Mitomani hastalığı nasıl anlaşılır, genetik mi: Mitomani tedavisi & belirtileri!

Halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak bilinen mitomani hastalığı psikolojik bir hastalıktır. Kişilerin, dikkat çekmek ve toplumda yer edine bilmek amacı ile söylediği yalanlar ve ardından bu yalanlara kendisinin de inanmasıdır. Bu kişilere mitoman adı verilmektedir. Peki yalan söyleme hastalığı nedir? Mitomani belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Mitomani hastalığı nasıl anlaşılır, genetik mi: Mitomani tedavisi & belirtileri!
Mitomani hastalığı nasıl anlaşılır, genetik mi: Mitomani tedavisi & belirtileri!
GİRİŞ 13.04.2020 18:58 GÜNCELLEME 13.04.2020 18:58
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Günümüzde oldukça sık karşılaşılan bir psikolojik rahatsızlık da yalan söyleme hastalığıdır. Tıp dünyasında mitomani olarak adlandırılan bu hastalık, kişilerin dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için söylediği ufak tefek yalanlar ile başlar. Yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren kişiler bir zaman sonra söyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlar ve bu durum ciddi bir kişilik bozukluğunu ortaya çıkartır. Sıkça karşılaşılan ve merak edilen mitomani (yalan söyleme hastalığı) nedir? Nasıl tedavi edilir? Merak edenler için araştırdık...

mitomani

 

 

MİTOMANİ NEDİR?

Mitomani hastalığı toplumda bilinen adıyla ‘yalan söyleme hastalığı’, kişinin sürekli olarak herhangi bir çıkar gözetmeden yalan söylemesidir. Bu hastalığa yakalanmış kişilere mitoman adı verilir. Hiçbir durum yokken birden yalan söyleme ihtiyacı duyan kişi, hastalığın ilerlemesi ile söylediği tüm yalanlara kendisinin de inanmasına neden olur. İleri düzeylere taşınan mitomani hastalığı kişinin elinde olmadan gerçekleşen ve yalan söylediğini kendi bile fark etmeyen bir davranış bozukluğu hastalığıdır.

Yalan söyleyen kişiler çoğunlukla bu yaptıklarının hastalık derecesinde olduğunu düşünmezler. Bu nedenle tedavi ihtiyacı duymazlar. Kişi kendisinde bir problem olduğunu düşünmediği için hasta, yakınları tarafından tedaviye ikna edilmelidir.

MİTOMANİ HASTALIĞINA YOL AÇAN SEBEPLER NELERDİR?

Mitomani hastalığının birçok nedeni olsa da asıl nedeni kişinin çocukluğunda şahit olduğu yalanlardır. Kişi çocukluk döneminde sürekli olarak ebeveynlerini izler ve onları doğrularıyla, yanlışlarıyla kendine model olarak alır. Bu bakımdan çocukların ebeveynlerinin yalan söylemelerine şahit olması onların ileriki yaşlarda yalan söylemesine ve yalan söylemeyi daha da ileriye taşıyarak yalan söyleme hastalığına yakalanmasına neden olabiliyor. Bunların dışındaki mitomani hastalığının başlıca nedenleri şunlardır;

mitomani

* Doğru söylediğine inanılmaması

* Kişilik bozukluğu

* Onaylanma ihtiyacı

*  Aşağılık kompleksi

* Çocukluk döneminde maruz kalınan istismarlar

MİTOMANİ HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?

* Yalan söylemekten haz duymak

* Yalan söylemekte ısrarcı olmak

* Yalanlarından dolayı pişmanlık duymamak

* Yalanlarının ortaya çıkması durumunda aşırı agresif ve alıngan tavırlar sergilemek

* Söylediği yalanlara kendisinin de inanması durumu

* Yalanlar arasında kurgusal bütünlük bulunmaması

* Yalan söylerken herhangi bir kazanç elde etmemesine rağmen yalan söylemesi

mitomani

MİTOMANİ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bu kişiler kendisinde bir sorun olduğunu düşünmediğinden, tedavi olmayı istemez. Bu nedenle kişilerin hastalığını genellikle yakınları ortaya çıkarır. Onları tedavi olması için ikna etmeye çalışırlar. Bunu yaparken yumuşak davranılmalı, kişi kırılmamalıdır. Tedavi sırasında psikiyatristler öncelikle hastayı tanımak ister, neden yalan söylediğini anlamak isterler. Konuşmalardan sonra güven ortamı oluştuğunda, hasta kişinin eksik duygu ve güveni yerine koyulur. Tedavinin iyi yapılması halinde, hastalığın yeniden tekrarlaması çok düşük bir olasılıktır. Tekrarlama durumunda ise hasta bunun daha kolay farkına varacak ve tedavi olmayı isteyecektir.

Mitomani Hastasının Ailesinin ve Yakınlarının Yapması Gerekenler;

Mitomani hastalığı, her şeyden önce hastanın kendisinde biten bir durumdur. Bu bakımdan öncelikle hasta mitomani hastası olduğuna ikna edilmelidir. Ancak bu, hastaya karşı sinirli ve kırıcı bir tavırla asla söylenmemeli. Ardından mitomani hastalığına tedavi için hasta ikna edilmeli.

Mitomani Hastalığında Doktorun Yapması Gerekenler;

Doktor hastanın psikolojisine göre hareket etmelidir. Öncelikle hastayı sürekli olarak yalan söylemeye iten nedenin araştırılıp bulunması gerekir. Daha sonra ise bu nedene bağlı olarak psikoterapi ya da ilaçlı tedavi yönteminden biri belirlenmelidir. Doğru yöntemle hasta daha ilk seansta oldukça iyileşme gösterebilir.

YORUMLAR 22
  • Hulya 4 yıl önce Şikayet Et
    Surekli yalanı yakaladı için erkek arkadasım la aram kotu oldu sebepsiz yere onem siz konularda sureklı yalan soyluyorum ne yapabilirim
    Cevapla
  • pqu 4 yıl önce Şikayet Et
    Eski bir arkadaşımda vardı bu hastalık. Bir arkadaş grubuyduk ve bu hastalığa sahip olan arkadaşımızda bu grubun bir üyesiydi. İlk başlarda söylediklerini gerçek sanıyorduk ancak bir gün okuduğu bir kitabı elime alıp arka kapağına göz atmıştım. Arka kapağını okuduğumda bize ''gerçek'' olarak aktardığı ama bizimle hiç tanıştırmadığı bir arkadaşının aslında bir kitap karakteri olduğunu görmüştüm. Hatta daha sonralarında o kitabı okudum ve gerçekten bize tanımladığı şey tam anlamıyla o karakterdi. Daha sonra bu yalanlar katlanarak arttı ve farklı şeylere dönüştü. Çok üzücü bir durum ama onu hiçbir zaman onu rencide etmedik...
    Cevapla
  • Mücahit 4 yıl önce Şikayet Et
    chp nin şu anki ideolojisi bu :) tvler de her gün görüyoruz, kulağı geçen yalanoğlu nda her gün görüyoruz. terör merdiveniyle belediye başkanlığına yükselenler belgeseli izliyoruz her gün.
    Cevapla
  • Cengiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu hastalığıBilmeyen K.Kılıçtaroğlu na baksın aynı hastalığı taşıyor
    Cevapla
  • Serkan-Gürkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz iki arkadaş bu hastalıktan kurtulmak için ne gerekiyor ise yaptık ama olmadı,kurtulamadık.10 lafımızdan 9,5'u yalan.Sürekli yalan söylüyoruz.Artık yorulduk yalan söylemekten.Biz yardım istiyoruz.
    Cevapla
  • Pöh 4 yıl önce Şikayet Et
    Ölünce kurtulursun sıkma canını sonra dilin tutulur söyleyemezsin zaten
    Cevapla
  • ??? 4 yıl önce Şikayet Et
    Cidden mi ya? Böyle bor sey olabilir mi gerçekten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
29 yıllık usta açıkladı! Bu hibrit modeller yakıt cimrisi
Kritik haftaya girdik! Faiz indirimi kapıda mı?