Gereksiz her sezaryen için para cezası

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın yeni döneminde, sezaryen oranlarının azaltılması ve normal doğumu teşvik için çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

Gereksiz her sezaryen için para cezası
Gereksiz her sezaryen için para cezası
GİRİŞ 10.02.2017 12:46 GÜNCELLEME 10.02.2017 12:46
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

 Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sezaryen oranı yüzde 80'in üzerinde hastaneler olduğunu belirterek, "Gereksiz bir sezaryen yapılmışsa, bu bizim mevzuatımıza, annenin, bebeğin hakkına tecavüz eden bir durum olduğu için biz o hastaneye mevzuatımızdaki para cezalarını uygulayacağız. Şu anda sezaryen başına 2 bin liraya yakın bir ceza var. Gerekirse 'bu hastane kendi fonksiyonunu normal icra etmiyor' diye farklı cezalar şeklinde de uygulayabiliriz." dedi.

Bu kapsamda sezaryen doğum oranları yüksek olan hastaneler için çeşitli yaptırımların uygulanacağını bildiren Bakan Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sezaryen doğum oranları yüksek olan hastaneler için 'ceza' kelimesini kullanmak istemiyorum. Konumuz özel hastane, üniversite hastanesi ya da Sağlık Bakanlığı hastanesi de değil. Hastanelerin hepsi bizim hastanelerimiz, hepsi vatandaşlarımıza hizmet eden hastaneler. Sezaryenle ilgili ülke programımızda gereksiz sezaryenleri önleme ile ilgili bir amacımız var. Annelerimizin sağlığını korumak, yavrularımızın, bebeklerimizin sağlığını korumak istiyoruz."

Sezaryenin ihtiyaç olduğunda hayat kurtarıcı olduğuna işaret eden Recep Akdağ, ihtiyaç olmadan yapıldığında, bebekle ilgili zararları olduğunu dile getirdi.

Akdağ, bilimsel gerçeklerle de bunu mevzuat altına aldıklarını vurguladı.

"Farklı cezalar şeklinde de uygulayabiliriz"

Sezaryen oranı yüzde 80'in üzerinde hastaneler olduğunu ifade eden Bakan Akdağ, şunları kaydetti:

"Neredeyse bütün doğumlarını sezaryen ile yapan ekipler var. Biz sezaryen oranı yüksek diye hiç kimseye ceza vermek niyetinde değiliz ama sezaryen oranı yüksek olan hastaneleri incelemeye alacağız. Kim inceleyecek? Konunun uzmanı olan, bilirkişi vasfı olan bilim heyetleri, bilim insanları değerlendirecekler. Gereksiz bir sezaryen yapılmışsa, bu bizim mevzuatımıza, annenin, bebeğin hakkına tecavüz eden bir durum olduğu için biz o hastaneye mevzuatımızdaki para cezalarını uygulayacağız. Şu anda sezaryen başına 2 bin liraya yakın bir ceza var. Gerekirse 'bu hastane kendi fonksiyonunu normal icra etmiyor' diye farklı cezalar şeklinde de uygulayabiliriz.

O kadar yüksek sezaryen oranları varsa, gereksiz sezaryen oranı da yüksekse, o zaman biz oradaki ekibi eğitime alacağız. Bizim ilgili kanunumuzda da bu var. Bu eğitimi alırken de sayılara bakarak bunu yapmayacağız. Bilim insanları 'evet burada bir eğitime ihtiyaç var' diyecek. Biz de onları eğitime alacağız, aksi takdirde mesleklerini yapmalarına müsaade etmeyeceğiz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Duygu cancan 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben ilk kızımı gereksiz 2 ci gerekli oldu 3 gereksiz olucak
    Cevapla
  • ... 7 yıl önce Şikayet Et
    çok yerinde olmuş cezalar daha da caydırıcı olmalı meslek kasaplığa dönmeye başlamıştı.
    Cevapla
  • mert 7 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş bırak kim nasıl çıkarmak istiyorsa çıkarsın sanane yahu hey allahım tek derdimiz bu zaten
    Cevapla
  • Semra_Karayel 7 yıl önce Şikayet Et
    mesele kimin nasıl çıkarmak istediği değil kardeş burda gelecek neslinin azalması ve sağlıksız olmasıdır normal oğum yapan anne her sene doğum yapabilir fakat sezeryan olan anee 4 yıl doğum yasak buda neslinin tükenmesi bir başka sorun ise normal doğum ile dünyaya gelen bebek ile sezeryan ile gelenden daha sağlıklı oluyor burda art niyetli doktorların menfaat ve kolaylığa kaçmasından dolayı hastayı korkutup kordon dolanmış çocuk ters dönmüş normal doğumda ölüm tehlikesi var diyerek hastayı sezeryana ikna ediyorlar hastanın isteyerek olan birşey değil yani
    Cevapla
DİĞER HABERLER
DEM Parti heyeti bugün İmralı'ya gidiyor!
Facia göz göre göre gelmiş! Otel çalışanından kan donduran sözler! Çocuk seslerini...