Asma yaprağının faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Her evde büyük küçük dinlemeden sevilerek tüketilen sarmanın ham maddesidir asma yaprağı... Tadının lezzetli olmasının yanı sıra sağlık açısından da oldukça faydalı olan asma yaprağı barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde pek çok hastalığın tedavisinde yer almaktadır. Peki asma yaprağının faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilmeye elverişli olan asma ağacı, sık sık tüketilen ve sağlığa ciddi faydaları olan bir doğa harikasıdır. Tırmanarak büyümesi ile hoş bir görüntü sağlayan aynı zamanda da Alzheimer hastalığından göz sağlığına kadar bir çok hastalığa şifa olan asma yaprağının faydalarını sizler için araştırdık. Asma yaprağının faydaları...
ASMA YAPRAĞI NEDİR?
Asma, sarmaşık misali tırmanıcı ve uzun ömürlü, küçük çiçekli, alt kısmı tüylü üst kısmı tüysüz ve ucu sivri yaprakları bulunan, ülkemizde de hemen hemen her bölgede yetişen dayanıklı ve meyveli bir bitkidir. Meyvesi üzümdür. Üzümü farklı şekillerde tüketmek mümkündür. İster kurutularak ister yaş olarak isterseniz de sirke ve alkol yaparak da tüketebilmeniz mümkün. Üzümle birlikte asma yaprağı da tüketilir. Üstelik sağlığımıza oldukça faydalıdır. Gıda olarak tüketilmesinin yanında uzun yıllardır şifa amacıyla da kullanılan, vitamin ve mineraller açısından zengin bir bitkidir.
ASMA YAPRAĞININ BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Asma yaprağı, C vitamini, kalsiyum, lif içeriği yüksek bir besindir. Özellikle A vitamini bakımından oldukça zengindir. Sarma şeklinde tüketildiğinde içindeki pirinçten dolayı yanında ekmek tüketilmemesi önerilir.
Asma yaprağının 100 gramı 93 kcal kaloridir. 100 gram asma yaprağında 2,1 g yağ, 0 mg kolesterol, 9 mg sodyum, 272 mg potasyum, 17 g karbonhidrat, 11 g diyet lifi, 6 g şeker, 6 g protein, 363 mg kalsiyum, 0 IU D vitamini, 11,1 mg C vitamini, 2,6 mg demir, 0,4 mg B6 vitamin, 95 mg magnezyum bulunmaktadır.
ASMA YAPRAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
* Hafızayı güçlendiren asma yaprağı Alzheimer hastalığını önler.
* Toplardamarların güçlenmesini sağlar.
* Vücudun direncini arttırır.
* İshali keser.
* Varis ve hemeroit tedavisinde kullanılır.
* Demir ve mineraller bakımından oldukça zengin olan asma yaprağı kan hücreleri üreterek anemiyi önler.
* İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.
* İltihaplı yaraların ve çıbanların geçmesini sağlar.
* Eklem ağrılarını hafifletir.
* Rahim kanamalarını durdurur.
* Midede oluşan iltihaplanmaları geçirir.
* Sarılık tedavisinde kullanılır.
* Bağırsakda oluşan yaraların tedavisin de kullanılır.
* Böbreklerde oluşan kum ve taşın dökülmesini sağlar.
* Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
* Ağız yaralarını iyileştirir.
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Sindirim sistemini rahatlatır.
* Enerji verir.
* Saç ve cilt bakımında kullanılır.
* Alkol tedavisinde etkilidir.
ASMA YAPRAĞININ ZARARLARI NELERDİR?
Asma yaprağının bilinen tehlikeli bir zararı yoktur ancak ülkemizde genelde salamura şeklinde tuzda bekletilerek tüketildiği için yüksek tansiyon ve böbrek hastaları için zararlı olabilir. Bu etkisini azaltmak için kullanmadan önce muhakkak suda bekletilmeli ve fazla tuzu alınmalıdır. Ayrıca sodyumdan uzak durması gereken kişilerin de tüketmemesi veya dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekir.