Marulun faydaları nelerdir? Hangi rahatsızlıklara iyi gelir?

Sofraların vazgeçilmez yeşilliklerinden olan marul, mideye ve kilo kontrolüne yaptığı katkı kadar, büyük bir antioksidan kaynağı olması ile de oldukça faydalıdır. Peki, vitamin ve mineral yönünden büyük bir sağlık kaynağı olan marulun faydaları nelerdir? Maruz neye iyi gelir? İşte, salataların demirbaşı marula farklı bir bakış...

Marulun faydaları nelerdir? Hangi rahatsızlıklara iyi gelir?
Marulun faydaları nelerdir? Hangi rahatsızlıklara iyi gelir?
GİRİŞ 23.04.2018 15:45 GÜNCELLEME 23.04.2018 15:48
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Salatalar, sandviçler, diyet menüleri ve daha birçok kullanım alanı ile midelerin dostu olan marul, sağlığımıza yaptığı katkı ile de dikkat çekiyor. Büyük bir vitamin ve mineral kaynağı olan marul, K vitamini, A vitamini, provitamin A, beta karoten, lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi maddeler yönünden zengindir. Peki, zengin vitamin ve mineral kaynağı olan marulun sağlığımız açısından faydaları nelerdir? 

MARULUN FAYDALARI NELERDİR? 

 

Pek çok yeşil besin gibi C vitamini yönünden zengin olan marul, çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bunun yanında etkili bir demir deposu olarak da demir eksikliğinden meydana gelen anemi hastalığına ve saç dökülmesine birebirdir. Saç ve cilt sağlığı, kan damar hastalıkları ve daha birçok rahatsızlığın önüne geçmek için faydalı olan marulun etkileri saymakla bitmiyor. İşte, hem içten hem dıştan etkisi ile marulun sağlığımıza yaptığı katkılar...

CİLT SAĞLIĞINA KATKI YAPAR

Günlük marul tüketimi cildin ihtiyaç duyduğu canlandırıcı etkili A vitamininin yüzde yüzünü karşılar. Bunun yanında zengin potasyum içeriği ile de kan dolaşımının sağlıklı biçimde devam etmesini sağlayarak cilde diri bir duruş verir.

E ve C vitamini içeriği ile cildi zararlı güneş ışıklarından ve katarakt hastalığına yakalanma riskinden korur. Ayrıca doğal bir nemlendirici olan marul, kış aylarında kuruyup pul pul dökülen cilde parlaklık ve nem verir, gözenekleri açar. 

SAÇ SAĞLIĞINDA ETKİNDİR

Cilde yaptığı katkı ile dikkat çeken marul, saç sağlığı için de çok faydalıdır. Marul, saç uzamasını hızlandırır ve düzenli olarak içilen marul suyu, saç köklerini besler ve saç sağlığını korur.

MİKROPLARDAN KORUR, İLTİHABI ÖNLER

Marul, lateks adı verilen bir tür meyve sütü içeriği sayesinde, antimikrobiyal özellikler sunmaktadır. Antimikrobiyal etkileri olan marul, birer antimikrobiyal biyokimyasallardan olan, terpenler ve kardenolitler ile glukanaz enzimlerine sahip olan bir sebzedir.

C vitamini içeriği ile doğal bir anti oksidant olan marul, düzenli olarak tüketildiğinde, vücutta enfeksiyona sebep olan faktörleri vücuttan temizler.

Marul anti iltihap özellikleri yapısında bulunduran  bir sebzedir ve iltihap oluşumunu önlemektedir. Marul, iltihap oluşumunu önlediği gibi, eğer bir iltihabik durum var ise, onun iyileşmesine de yardımcı olmaktadır.

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Diyet listelerinin vazgeçilmez maddesi bol yeşilliktir. Marul da sindirim üzerinde yaptığı etkiler ve midede büyük bir hacme sahip olarak kilo vermeye yardımcı olur. Çok düşük kaloriye sahip olan marul, ideal diyet yiyeceklerindendir. 

