Reflü krizi tedavisi | Sırt ağrısına neden olur mu: İlerlemiş reflü belirtileri!

Ülkemizde görülme oranında gün geçtikçe artış meydana gelen Reflü, kimi zaman kansere dönüşebilir. Birçok kimse tarafından genel olarak Gastrit - Ülser hastalığının şikayetleriyle benzerlik göstermesinden ötürü karıştırılan Reflü belirtileri nelerdir? Midedeki asidin yemek borusuna doğru geri kaçması olarak tanımlanan ve çoğu durumda yemek yenilmesinin ardından baş gösteren Reflü hastalığına ne iyi gelir & tedavisi!

Reflü krizi tedavisi | Sırt ağrısına neden olur mu: İlerlemiş reflü belirtileri!
Reflü krizi tedavisi | Sırt ağrısına neden olur mu: İlerlemiş reflü belirtileri!
GİRİŞ 27.01.2020 09:10 GÜNCELLEME 27.01.2020 16:34
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Pek çoğumuz yaşamımızın bir noktasında midede ağrı ve yanma, ağızda acı bir tat oluşma şikayetleriyle karşılaşmışızdır. Ancak meydana gelen şikayetler sonrasında uzman hekim desteğine başvurmak yerine, şikayetleri gidermek için gelişigüzel ilaç kullanma yöntemine gidilir. Fakat vücudumuzda oluşan herhangi bir sağlık sorununda başına buyruk bir şekilde hareket etmek vücuda yarar sağlayabileceğinin düşünülmesinden çok, büyük hasarlara neden olabilmektedir. Reflü hastalığı da toplumumuzda her ne kadar önemsiz görülse bile tedavi altına alınmadığında kansere kadar gidebilecek ciddi tehlikesi bulunmaktadır. Reflü daha çok yaşam stili, diyet, yeme alışkanlığı, ilaçlar, hamilelik, diyabet ve hızlı kilo alma gibi durumlarla kendini gösterebilen hastalıktır. Peki, daha detaylı olarak incelemek gerekirse Reflü hastalığı nedir? Reflünün belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır?

REFLÜ NEDİR?

Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı (GÖRH), genel tabirle mide asidinin ve yiyeceklerin yemek borusuna geri kaçma durumudur. Genellikle asit, bazen safra ve pankreas sıvısından oluşan mide içeriği yemek borusuna geri kaçabiliyor ve içeriğin burada uzun süre yemek borusu ile teması, yemek borusunun kendini koruma özelliğini yitirmesine neden olabiliyor. Bunun sonucunda da reflü hastalığı oluşuyor.

REFLÜ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göğsün ön tarafında, midenin üst bölümüne karşılık gelen bölgede yanma, ekşime ile boğazda yanma hissi

Ağza acı su gelmesi

Geğirti

Ses kısıklığı

Boğazda dolgunluk ve gıcık hissi

Ağız kokusu

Geçmeyen öksürük

Yutma güçlüğü ve yutarken yiyeceklerin takılma hissi

Tedaviye iyi yanıt vermeyen astım tekrarlayan astım nöbetleri

Tedavi edilemeyen larenjit ve farenjit

REFLÜ NEDEN OLUŞUR?

YAŞAM STİLİ: 

Çeşitli zararlı alışkanlıkların olması kötü bir yaşam tarzına işaret olup, reflü oluşum nedenleri arasında yer alan etmenlerdendir. Bunlar ise bol miktarda alkol kullanımı, düzenli olarak sigara içilmesi, sürekli yeme istediğinin gelmesi olan obezite ve kötü bir duruş bu durumun sebepleri arasında yer almaktadır.

DİYET:

Yeme alışkanlığı anlamına gelen diyet, yağlı ve kızartılmış yiyecekleri, sarımsak, soğan, çikolata, kafeinli içecekleri, asidik yiyecekleri ve baharatlı gıdaları kapsamaktadır.

YEME ALIŞKANLIĞI:

Yemek esnasında büyük menülerin yenmesi, çok hızlı tüketilmesi ve uyku zamanından önce tüketilmesi reflüye neden olabilecek durumlar arasındadır.

İLAÇLAR:

Kalsiyum kanal blokerlerinin, hydrophed, marax, bronchial ve nitratlar gibi ilaçların kullanılması mideye ciddi zararlar verebilmektedir. Oluşan bu hasarlar mide yanması olan reflü oluşumuna neden olabilir.

DİĞER DURUMLAR:

Hamilelik, diyabet ve hızlı kilo alma gibi durumlar vücutta ani değişmelere yol açmaktadır ve reflüye yakalanma riskini arttırıcı durumlar arasında yer almaktadır.

reflü ile ilgili görsel sonucu

REFLÜ HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Midede reflüyü tetikleyebilecek gıdalar arasında çiğ salata, soğan, sarımsak, acı pul biber, turşu, portakal, greyfurt gibi gıdalar bulunuyor. Bunların özellikle geç saatlerde tüketilmelerini gerekiyor.

Reflü tanısı konulan hastalar stresli ortamlardan olabildiğince uzak durmalı, mümkünse kendilerine stressiz bir yaşam alanı oluşturmalıdır. Gergin bir ortamda vakit geçirmek reflü hastalığını tetikleyebilirken, vücut da reflü hastalığı için uygulanan tedaviye yanıtsız kalabilir.

