaretçi bayanların soruları cevaplandırılır, görüş ve önerileri dinlenir, tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyanlara ödünç verilir, hastalara ilk yardım yapılır.
Kur-an Halkalarından Sorumlu Bölüm: Bu bölümün iki şubesi vardır. Doğu tarafında 30 numaralı Ali bin Ebu Talip (r.a) kapısının 1. Katındadır. Batı tarafındaki şube ise 17 numaralı kapıdadır. Burası hafızlık yapmak isteyen bayanlara hizmet vermektedir. Arapça konuşan bayanlara hizmet verdiği gibi, diğer dillerde konuşan bayanlara da kendi dillerinde hizmet vermektedir.
Mescid-i Nebevi’de ki İrşattan Sorumlu Bölüm: 30 numaralı Ali bin Ebu Talip (r.a) kapısının 2. Katındadır. Bu sorumlu cihet mescitteki sohbetleri, ilmi kursları ve mescitte ihtiyaç duyulan birçok ilmi seminerleri düzenler. Bütün bu hizmet ofislerinden sorumlu olan yer 26 numaralı kapıdaki irşad ve yönlendirme cihetidir. Diğer büroların hizmetlerini murakabe ettiği gibi yukarıda anlattığımız hizmetlerin birçoğunu da karşılar. Yukarıda anlattığımız hizmetler farklı dillerde bulunan mürşideler ile hac ve umre zamanında arttırılarak sunulur. Örneğin; ziyaretçi bayan kardeşlere Kuran-ı Kerim tilavetini sahih bir şekilde öğretmek için onlara hacta, ramazanda ve yaz tatillerinde kendi dillerinde Kuran tedrisatı ve ilmi sohbetler düzenlenir.
- Mescidi Nebevi de ne kadar çalışan var? Çalışanların görevleri nelerdir?
- Bu mescitte birçok görevli çalışır. Sayıları Mescid-i Nebevi’nin her mevsimdeki ihtiyacına göre arttırılır veya azaltılır. Bu görevliler içerisinde ziyaretçilere, irşatta bulunan mürşideler, düzenleme yapan mürakibeler, temizlikle ilgilenen temizlik işçileri bir de bu görevlileri yönlendiren sorumlu müşrifeler bulunmaktadır. Bu görevliler içerisinde ihtiyaç duyulan dillerden görevli kardeşlerimizde mevcuttur.
- Mescidi Nebevi de güvenliği nasıl sağlıyorsunuz?
- Mescid-i Nebevi’de ziyaretçilerin sükûnet ve ruhani bir hava içerisinde ibadet etmelerini sağlamak için emniyet görevlileri bulunmaktadır. Allah’a hamd olsun Mecsid’i Nebevi’nin istikrarı çok güzel sağlanmaktadır.
- Mescidi Nebevi de RAVZA neresidir?
- Bilindiği gibi bu mübarek mescitte Ravza(cennet bahçesi) bulunmaktadır. Ravza’nın yeri Peygamber Efendimizin şu hadisi ile belirlenmiştir. “Evim ile minberim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir.”
- Ravza ziyaretlerini kolaylaştırmak için ne gibi hizmetlerde bulunuyorsunuz?
- Ravza güneş doğduktan sonra, öğlen namazından sonra, yatsı namazsından sonra olmak üzere günde üç kez bayanlara açılır. Ravzayı ziyaret düzeni ziyaretçi bayan kardeşlerimiz tarafından kolayca anlaşılır. Mescide yeni gelen veya devamlı ziyarete gelen kardeşlerimiz bürolara gelip Ravza projesinde değişiklik olup olmadığını öğrenebilirler. Tüm ziyaretçi bayanların kurallara uymalarını ve yardımlaşmalarını umarız.
Mescide gelen tüm ziyaretçilere davranışlarımız ve hizmetlerimiz eşittir. Kimseyi bir diğerinden farklı tutmayız. Buraya gelen kim olursa olsun ihtiyaçlarına gücümüz dâhilinde hizmette bulunuruz. Ziyaretçiler misafirdir, misafire ikram ise farzdır. Tüm ziyaretçilere hanif olan İslam dini doğrultusunda davranılır. Misafir nerede bulunursa bulunsun ikram onun hakkıdır. Resulullah (s.a.v) şöyle buyuruyor: “Allah’a ve ahret gününe iman eden misafirine ikramda bulunsun”. Buraya gelen tüm insanlara sevgi göstermek, cömert davranmak, tüm hizmetlerin en güzelini takdim etmek bu cömert beldenin en önemli özelliğidir.
