Sebze ve meyve tüketimi kanser riskini azaltıyor

Gün içinde yeterli meyve ve sebze tüketenlerin, tüketmeyenlere göre yüzde 10 daha az kanser riski taşıdığı açıklandı.

Sebze ve meyve tüketimi kanser riskini azaltıyor
Sebze ve meyve tüketimi kanser riskini azaltıyor
GİRİŞ 23.02.2016 11:22 GÜNCELLEME 23.02.2016 11:22

Medicana Internatioal Ankara Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Oysul, kanser tedavisinde sağlıklı beslenmenin rolünün büyük olduğunu belirterek, beslenme-kanser arasındaki ilişkinin birçok çalışmayla gösterildiğini söyledi.

Bilim insanlarının, uluslararası ölçekli çalışmalara dayanarak, tüketilen gıdaların kansere neden olabileceği konusunda fikir birliğine vardığını vurgulayan Oysul, "Sağlıksız beslenmenin 10 kanser vakasının birinden sorumlu olduğu öngörülmektedir" dedi.

Gün içerisinde yeterli miktarda meyve ve sebze tüketmenin ağız, yemek borusu, bağırsak, gırtlak, akciğer ve mide kanseri riskini azalttığı sonucuna ulaşıldığına dikkati çeken Oysul, şunları aktardı:

"Dünya Kanser Araştırmaları Vakfı (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research) ile Yunanistan ve ABD'de gerçekleştirilen sebze ve meyvelerin kanser üzerindeki etkisini içeren iki ayrı çalışmaya göre, gün içinde yeterli meyve ve sebze tüketenler, tüketmeyenlere göre yüzde 10 daha az kanser riskine sahip. Ayrıca, sebze ve meyve tüketimi ile ağız kanseri arasındaki ilişkiyi irdeleyen iki ayrı araştırmaya göre de her gün en az bir porsiyon meyve veya sebze tüketmek, ağız kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor. Sebze meyve tüketimi ve kanser ilişkisinin ele alındığı bir başka çalışma da günde 5 porsiyondan az meyve veya sebze tüketiminin, her 20 kanserden birinden sorumlu olduğunu gösteriyor. Tüm ağız kanserlerinin yarısından fazlası, yemek borusu ve gırtlak kanserlerinin yarısı da az meyve ve sebze tüketilmesiyle ilişkili."

Meyve ve sebzeler ilaç formunda alınmamalı

Prof. Dr. Oysul, meyve ve sebzelerin kanser gelişimini zorlaştırma özelliğine sahip farklı çeşitte besinler içerdiğini anlatarak, "Bu besinler de karotenoid, folat, C vitamini, E vitamini, selenyum, flavonoids ve diğer çeşitli fitokimyasallar içerir" diye konuştu.

Karotenoidlerin, antioksidanlar gibi davrandığını dile getiren Oysul, şu bilgileri verdi:

"Antioksidanlar serbest radikalleri ortadan kaldırırlar. Serbest radikaller son derece reaktiftirler ve hücrelerin DNA'sına zarar verip kansere dönüşebilen hasarlara yol açabilirler. Folat, DNA onarımında hayati bir role sahiptir. C ve E vitamini de antioksidan gibi davranır. DNA hasarına karşı DNA'yı korur ve bağışıklık sistemini uyarır. Selenium'un, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip belli proteinlerin parçası olarak temel bir rolü vardır. DNA hasarına karşı DNA'yı korur. Flavonoidlerin de antioksidan özellikleri vardır ve inflamasyonu azaltır."

Oysul, değişik renklerdeki sebze ve meyvelerin farklı maddeleri içerdiğini, bu nedenle her renk sebze ve meyvenin sağlığın korunması için yenilmesi gerektiğini söyleyerek, "Çeşitli renkte meyve ve sebze yiyenlerde ağız kanseri riski, tüketmeyenlere göre yüzde 22 daha azdır. Bu maddelerin doğal yollar yerine ilaç olarak alınmasının kanser riskini azaltmadığı hakkında güçlü kanıt mevcuttur. Hatta bu maddelerin yüksek dozlarda alınmasının zararlı etkileri vardır" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin'den muhalefeti bozguna uğratan açıklama: Sizin çağdaşlıktan kastınız ne?
KIZILELMA hız kesmiyor! Bir test uçuşu daha tamamlandı