Kabızlığa ne iyi gelir? Şiddetli ağrı yapan kabızlık nasıl geçer? İşte kabızlık için tedaviler

Halk arasında farklı nedenlerden dolayı sıkça karşılaşılan kabızlık, ciddi bir sindirim problemidir. Stres, yeme bozuklukları, hareketsiz yaşam ve az su tüketiminden kaynaklı görülmektedir. Kişinin yaşam kalitesini düşüren ve huzursuz olmasına neden olan kabızlığa karşı uzmanlar doğal ve bitkisel çözümler sunmaktadır. İşte kabızlığa iyi gelen bitkisel ve doğal çözümler…

GİRİŞ 25.06.2020 10:59 GÜNCELLEME 25.06.2020 10:59
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Kabızlık, toplumda çok sık görülen ve kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren sindirim problemidir. Kabızlığı bazı kişiler kronik rahatsızlık olarak yaşarken, bazı kimseler ise düzensiz beslenme ve stres gibi nedenlerden dolayı nadiren yaşamaktadır. Kabızlık, başlangıçta riskli görülmese de ciddi sağlık sorunlarından dolayı görülebilir ve başka sağlık sorunlarına da neden olabilir. Bundan dolayı dikkate alınması gereken bir sağlık sorunudur. Kabızlığı önlemek için başlangıçta bazı alışkanlıkların değiştirilmesiyle tedavi edilmeye çalışabilir. Burada dikkat edilmesi gereken kişinin bedenini iyi tanıyarak alerjisi olduğu gıdalardan ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarından uzak durmasıdır. Uzun süredir var olan bir kabızlık değilse ilk etapta bitkisel çaylar ve beslenme alışkanlıklarında değişikliklerle başlanabilir. Ancak uzun süren ve doğal ve bitkisel yöntemlerin çözüm olmadığı kabızlık için muhakkak doktora danışılması önerilmektedir. 

 

KABIZLIK NEDEN OLUR?

En sık karşılaşılan sindirim problemlerinden olan kabızlık zayıf bağırsak hareketleri, karın şişliği, ağrı, kusma ve sert, küçük dışkı şeklinde baş gösterir. Kabızlığın ise birden fazla nedeni olabilir. Dışkılama sayısının haftada ikiye ve daha aza inmesi kabızlık olarak isimlendirilir.

 

Kabızlığın nedenleri arasında;

*Diyet

*Bağırsak kanseri

*Aşırı süt ürünü tüketmek

*Yüksek oranda rafine şekerli ürünler tüketmek

*Yeme bozuklukları

*Huzursuz bağırsak sendromu

*Parkinson hastalığı, MS vb. nörolojik hastalıklar

*Hareketsizlik

*Gebelik

*Yetersiz su veya lif tüketimi

*Aşırı müshil kullanımı

*Sindirim sistemindeki sinir ve kas sorunları,

*Hemoroid

*Stres

*Tiroidin az çalışması: hipotiroid

*Antideprasan

*Demir İlaçları

*Kalsiyum veya alüminyum içeren antiasit ilaçları

*Çevresel faktörler, seyahat vb. nedeniyle bağırsakların tembelleşmesi sayılabilir.

Kabızlık Neden Olur

KABIZLIK HALİ UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT!

Uzun süreli olan kabızlığın altında ciddi sebepler yatabiliyor. Günümüzde en çok görülen kanserlerden olan, kolon ve rektum kanserleri erken teşhis sayesinde %40 oranında önlenebiliyor. Kabızlıkla beraber aşırı kilo kaybı, çok şiddetli karın ağrısı, şişlik ve makatta kan gözleniyorsa; fizik muayene, proktolojik muayene, laboratuvar testleri ve kalın barsak filmi ya da kolonoskopi yapılarak kabızlığın nedeni araştırılıyor. Kolon vb. kanserlerin çoğunun erken teşhisi böyle yapılıyor ve hastalık ilerlemeden önleyici ve giderici tedavilere başvurulabiliyor.

KABIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN

Kabızlığın en büyük nedeni yanlış gıda tüketimidir. Bu nedenle yeme alışkanlığında yapılacak olan bazı değişiklikler kabız olma riskini büyük ölçüde engeller. Kronik haline gelmiş bir kabızlık probleminiz varsa önlemek için bunları yapın;

*Dışkının bağırsakta kalış süresini kısaltan; bağırsaktaki toksinlerin, maya mantarları ve hastalık yapıcı bakterilerin oluşma riskini azaltan lif içerikli sebze, meyve, baklagiller ve tahılları düzenli olarak tüketmeye özen gösterin.

