Kene tıp fakültelerine girdi
Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı, hızlı bir şekilde artış göstermesi üzerine tıp fakültelerinde anlatılmaya başlandı. Bu yaz kabusa dönüşen kene artık kitaplarda öğrenilecek
İPLİKLİ KENE ÇIKARMA YÖNTEMİ |
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Gargılı, hastalığın şimdiye kadar Türkiye’de görülmemesi sebebiyle tıp fakültelerinde anlatılmadığını söyledi. Gargılı, 2003 yılından beri Türkiye’de görülmeye başlanan hastalık hakkında doktor adaylarına bilgi verildiğini kaydetti. Prof. Dr. Gargılı, İstanbul’da yaptıkları araştırmalarda şimdiye kadar Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığına sebep olan kene türüne rastlamadıklarını belirtti. Gargılı, “Bu, hiçbir zaman olmayacak anlamına gelmez.” diyerek temkinli konuştu. Kenenin insanlardan ısırma değil sokma yoluyla kan emdiğini ifade eden Gargılı, şunları söyledi: “Kene ısırmaz sokar. Sokmalarında en kısa sürede keneyi girdiği yerden uzaklaştırmak lazım. Bu bilinçli bir şekilde yapılmalı. Eter amonyak alkol gibi maddeler dökmek ya da keneyi yakarak çıkarmaya çalışmak doğru değil; çünkü kene bu gibi durumlarda emdiği kanı geri vücuda verebilir.”
İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Turan da hastalığın geniş şekilde öğrencilere anlatıldığını belirtti. Turan, hastalığın bulaşmasında asıl etkenin kene değil virüs olduğunu vurgulayarak, başka hastalıklar da bulaşabildiğini söyledi. Özellikle veterinerlerin ve mezbaha çalışanlarının risk altında olduğuna dikkat çeken Turan, “Eğer eti yenilebilen bir hayvana bulaştıysa ve bu hayvan bir hafta içinde kesildiyse bu hayvanın etiyle temas edilmesi durumunda hastalık bulaşabilir.” ifadelerini kullandı. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, hayvan hareketlerinin kontrol altına alınmasını ve nakledilecek hayvanların mutlaka kurallara uygun yapılmasını istedi. Uzman kişiler tarafından bir komisyon oluşturulmasını isteyen Yeşildere, hastalıkla mücadele için Sağlık ve Tarım bakanlıklarının acil eylem planı belirlemesini önerdi.
Türkiye’de son üç yılda 650 kişide Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı tespit edilirken bunlardan 36’sı hayatını kaybetti. Hastalığın artması dolayısıyla bazı aşı firmaları Türkiye’ye aşı satma çabasına girdi. Ancak, Sağlık Bakanlığı şimdiye kadar olumlu cevap vermedi. Uzmanlar, aşının Türkiye’de satılmasını doğru bulmadıklarını açıkladı.