Dr. Hasan Erdem: Obezdi, vücut geliştirici oldu
Obezite çağımızın en büyük sorunu. Artık genç, yaşlı; kadın, erkek birçok kişi bu dertten muzdarip.
Diyet, kişiye özel beslenme programları, egzersiz ileri derecede obez olan kişilerin sorununu çözmeye yetmiyor.
Umut Ziyal da bu kişilerden biri… Uzun yıllardır obez olan ve obeziteye bağlık sağlık problemleri ile boğuşan Umut Ziyal’ın hayatı İstanbul Obezite Cerrahisi ile tanıştıktan sonra değişiyor.
Başarılı bir operasyon ile 168 kilodan 86 kiloya düşen Umut Ziyal bir sene gibi kısa sürede vücut geliştirmede iddialı bir sporcu olmasıyla dikkat çekiyor.
Peki, obezite sorunu yaşayan herkes cerrahi operasyonla kilolarından kurtulabiliyor mu?
İstanbul Obezite Cerrahisi’nden Op.Dr. Hasan Erdem; “Üç farklı yöntemle ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.” şeklinde soruyu cevaplıyor ve şöyle devam ediyor:
“İlk olarak hastanın durumu ile ilgili genel bilgi alıyoruz. Daha sonrasında tetkikler gerçekleşiyor. Tetkik sonuçları için anestezi doktorumuzdan onay alıyoruz. Bütün bu prosedür olumlu sonuçlanarak tamamlandığı takdirde, hastamızın da uygun olduğu gün için ameliyat tarihi belirliyoruz”
İşte sizi fazla kilolardan kurtaracak üç yöntem:
TÜP MİDE AMELİYATI
Tüp mide (mide küçültme) ameliyatı laparoskopik olarak karnın üzerinde 4 adet küçük delik açılması ile bu deliklerden kamera yardımı ile midenin yüzde 80 ile yüzde 85’lik oranının alınması ile gerçekleşiyor. İştahı kontrol eden fundus hormonunun alınması ile hastanın iştahının da azalması sağlanıyor.
MİDE BALONU
Mide balonu bir ameliyat değil. Genellikle vücut kitle indeksi 28 – 33 arasına uygulanan bir yöntem. Endoskopi işlemi ile beraber midenize 15 dakikalık uyku halinizde balonun iştah merkezinize yerleştirilmesi ve balonun şişirilmesi ile gerçekleşiyor. 1-2 saatlik kontrol sonucunda hastaneden yürüyerek çıkabiliyorsunuz. Mide balonu 6 ay kadar midenizde kalarak, kilo vermenize yardımcı oluyor. Mide balonu yanında uygulanacak diyet ile beraber ideal kilonuza kavuşuyorsunuz.
GASTRİK BYPASS
Gastrik bypass ameliyatlarında midenin büyük bir bölümü bypass edilerek küçük hacimli (yaklaşık 30-50 cc) bir mide bölümü hazırlanarak ince bağırsaklara dikiliyor. Bu ameliyatta hem diğer obezite cerrahisi ameliyatlarında olduğu gibi mide hacminin küçültülmesi hem de bağırsakların bir bölümünün devre dışı bırakılarak, tüketilen yiyeceklerin bir kısmının emilmeden atılması hedefleniyor. Böylece hastalar hem daha az gıdayla doyabiliyor, hem de aldıkları gıdanın bir kısmı emiliyor.