KALP SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Marul kolesterolü oksitleyerek ve arterleri güçlü tutarak kalp sağlığında rol oynayan iki antioksidan olan A vitamini ve C vitamini de sağlar. Bu antioksidanlar plak oluşturan arter duvarlarında birikimi önlemeye yardımcı olur. Ayrıca kan akışını artırırlar ve kan pıhtılarını, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olurlar.

KEMİK SAĞLIĞINA OLAN ETKİLERİ

K vitamini içeriği zengin olan marul, kemik ve kemik metabolizması üzerinde oldukça etkilidir. Kas ve kas sistemini koruyan marul, kemik hücresi gelişimini  de destekler. 

KANSERİ ÖNLER Mİ?

Vitamin içeriği bakımından oldukça zengin olan marulun, özellikle taze yaprakları tam bir A vitamini kompleksi ve beta karoten kaynağıdır. Sadece 100 gram çiğ marul, günlük A vitamini ve 4443 µg beta karoten ihtiyacınızı karşılamaktadır. Marulun yapısında bulunan A vitamini, akciğer ve ağız boşluğu kanserini önlemektedir. 

Kanserin her çeşidini kontrol altına almakta başarılı olan marul, lösemi kanseri hücrelerini yüzde 50'ye kadar yok edebilir. Ayrıca meme kanseri üzerinde de etkin olan marul, kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. 

ALZHEİMER ETKİLERİNİ AZALTIR

K vitamini bakımından zengin bir kaynak olan marul, sinir hücrelerinin zarar görmesini engeller ve özellikleri Alzheimer hastalığının etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Marul beyin sağlığını destekler ve zihni canlandırmaya yardımcı olur.

ZİHİN SAĞLIĞINA KATKI YAPAR

Marulun içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri genel sağlık açısından çok önemlidir. Bunun dışında beyin sağlığı için bu yağ asitleri hayati önem taşımaktadır. Bu özelliğinden dolayı özellikle çocukların gelişme döneminde zihin sağlığına ciddi anlamda katkı sağlayabilir.

RAHAT UYKU İÇİN MARUL 

Uyku getiren bir madde olan laktucarium marul kesildiği zaman ortaya çıkan beyaz sıvıdır. Marul yaprağı tüketmek ve yahut suyunu içmek rahat uyku için önemlidir. 

EGZAMA VE ALERJİYE MARUL SUYU

Marul aynı zamanda bazı cilt hastalıklarıyla da mücadele edebilir, egzama ve alerji sorunları için marulu bir miktar suda kaynatın ve suyunu 10-15 dakika boyunca cildinize masaj halinde uygulayın. Bu uygulama cildinizin hastalıktan etkilenen kısmının iyileşmesini sağlayabilir.

MARULUN BESİN DEĞERİ

- 8 kalori
- 0 gram şeker, protein ve yağ
- 5 gram lif
- Günlük ihtiyacın % 82’si kadar A vitamini
- Günlük ihtiyacın % 60’ı kadar K vitamini
- Günlük ihtiyacın % 19’u kadar C vitamini
- Günlük ihtiyacın % 16’sı kadar folat
- Günlük ihtiyacın % 4’ü kadar manganez
- Günlük ihtiyacın % 3’ü kadar demir
- Günlük ihtiyacın % 3’ü kadar potasyum

YORUMLAR 2
  • şahin zeytinci 5 yıl önce Şikayet Et
    Belki cok yiyorum ama hicde pişman degilm kendim cifciyim bahcemden sabah haric her ögün beş altı adet marulu kendim yiyorum faydalarınıda hissediyorum herkesede tavsiye ederim
    Cevapla
  • hülya ay 6 yıl önce Şikayet Et
    marulun faydalarını ben çok gördüm kendim kullanarak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Kütahya'da peş peşe korkutan depremler
Alman hükümeti Eurofighter iddiasını yalanladı