*Aşırı kafein tüketiminden kaçının.

*Günde en az 2 litre su içmeye dikkat edin.

*Kabızlığı başlıca tetikleyicilerinden olan süt ve süt ürünlerinin tüketiminde aşırıya kaçmayın.

*Yavaş ve iyi çiğneme de sindirim sisteminin düzenli çalışmasında iyi bir etki sağlayacağı için lokmalar uzun süre çiğnenmelidir.

*Hareketli yaşan tarzını benimseyin! Günde en az 30 dakika yürüyüş, egzersiz vs. yapın.

*Sabah uyanır uyanmaz bir bardak ılık su için. Bu sayede daha kahvaltı öncesinden bağırsaklar harekete geçmiş olur.

*Uzun vakitler tuvalet tutmaktan kaçının.

*Her sabah kahvaltı öncesi ve ya sonrası (herkesin metabolik faaliyeti farklıdır) tuvaletiniz gelmese bile gidin ve 5-10 dakikayı geçmeyecek şekilde gelmesini bekleyin. Bu vakitler bağırsak hareketlerinin yoğun olduğu zamanlar olduğu için kıymetlidir.

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Kabızlığa iyi gelen yiyecek ve içecekler nelerdir?

Çörek Otu Kürü: 3 yemek kaşığı çörek otu, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı zeytinyağı bir kasede karıştırılır ve bu şekilde tüketilir. Gün içinde öğünlerden önce tüketilmesi tavsiye edilen kür, bağırsakların yumuşamasına ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasında oldukça etkilidir. 15 gün düzenli olarak kullanılıp 15 gün ara verilerek kullanılması önerilir. Tüm bu kür ve alışkanlıkların yanında en önemlisi gün içinde su tüketimine dikkat etmektedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu kadar su içilmediği takdirde sindirim sisteminde aksaklıklara olmaya devam edecektir. 

Kabızlıktan kurtulmak için gün içindeki su tüketimi sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için çok önemli; Bunun için 2 adet kuru kayısı ve 1 adet cevizi gece boyunca suda bekletin. Ertesi sabah bu besinleri içinde beklettiğiniz su ile birlikte tüketin. Kabızlık sorunundan hemen kurtulacaksınız.

Su; Herhangi bir nedenle su kısıtlaması yoksa, kabızlık zamanlarında özellikle su tüketimine dikkat edin ve en az 10 bardak (2lt.) su tüketin.

Kuru erik, kayısı, incir ve mürdüm eriği; sabahları aç karnına birkaç adet kuru meyvelerden erik, kayısı ve incir tüketmek ve arkasından ılık bir bardak su içmek bağırsakları hızlandıracaktır.

Aynı zamanda kayısı ve mürdüm eriğini geceden bir bardak suyun içinde bırakarak sabah aç karnına içebilirsiniz.

Lifli gıdalar; lif oranından oldukça yoğun olan elma, erik kayısı, üzüm, avokado, pancar, ıspanak, pırasa, lahana, kereviz, kızılcık, keten tohumu ve baklagillerin tüketimi bağırsakları tetikler ve harekete geçmesini sağlar. Meyveleri ister kompostu ister çiğ şekilde tüketin, kabuk ve posalı yapıları metabolizmaya katkı sağlayacaktır.

Kekik ve zeytin; Bir miktar zeytin üzerine dökülen zeytinyağı ve kekiği tahıllı bir ekmekle tüketmek de yararlı olacaktır.

Zeytinyağı; bağırsaktan yiyecek geçişini kolaylaştıran zeytinyağını her gün aç karnını bir tatlı kaşığı kadar tüketmek gerekiyor. Zeytinyağı aynı zamanda gastrit ve ülser problemlerinde de koruma sağlar.

Keten tohumu; salatalarınıza ya da yoğurda katarak tüketebilirsiniz.

Probiyotik yoğurt; bağırsak faaliyetlerini canlandıran ve düzene girmesini sağlayan probiyotik gıdalardan olan yoğurt aynı zamanda zararlı bağırsak mantarı ve bakterilerini yok eder.

Beyaz etler; et tüketeceğiniz vakit kırmızı et yerine balık ve tavuk eti tercih etmeniz önerilir. Bunun nedeni kırmızı etin bağırsakları zorlamasıdır.