Peygamberimizin kabri şerifi Ömer bin Abdülaziz (r.h) tarafından güvenlik için kapatılmıştır. Bundan dolayı ne ziyaretçi kardeşlerimiz ne de başka kimseler göremez ve oraya giremez.
- Mescidi Nebevinin temizliğini nasıl sağlıyorsunuz?
- Mescid-i Nebevi’nin temizliği ise Allah’ın fazl ve inayetiyle Kral Abdullah bin Abdülaziz hükümeti tarafından namaz kılanların gönül rahatlığıyla namaz kılabilmeleri için tıpku Mescid-i Harem de ki gibi ifa edilir. Mescit temizliği bay ve bayan olmak üzere kaliteli ve uzman elemanlar tarafından en kaliteli temizlik malzemeleri ile yapılır.
Hadimul Haremeynüşşerifeyn Kral Abdullah bin Abdülaziz ziyaretçilerin sağlıkları için gerekli önlemlerin alınmasını istemiştir. Mescid-i Nebevi yetkilileri de bu konuda gerekli tedbirleri almışlardır.
- Türkiye hac ve umre ziyaretlerinde Suudi Arabistan hükümeti ile iletişime giriyor mu?
- Allah’a hamd olsun Türkiye’de diğer İslam ülkeleri gibi Suudi Arabistan hükümeti ile yardımlaşarak hacıların rahat ve bilinçli bir şekilde haclarını yapmalarına katkıda bulunmuştur.
Her yıl Türkiye’den birçok bürokrat hac yapmaktadır. Örneğin; 1429 h. Diyanet işleri başkanı ve eşi birlikte haclarını yapmış ve haremdeki hacılara yönelik hizmetler için çok mutlu olmuş ve müteşekkir olduklarını ifade etmişlerdir.
tozkoparan@kanal7.com
-
hasan tokpınar 14 yıl önce Şikayet Eteditör. editör yazdığım yorumu neden yayınlamıyor sun anlamadım... nedenini söylersen sevinirim.. lütfen tarafgirlik yapma???Beğen
-
sosyalist 14 yıl önce Şikayet Et::D. uçağı yapana gavur dersin uçağa binip hacca gidersin.Beğen
-
mehmet feyzi başdaş 14 yıl önce Şikayet Etcidde. arkadaşlar tutturmuşlar hac meşakettir ne zamandı o dedelerimiz merkeple deveyle gelirken şimdi değil cidde havaalanında 13 saat yaşlı insanları aç bırakmak meşakatmı eziyetmi babam tekerlekli sandalyede 9 yerden pasaport kontrolundan geçtik kalacağımız ötele 16 saatte vardık bumu meşaket allahın verdiği meşaket başımızın üstünde yeri var gerekirse mekkeden medineye yürürüm hiç yorulmam bile allah ve resülünün aşkı başkadır amma insanın yaptığı eziyeti kabül etmek içime sinmez.Beğen
-
mehmet feyzi başdaş 14 yıl önce Şikayet Etmedineden yorum. mekkedeki hacılarımıza çektirilen sıkıntıyı adeta peygamberimizin şehri adı gibi güzel medine affettirmek gereken herşey yapılmış 3 gün sonra ayrılmam gerekecek şimdiden üzülüyorum buraya gelen birdeha gitmek istemeyecek peygamberimizin kokusu buraya verdiğ terbiye hale kendini koruyor. inşallah mekkedeki yetkililerde burayı örnek alır. selam ve duayla allah herkese burayı görmek nasip etsinBeğen
-
Ziya Retci 14 yıl önce Şikayet EtAmma abarttiniz haaaa... Bana 2007 de nasip oldu. HAC dedigin mesakkatli olur. Turistik amacli tatile cikmiyorsunuz. Haccin ruhunu anlamadan yola cikanlar sonra böyle konusurlar. Yorulmak istemeyen Kabenin yaninda 10.000-20.000 dolar verir Zemzem Toverden oda kiralar. Hacciniz mebrur Dualariniz kabul olsun.Beğen