Bölgesel yağlanmanın tek sebebi...
Sağlıklı beslendiğini düşündüğü halde karın, basen, kalça ve bacak bölgelerinde yağlanma olanlar, çözümü farklı beslenme yollarında arıyor.
Uzman Diyetisyen Olcay Barış, bölgesel yağlanmaya neden olacak etkenlere değindi.
Diyetisyenlerin sık karşılaştığı sorunlar arasında “Sağlıklı besleniyorum ancak yine de karın/ basen/kalça/bacak bölgelerimde yağlanma var.
Özel bir besin tercih etsem acaba bu bölgeleri nasıl inceltebilirim?” şeklinde şikayetler olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Olcay Barış, kişi sağlıklı beslenmeye dikkat etse de bölgesel yağlanmalara sebep olacak durumların söz konusu olduğunu belirtti.
‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Projesi Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış, bölgesel yağlanmaların nedeninin sadece beslenmeden kaynaklı olmayabileceğinin altını çizdi.
Yağ hücreleri bazı bölgelerde daha fazla dağılır: Yağ oranı yüzde 25’i geçince tehlike çanları çalmaya başlar. Yağ hücresi vücudumuzda vitamin A, D, E, K’nin depo yeridir.
Kanser türüne sebep oluyor
Vücut ısısını sağlar, dışarıdan gelen darbeleri çekip kemik kırılmalarını önler. Ama bu oran kadınlarda vücut ağırlığının yüzde 30’undan, erkeklerde yüzde 25’inden fazla olursa başta kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, eklem hastalıkları ve birçok kanser türüne sebep olabiliyor.
Hormonal düzensizlik yağlanmayı etkiler
Yağ hücreleri bazı bölgelerde daha fazla dağılır. Yağ hücrelerinin vücutta dağılımı ise genetik eğilimle belirlenmektedir. Bel çevresindeki yağlanma daha risklidir. Çünkü buradaki yağ hücreleri daha büyüktür ve iç organlara daha yakındır. O nedenle bel çevresi kalın olanlar metabolik açıdan daha risklidir.
Hormonal düzensizlik yağlanmayı etkiler: Bu düzensizliğin bölgesel yağlanmada rolü çoktur. Bel çevresi kalınlaşmaya başladığı zaman insülin hormonu şekeri hücre içine koymaya zorlanır ve vücut insülini yükseltmeye başlar.
Şeker hastalığının temelleri atılıyor
Bu durumda iştah çok açılır ve yağlanma daha fazla olur. Yani şeker hastalığı başlangıcının da böylece temelleri atılmış olmaktadır.
Bölgeye yönelik egzersiz yapmak şarttır: Şenpiliç, ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Projesi kapsamında sıklıkla dile getirildiği gibi egzersizin etkisi dikkate alınmalıdır.
Bölgesel yağlanmada sadece diyetle veya bir ürünü kullanmak belli bir bölgeden daha fazla kilo verdirmeyi sağlamaz. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme programının yanında bölgeye yönelik egzersiz programını da yapmak şarttır.
Fazla karbonhidrat vücudun farklı bölgelerinde yağ depolanmasına neden olabilir:
Fazla karbonhidrat yağ hücrelerini şişirir. Her ne kadar vücudun temel enerji kaynağı karbonhidratlarsa da gereğinden fazla tüketildiğinde üretilen enerjinin fazlası vücudumuzda yağ depolarında saklanır.
Pilav, makarna, börek, ekmek, pasta, patates, mısır, tatlı ve meyve en çok tükettiğimiz karbonhidrat kaynaklarıdır. Kültürümüzde, etli bir patates yemeği yanına pilav ve ekmek gibi karbonhidratlı besinleri yan yana tüketme sıklığı da fazladır.
Bu nedenle yemek öğünündeki karbonhidrat kaynaklarının miktarını sınırlayıp, yoğurt, et, tavuk, sebze, salata ile yiyecek çeşitliliğini arttırarak kilo kontrolünü sağlamak mümkün olacaktır.