Reflüyü arttıran nedenlerden bir diğeri de sedanter yani hareketsiz yaşamdır. Bu nedenle hastaların yemek sonrası kısa yürüyüşler yapması faydalı olacaktır.

Kilo fazlalığı varsa mutlaka kilo verilmeli,

Yemek saatleri ve beslenme düzeni değiştirilmeli,

Yemeklerde mide çok fazla doldurulmamalı,

Özellikle yatmadan en az 3 saat önce sulu ya da katı gıda alımı kesilmeli,

Geceleri uyandıran ve uyku-apneyi tetikleyen reflüde, yatağın başı 15-20 cm kadar yükseltilerek uyunmalı,

Portakal, limon gibi asitli meyve suları içilmemeli,

Kızarma yiyecekler, yağlı kremalar, yağlı peynirler, bol salçalı yemekler, alkolü içecekler, kahve, çay, asitli içecekler, çikolata, cipsler, şekerli ve yağlı çörekler, tatlılar, soğan, sarımsak mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir.

Sigara kullanılıyorsa bırakılmalı,

Reflü şikayetleri fark edildiğinde mutlaka doktora danışılmalı.

REFLÜ KANSER OLUŞUMUNA NEDEN OLABİLİR!

Gastroözofagial reflüde, yapılan endoskopide yemek borusunun alt-orta tarafında reflüye bağlı doku hasarı, yani bölgede küçük yaralar, ülserler görülür. Uzun süre devam eden reflülerde ise “Barret özofagus” denilen, yemek borusu ile midenin birleştiği noktadaki mukozada birtakım hücresel değişiklikler ortaya çıkabilir. Bunlar da ileride bir kanser türüne zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla söz konusu durumun tespiti için endoskopi yaparak tanıyı koymak büyük önem taşımaktadır.

reflü ile ilgili görsel sonucu

REFLÜNÜN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Yeni başlayan, kısa süreli ve hafif şiddetli hastalıkta hayat tarzı değişikliği (diyet, kilo verme, yatak başı yükseltilmesi vs.) ve ilaç tedavisi uygulanır.

Tedaviye dirençli, sık tekrarlayan ve şiddetli hastalıkta daha kuvvetli asit baskılama stratejileri kullanılabilir. Medikal tedavi ile semptomların yeterince kontrol edilemediği, uzun süreli ilaç kullanımının sakıncalı olduğu veya mide fıtığı gibi yapısal değişikliğin olduğu durumlarda ise cerrahi uygulanabilir.

Cerrahiye alternatif endoskopik yöntemlerden en popüler olanı “Stretta sistemi”nde, yemek borusu alt ucunda radyofrekans enerji kullanılarak kollajen dokuda uyarılma sağlanır. Kanser, reflü komplikasyonu olan Barrett özofagusu (ince barsak döşemesine dönüşüm) zemininde gelişmektedir. Bu durumda hasta henüz kanser olmadan, kanser öncesi değişiklikler (displazi) geliştiğinde ameliyatsız olarak endoskopik yöntemlerle (ablasyon) tedavi edilmekte ve kansere dönüşüm engellenebilmektedir.

İlgili resim

REFLÜ İÇİN DOĞAL VE BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMİ!

Bu Kür ile Reflüye Kesin Çözüm!

Oldukça yaygın olarak görülen bir mide rahatsızlığı olan reflü, midenin içeriğindeki maddelerin mide ile yemek borusu arasında yer alan kaslar aracılığıyla yemek borusuna doğru yükselmesidir. Dr. Feridun Kunak, içerisinde yumurta akı ve zeytinyağı olan reflüye iyi gelen karışım tarifini izleyiciyle paylaştı. Kunak, karışımın akşam yatmadan önce bir çorba kaşığı yenmesini, ardından midede rahatlama olacağını söyledi.

YORUMLAR 12
  • tunahan 4 yıl önce Şikayet Et
    kuşburnu marmelatı 1 yemek kaşığı yiyiniz ama marmelat ev yapımı veya marketlerde var öncül marka pancar şekerinden doğal yapım olanı gligozlu kesinlikle olmayacak bu deneyin ister yemek kaşığıyla isterseniz 1 su bardağına ılık suyla karıştırıp içiniz şifa olur zamanla rahatsızlıktan kurtulursunuz
    Cevapla
  • Mevlüt 4 yıl önce Şikayet Et
    Sabah akşam ac karnına bir tatlı kaşığı kudret narı yanlız tahta kaşık kesinlikle metal olmuyacak 1 hafta sonra mide şikayetlerinden kurtulmaya başlıyacaksınız
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    En başta stres stresten uzak durursanız birçok hastalıktan uzak durursunuz. 16 senedir reflü hastasıyım en son kulağımdaki östaki borusuna da hasar verdi şimdi kulağım çınlıyor ve seslerde yankı yapıyor. Aman dikkat tedavi aksatmayın
    Cevapla
  • ahmet sarmusak 4 yıl önce Şikayet Et
    her gece yatarken bir kase yoğurt yiyorum mışıl mışıl uyuyorum çok rahatlatıyor beni.
    Cevapla
  • canan 4 yıl önce Şikayet Et
    Rezene çayı rahatlatıyor... Bir de sarı leblebi, fazla mide asitini çekip yukarı çıkmasını engelliyor... ikisi de bana çok yardım eder yıllardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fidan'ın Şam ziyareti dünya basınında
Esed rejiminin askerleri teslim oldu: Esed'in fotoğrafını ezdiler