Çikolatanın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Özellikle kadınların severek tükettiği, görünce bile mutlu oldukları çikolata üzerinde yapılan araştırmalarda çikolatanın sağlık açısından ciddi faydaları olduğu ortaya çıktı. Çikolata, mutluluk hormonu salgılamasının yanı sıra kalp sağlığından kanser tedavisine kadar pek çok hastalığın tedavisinde de önemli rol oynamaktadır. Peki çikolatanın faydaları nelerdir?
Küçük büyük dinlemeden herkesin çok sevdiği, görünce bile mutlu olduğu çikolata, anlatıldığının aksine oldukça faydalı bir besindir. Esas maddesi kakao bitkisi olan çikolata, içerisinde yağ, azot, lif ve faydalı mineraller barındırır. Sağlık açısından pek çok hastalığın tedavisinde üstün görevler gösteren çikolatanın faydalarını sizler için araştırdık. Çikolatanın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
ÇİKOLATA NEDİR?
Çikolatanın hammaddesi kakaodur. Kakao İkiçenekliler sınıfında bulunmakta olup ebegümecigiller familyasındandır. Kakao, And Dağları’nın alt bölgeleri ile Amazon ve Orinoco Irmakları’nın çevresinde yetişen Theobroma cacao adlı, boyları 4-15 m‟yi bulan kakao ağacında yetişmektedir. En büyük üreticisi % 40 ‘lık üretimi ile Fildişi Sahilleri’dir.
Yağmur alan ve ılık iklime sahip bölgelerde yetişmekte olan kakao ağacının acı bir tadı vardır. Tohumlarının mayalanmasının ardından kurutulan kakaonun acı tadı gider. Kurutulan tohumlar kavrulur ve un haline getirilerek yağı çıkarılır. Yağı çıkarıldıktan sonra tekrar öğütme işlemi yapılır. Bu öğütme işlemi sonucunda da kakao tozu elde edilir. Tüm bu aşamanın ardından kakao tozuna süt ve şekerin eklenmesi çikolatayı ortaya çıkarır.
ÇİKOLATANIN TARİHİ NEDİR?
Milattan önce, büyük olasılıkla Olmeklerden oluşan bir grup, Güney Amerika'da kakao ağacı yetiştirir. Mayalar, bir hayvanın bu ağaçtan bir meyve kopardığına tanık olur. Mayalar zamanla bu çekirdekleri nasıl kullanacaklarını öğrenirler. M.S. 600 yılında, Mayalar çikolatalı bir içecek yaparlar. Efsaneye göre, Aztekkralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu. Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek önemli bir olay sayılırdı. Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar çok özel durumlarda içebiliyordu. Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu. İspanyolkâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés'in, 16. yüzyılda Orta Amerika'ya yaptıkları gezide Aztek kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kaşiflere sunar. Kaşifler bu içeceği vatanlarına götürüp hazırlamasını öğretirler. Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir.
Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen "xocoatl" adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar. 80 yıl sonra, İngiltere'de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı. Böylece katı çikolata satan "çikolata evleri" bütün Avrupa'ya yayıldı. 1700'lü yıllarda İngilizler bu içeceklere süt katmaya başladılar. Türkiye'nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927'de Feriköy'de kuruldu. Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.
ÇİKOLATANIN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Çikolata kalorisi yüksek olan protein, yağ, potasyum, kalsiyum, demir ve karbonhidrat açısından zengin bir besindir. Bunun yanında A ve C vitamini içeren çikolatanın 100 gramı 528 kcal kaloridir. 100 gram çikolatanın içerisinde bulunan besin değerleri oranı aşağıdaki tabloda verilmiştir;
ÇİKOLATANIN FAYDALARI NELERDİR?
* Çikolatanın en belirgin özelliklerinden birisi sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etki vererek mutluluk hormonunun salgılanmasıdır.
* Kalp ve damar sağlığını korur. Kanın düzenli akışını sağlayarak kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi hayati risk taşıyan sorunların önüne geçer.
* Kolesterol seviyesini dengede tutar.
* Kakaonun içerisinde bulunan antioksidan özellikler kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
* Kakao beyne giden damarların kan akışını destekleyerek beyinde oluşan damar tıkanıklıkların önüne geçer. Beyin kanaması riskini azaltır.
* Çikolata içerisinde barındırdığı, azot, lif ve yağ sayesinde zihin açıklığı sağlar.
* İçerisinde barındırdığı lif oranı bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
* Böbreklerde oluşan kum ve taş oluşumunu engeller.
* Bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır.
* Kandaki şeker seviyesini dengeler.
* İnme riskini azaltır.
* Cilt sağlığına ciddi oranda katkı sağlamaktadır.
* Görme yeteneğini geliştirir.
* İdrar söktürücüdür.
* Öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına iyi gelir.
* Kan sağlığı için önemli olan, demir mineralini içerir.
* Enerji verir.
* İçerisinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik gelişimine etki eder.
* İçerdiği magnezyum sayesinde, vücuttaki asitlik seviyesini düzenler ve sindirime yardımcı olur.
ÇİKOLATANIN ZARARLARI NELERDİR?
* Aşırı çikolata tüketimi kilo almaya sebep olur. Düzenli ve az miktarda tüketilmelidir.
* Aşırı tüketim diş sağlığınızı etkiler.
* Çok fazla bitter çikolata tüketilmesi de, kan şekerinin düşmesine neden olacağından halsizliğe yol açmaktadır.
* Hassas cilde sahip olan kimselerde alerjiye sebep olabilir.
* Aşırı miktarda çikolata tüketilmesi halinde, baş ağrısı, migren, nevrotik bozukluklar ve kabızlık gibi sorunları ortaya çıkarır.