Varis neden olur? Varis nasıl tedavi edilir? Varise bitkisel çözüm önerileri...
Genel tanımıyla damarlarda meydana gelen şişmeler ve kan toplaması olarak ifade edilen varis aslında nedir? Birçok çözüm önerisi olan varis nasıl geçer? İşte, varis oluşumunu önlemek ve tedavi etmek için tavsiye edilen yöntemler...
Varis nedir? Nasıl oluşur?
Özellikle gece vakti olan kramplar, bacakta aşırı şişlikler, damarların belirginleşmesi gibi semptomlarla görülen varis bazen ciddi boyutlara varırken bazen de basit tedavilerle iyileştirilebiliyor. Aslında varis denilen şey, toplardamarların şişmesi ve genişlemesidir. Bu şekilde şişen damarlar hem kötü bir görüntüye hem de vücuda verdiği bacak ağrısıyla can sıkıcı bir durumdur.
Varis iki nedenle oluşmaktadır. Bunlar toplardamar genişlemesi ve kılcal damar problemidir.
Toplardamar genişlemesi ciddi boyutlara varan bir rahatsızlıktır. Öyle ki, toplardamar kapakçığının problemli olmasıyla beraber ortaya çıkan damar genişlemesi bacak yaralarına ve pıhtılaşmaya neden olmaktadır. Toplardamar kapakçığının bozuk olması kirli kan geri kaçar ve problemler başlar. Kanın yer çekiminin tersine hareketi oldukça zordur. Buna karşın hareketsiz olanlar ve ayakta çalışanlarda toplardamar kapakçığının bozulması daha çok görülür. Bunun nedeni basıncın çok fazla olmasıyla, kanın damarlarda sıkışarak şişmesidir.
Varisin diğer bir nedeni, kılcal damarlardır. Kılcal damara kanamalarının nedeni henüz tespit edilememekle birlikte ciddi bir sonucu yoktur. Oldukça ince ve güçsüz olan kılcal damarların çatlamaları ve kanamaları şeklinde görülür.
Varis tipleri: Pek çok sınıflandırma mevcut olsa da varisler genellikle 3 tip olarak gruplandırılır;
1. Büyük varisler: Deriden bariz çıkıntı yapan, çapları 4-15mm arasında değişen varislerdir.
2. Orta boy varisler: Deriden hafif çıkıntı yapan, yeşil renkli, çapları 2-4 mm arasında değişen varislerdir.
3. Kılcal varisler: Deriden çıkıntı yapmayan, çapları 1-2mm den küçük olan kırmızı-mor renkli varislerdir.
Varisin belirtileri nelerdir?
Varislerin; başlangıç dönemi yani yalnızca görüntüden ibaret olanlar ve ilerleyerek ağrı ve yaralara kadar giden sıkıntılara yol açanlar olarak evrelere ayrılmıştır. İlk evre sadece kılcal varisler 1-3 mm. arasında olan, yalnızca görüntü itibariyle rahatsızlık verenlerdir ve herhangi bir sağlık problemine dayanmaz. Daha sonraki evrelerde ise kademeli olarak sıkıntılar artar. Önce daha belirgin varisler, ağrılar, şişmeler, ayakkabı giyememe problemi ve sonra yaralara kadar giden acılı şekilleri görülür.
Böylece varis belirtiler;
*damar genişlemesi, ciltte taşma yapması,
*bacaklarda kaşıntı, bölgesel ve genel şişlikler,
*ayakta uzun süre kalındığı takdirde oluşan ağrılar,
*kılcal damar varislerinde görülen ağrı, sızı ve yanma hissi,
*cildin koyu bir renk alıp sertleşmesi (ileri evrelerde görülen bir belirti)
*geceleri özellikle bacağın arka tarafında olan kramplar olarak sayılabilir.
Varisin etkisini azaltmak ve önüne geçmek için bunları yapın!
*Sıcaktan uzak durun; sıcak varislerin en büyük düşmanlarındandır. Damarları genişleten sıcak suyla banyo, sauna, hamam vs.den kaçınmak gerekiyor.
*Soğuk suyla masaj yapın; sıcağın aksine soğuk varisli damarları rahatlatır ve şişliklerin, ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
*Sabit durmayın; Ayakta sabit bir şekilde ya da oturarak ayaklarınız sarkık durumda uzun süre durmamaya çalışın. Özellikle masa başında çalışanlar için 30-45 dakika aralığında bacakları açmak için yürümek ve otururken yapılabilecek hareketleri uygulamak önemli ölçüde varisi engelleyecektir.
*Düzenli yürüyüş yapmaya özen gösterin; hareketsizlikle beraber bacaklarda oluşan basınç, varislerin en büyük nedenidir. Bunun önüne geçmek ise kanın toplandığı bacaklardaki basıncı azaltmaktır. Günde en az 45 dakikalık yürüyüşler kan dolaşımı sağlayacak ve varis oluşumunun önüne geçecektir.
*Kilo vermeye çalışın; varisin başlıca nedenlerinden biri de aşırı kilolu olmaktır. Vücudun taşıyabileceğinden fazla kiloda olmak damarlara yoğun bir basınç yapar. Bu nedenle fazla kilolardan kurtulmak işe yarayacaktır.
*Sigara alışkanlığınız varsa hemen veda edin; damar tıkanıklığının en büyük sebeplerinden biri olan sigara damarda kan dolaşımına engelleyerek basınca ve tıkanıklığa neden olur.
*Çok uzun süre topuklu ayakkabı ve sert tabanlı ayakkabı giymeyin; Topuklu ve sert tabanlı ayakkabı kan dolaşımına engel olarak basıncı artıracaktır.
*Dar pantolonlar, taytlar giymekten kaçının; aynı şekilde dar pantolonlar da özellikle kotlar, kan dolaşımının önüne geçecektir.
*Varis çorapları; varis problemi olanların en büyük kurtarıcısı olan varis çorabı hala etkin bir yöntemdir. Ailesinde varis problemi yaşayanlar olup kendi de risk grubuna girenler varis çorabıyla varise engel olur ve rahatlama sağlayabilirler.
Varise bitkisel çözüm…
Gotu kola bitkisi; kökü tropik bölgelere dayanan bu bitkinin, bacaklarda gün sonun oluşan ödemi engelleyerek, deride renk değişimleri ve ağrı gibi varis belirtilerini de büyük ölçüde azalttığı gözlenmiştir. Gotu kolanın ayrıca kan dolaşımına yaptığı etkiyle şaşırtıcı bir şekilde; beyin fonksiyonları, hafıza ve depresyon gibi durumlara da iyi geldiği de kanıtlanmıştır. Bu bitki aynı zamanda ameliyat yaraları, sedef, yanık ve ülser durumlarında iyileştirici etkiye sahiptir.
Üzüm tohumu; özü ve kabuğunun kurutularak elde edilen üzüm çekirdeği, güçlü bir antioksidandır. Üzüm çekirdeği, damar geçirgenliği ve kırılganlığının azaltarak ödem ve damar içi kanamayı engeller. Kas yapısındaki kallojen ve elastik proteinlerin stabilizasyonunu sağlayan tohum, venöz yetmezlik (toplardamar kapakçığı sorunu) ve variste oldukça etkindir.
Yaban mersini; antioksidan ve antosiyan kaynağı yaban mersini, kan dolaşımına yardımcı bir meyvedir. Damarların ve kollojen dokunun onarımına yardımcı olan yaban mersini, varislere neden olan basınç ve dolaşım sorununun önüne geçer.
At kestanesi tohumu özütü; varis çorabı kullanmanın sakıncalı olduğu durumlarda kullanılabilen bu yöntemin ileri derecede varis hastalarında bacak kalınlığını ve ödemini azalttığı ortaya çıkmıştır.
Varis nasıl tedavi edilir?
Henüz ileri evrelere ulaşmamış varisler için önleyici ve tedavi edici bazı yöntemler uygulanabilir. Ancak genetik yatkınlık olanlar ve devam eden hareketsiz bir hayat tarzında varis oluşumunun tekrarlaması kaçınılmazdır. Varis tedavisinde son zamanlarda en çok uygulanan yöntem lazerdir. Damar genişlemelerinin verdiği rahatsız edici görüntüyü büyük ölçüde giderir.
Varis tedavi edilmezse…
Varis önlemleri ve tedavisini dikkate almak ve elden geldiğince varis evrelerinin ilerlemesine engel olmak gerekiyor. Eğer engellemek adına bir çalışma yapılmazsa varisin ilerleyen evrelerinde görüldüğü gibi önü alınamaz yaralar, ödemler ve toplardamar tıkanması sonucu pıhtı atmasıyla vücutta ciddi hasarlar oluşabilir.
İleri evre varislerde ve öncesinde de önlem amacıyla bir Kalp ve Damar Cerrahına görünmek gerekiyor. Tedavi olmayan varislerin; ilerlemiş evre varislerde en çok görülen hastalıklardan biri olan kronik venöz yetmezlik hastalığına (KVY) yakalanma riski çok yüksektir.