Kabızlığı giren bu yiyeceklerin tüketiminde aşırıya kaçmak bağırsağın bağışıklık kazanmasına ve normal koşullarda dışkılayamamasına yol açacağı için bağırsak faaliyetlerinin normale dönmesinin ardından tüketmeyi bırakmanız gerekmektedir.

KABIZLIKTAN KURTARAN SİRKE TARİFİ

Kabızlık, her yaştan insanın yaşayabileceği bir durumdur. Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen kabızlığın birçok sebebi olabilir. Dr. Feridun Kunak, kabızlığa çare olan ev yapımı doğal sirke tarifini ekrana getirdi. İçerisinde incir, hurma ve kayısı olan kabızlığı önleyen şifalı sirke yapımını izleyicilere aktaran Kunak, sirkeyi yirmi gün beklettikten sonra süzüp içilmesini önerdi.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan...

Kabızlık için portakal kürü:

9-10 tane taze portakal yaprağını bir bardak su ile kısık ateşte altı dakika kaynatın. Süzün ve ılıması için bekletin. Sabah kahvaltısından bir saat sonra tüketin. Her seferinde taze olarak hazırlanan bu küre, bir hafta kadar devam edilir. Kabızlığın durumuna göre, haftada 2, 3 defa uygulamanız gerekir.

Zeytinyağlı pırasa yemeği:

Pirinçsiz zeytinyağı ile pişirdiğiniz pırasa yemeğini haftada 3-4 defa tüketin. Pırasa lifli yapısıyla metabolizma ve bağırsak hareketlerine etki edecektir.

YORUMLAR 11
  • efecan 5 yıl önce Şikayet Et
    Yatmadan önce bir kaşık zeytinyağı ve bir bardak ılık su için, fakat tok olmayın her akşam tekrarlayın kesin çözüm. Allah herkese sağlıklı hayat versin.
    Cevapla
  • melek 5 yıl önce Şikayet Et
    kabizlik ne iyi gelir bagışılıklı kurtulma istiyorum zayif bana yardim et
    Cevapla
  • Kagan 5 yıl önce Şikayet Et
    Melek ablacım, Probiyotik taksive kullan. Bende kullandıgım hap yuzunden aşırı kabızdım. Bu takviye ile cok rahatladım. İsim vermeyeyim. Multibillion probiyotik yaz S. ile başlayan marka. 190 tl civarında fiyatı var. Eczanelerle pazarlık yap. 150 tl ye alabilirsin. Sabah aksam yemekle birlikte ya da yemekten sonra kullan. Faydasını anında göreceksin inşallah. Her probiyotiği kullanma. Kabızlık yapan probiyo,k var, ishal yapan var, mdeye iyi gelen var, üst solunuma iyi gelen var. Çok detaylı bir konu. her önüne gelen probiyotik kabızlıgına iyi gelmez.
    Cevapla
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    bendede vardı bir arkadaşın tavsiyesi ile günlük 4 litre su tüketiyorum.buna başlamam yaklaşık iki ay oldu ve şuanda çok iyiyim
    Cevapla
  • m.yılmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    bamya yemeği pırasa lahana ve patlıcan yemeğini çok yemelisiniz
    Cevapla
  • semra 5 yıl önce Şikayet Et
    Benim beş aylik oğlum var ve kabız ne yapacağimi bilmitorum bana yardım edin
    Cevapla
  • Kagan 5 yıl önce Şikayet Et
    Aç karnına zeytinyagı. yaşı küçük miktarı için doktorla görüsün.
    Cevapla
  • mesut zekı özen 5 yıl önce Şikayet Et
    benım torunumunda vardı çapa hastahanesınde cocuk gastorolejı de muayene sonucu gece sutu yasaklandı sabahta sulandırılmıs sut verıldı osalı meyvalar verıldı dısarıdan hiiçbıseılde dogal oolmayan gıda yasaklandı bızı oraya dr, ynlendırdı
    Cevapla
  • Ayşe sağlam 5 yıl önce Şikayet Et
    lütfen bana yardım edinn ??
    Cevapla
  • Bekir.. 5 yıl önce Şikayet Et
    Bigiler çok.iyi
    Cevapla
  • Ayşe 5 yıl önce Şikayet Et
    ben kabızım hiç geçmiyor ama birçok önerileriniz varsa bana yardım ede bilir misiniz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi: Kırmızı kitap yenilendi!
Trump'ı dua töreninde kızdıran sözler: 'Sözde Piskopos özür dilesin'