Hatıralarınız birer birer siliniyor mu?

Alzaymırdan korunmak için B12 eksikliğinin giderilmesi ve düzenli egzersizler yapılarak beyni geliştirmelisiniz.

Hatıralarınız birer birer siliniyor mu?
Hatıralarınız birer birer siliniyor mu?
GİRİŞ 16.03.2016 14:51 GÜNCELLEME 16.03.2016 14:51

Prof. Dr. Emel Köseoğlu, daha çok gelişmiş ülkelerin hastalığı olarak görülen alzaymırın, gelecek yıllarda gelişmekte olan ülkelere de yük getireceği öngörüsü bulunduğunu belirtti.

Alzaymırda hafıza, konuşma, dikkat, algılama, tanıma, hesaplama, karar verme, plan yapma, problem çözme, kişilik, davranış ve tavır gibi işlevlerin en az ikisinde değişiklik olduğunu ifade eden Köseoğlu, bu hastalıkta unutkanlığın, kişinin hayatını etkileyecek düzeyde ve sürekli olduğunu vurguladı.

Alzaymır görülme sıklığının yaşla arttığına işaret eden Prof. Dr. Köseoğlu, "Alzaymır hastalığının görülme sıklığı 65 yaş civarında yüzde 5'tir. Sonra bu oran her 5 yılda bir iki katına çıkmaktadır. Yani 80 yaşındaki bir kişi yüzde 30-50 alzaymır hastasıdır. Genel olarak gelişmiş ülkelerde 65 yaş üzeri nüfusun yüzde 10'u alzaymır hastasıdır. Bu hastalıkta hasta ve yakınlarının yaşam kalitesi düşer. Hastanın yaşam süresi etkilenir, ölüm riski artar. Alzaymır hastalarının bakımı için harcanan para, şeker hastalığı ve sigaraya bağlı harcanandan fazladır" ifadelerini kullandı.

Stresten uzak bir hayat geçirebiliyorsanız

Prof. Dr. Köseoğlu, alzaymırın, kalp hastalığı ve kanserden sonra en maliyetli üçüncü hastalık olduğuna dikkati çekerek, hastaya, aileye ve topluma ciddi bir sosyal, ekonomik yük getirdiğini belirtti.

Alzaymırdan korunma yollarıyla ilgili de bilgiler aktaran Prof. Dr. Köseoğlu, şunları kaydetti:

"Alzaymır hastalığına yakalanmamak için öncelikle sağlık durumumuzu gözden geçirerek diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi damarsal hastalıklarımızı tedavi ettirerek B12 vitamin eksikliğimiz varsa bunu gidermeliyiz. Sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak iyi beslenip, iyi uyarak stresten kaçınmalıyız. Düzenli egzersizler yaparak beynimizi geliştirecek yaratıcı yeni bilgiler öğrenmeliyiz. Aynı zamanda alzaymır hastalığının erken tanısı tedavi açısından önemli bir faktör oluşturuyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den teğmen açıklaması: Kasıtlı organize disiplinsizlik! F-35 ve F-16 sürprizi
Trump korkusu Türkiye'nin kapısını çaldırdı! Anlaşmak istiyorlar