Hyalüronik asit nedir, hangi yiyeceklerde bulunur? Faydaları nelerdir?

Hyalüronik asit, göz, eklem ve cilt sağlığı için önemli olan sıvı şeklinde bir asittir. Birçok kozmetik ürününde bulunan hyalüronik asit, yaşlanma karşıtı özelliği ile estetik operasyonlarda da sıkça kullanılır. Peki, genel manasıyla hyalüronik asit nedir? Özellikle yiyeceklerden alınan hyalüronik asidin faydaları nelerdir?

Hyalüronik asit nedir, hangi yiyeceklerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Hyalüronik asit nedir, hangi yiyeceklerde bulunur? Faydaları nelerdir?
GİRİŞ 17.05.2018 13:59 GÜNCELLEME 05.02.2020 16:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yoğun olarak eklemler ve gözlerde bulunan bir sıvı olan hyalüronik asit, eklem ağrılarının giderilmesi, görme durumunun iyileşmesi ve göz sağlığı için önemlidir. Bunun yanı sıra hyalüronik asidin günümüzde adını bu kadar çok duymamızın nedeni ise cilt yaşlanmasının önüne geçmesi ve ciltteki kusurları kapatmasıdır. Cildi gençleştiren ve üst katmanı pürüzsüz hale getirebilen hyalüronik asit, kozmetik ürünlerinde, estetik müdahalelerde kullanılsa da en çok hyalüronik asit ihtiyacını besinler karşılar. İşte, hyalüronik asidin bilinmeyen faydaları ve hyalüronik asit içeren besinler...

Hyalüronik asit nedir, ne işe yarar?

Cildin nem oranını arttırmaya yardımcı olan ve aynı zamanda da cilt bariyerini güçlendiren bir molekül olan hyalüronik asit yaşayan tüm organizmalarda mevcuttur. Bebek cildinin yumuşaklığı, nemliliği ve gerginliği, bebeğin anne karnında yüzdüğü sıvının hyalüronik asit bakımından çok zengin olmasından gelir. Ancak güneş ışığı, doğal yaşlanma süreci, zararlı kimyasal maddeler ve çevresel faktörlerle birlikte insan vücudunda doğal olarak bulunan bu asit miktarında zamanla azalmalar hatta yok olmalar görülür. Bunun sonucu olarak ciltteki genç görünümde kaybolmalar meydana gelir. Daha genç ve sağlıklı görünen bir cilt için hyaluronik asit tercih edildiğinde çeşitli yöntemlerle vücuttaki stokunun artması sağlanır. Stok genel olarak jeller, serumlar ve enjeksiyon yardımı ile arttırılabilmektedir. 

Hyalüronik asit nasıl artar?

Belirli bir bölgeye enjekte edilerek fayda sağlayan hyalüronik asidin kullanım yolu yalnızca estetik operasyonlar değildir. Beslenme düzenini doğru bir şekilde sağlayarak da vücutta gün geçtikçe azalan hyalüronik miktarı artırılabilir. Bu asidin yoğun olarak bulunduğu sebze ve meyveler varsa da hayvansal gıdalar da bu konuda zengin içeriklidir. Hyalüronik asit içeriği yoğun olan besinler şu şekilde sıralanabilir, yeşil biber, limon,portakal, elma, muz,şeftali,armut ile soya ürünleri, patates ve nişasta...

Hyalüronik asidin faydaları nelerdir?

  • Cildin genç görünmesini ve kırışıklıkların oluşmamasını sağlar.

  • Cildi nemlendirmesi ve su tutma özelliğinin olması nedeniyle, cilt nemlendirici kremlerin ana malzemelerinden biridir.

  • Ciltteki akne izlerini iyileştirmek ve önlemek için kullanılır

  • Dokuların onarılmasında, elastikiyetinin korunmasında yararlı etkileri olduğundan, cildin erken yaşlanmasını önler.

  • Kalojen liflerin oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur. Vücutta kalojen azaldığında, cildin esnekliği kaybedilir.

  • Ciltteki tahrişlerde ve iltihaplı oluşumlarda yararlıdır

  • Hücrelerin yaşlanmasıyla birlikte mitoz hızı azalmakta, buna bağlı olarak hücre yenilenmesi ve onarımı da azalmaktadır. Hyaluronik asit bu süreci tersine döndürecek şekilde destek olur.

  • Cilt bakımında hyaluronik sit içeren kremlerin faydalı olması için, ciltte dermişe kadar etki etmesi gerekir. Bu oldukça zor olduğundan, kremlerin kullanılması fazla yararlı değildir. Bunun gibi cilde enjekte edilerek kullanılan hyaluronik asitte sadece enjekte edilen alana etki eder. Cildin genel görünümü üzerine etkili olmazlar.

  • Hyaluronik asidin cilt dışında, görme duyusuna iyi geldiği de bilinir. Hyaluronik asit gözlerin yaklaşık % 80 oranını oluşturur.

  • Hyalüronik asit cilt dışında kişinin görmesini de iyileştirmektedir. İnsan gözünün neredeyse %80’ini oluşturmaktadır. Göz bakımı ile birlikte, romatoid artrit ve osteoartrit gibi hastalıkların tedavisi için de kullanılır. Eklem yüzlerini yağlar, tampon görevi görür ve bu bölgedeki inflamasyonun iyileşmesini sağlar.

Hyalüronik içerikli kozmetik ürünleri nedir?

Özellikle yaşlanma karşıtı anti aging kozmetiklerde sıkça göreceğiniz Hyalüronik asiti, nemsizlik sorunu yaşayan ciltler de oldukça yakından tanıyor. Yaşa bağlı ya da çevresel faktörlerden, cilt yapısından, yanlış ürün kullanımından; cilt esnekliğini ve nem tutma özelliğini kaybediyor. Hyalüronik asit kullanımı bu durumlara en iyi çözümlerden biri oluyor. Cilde nem kattığı ve su tutma kapasitesini artırdığı için cildi başarılı bir şekilde onarıyor. Cildin daha canlı daha parlak, vücudun daha pürüzsüz daha sağlıklı, saçların ise daha dolgun ve yumuşak bir görünüme sahip olması için çok önemli bir yerdedir.

Hyalüronik asit hangi besinlerde bulunur?

Sebzeler: Patates ve tatlı patates gibi nişasta içeren, özellikle kök sebzelerinin hyalüronan üretmek için vücuda fayda sağladığı gözlemlenmektedir. Magnezyum da hyalüronik asit sentezi için gereklidir. Ispanak, karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, yeşil marul, Brüksel lahanası ve yeşil fasulye gibi sebzeler magnezyum açısından oldukça zengindir ve vücutta hyalüronik asit düzeylerinin arttırılmasına yardımcı olur. Balkabağı, maya, fıstık, kepekli tahıllar, fasulye ve kahverengi pirinç gibi çinko içeren gıdalar da hyalüronanın iyi bir kaynağıdır.

Hayvansal ürünler: hyalüronik asidin en iyi kaynaklarından biridir. İnsanlarda olduğu gibi hayvanların deri ve nöral dokularında da bu asit etkendir. Dolayısıyla her tür hayvansal ürün zengin bir kaynaktır. Tavuk ve et suyu da yüksek miktarda bağ dokusu ve kollajen içerirken, kırmızı etler de retinol formunda hyaluronik asit salgılamaya yardımcı olurlar.

Soya ürünleri: Soya da hyaluronik asit kaynağıdır. Testler cilde soya sütü uygulandığında haftalar içinde asit seviyesinin arttığını göstermiştir. Bir çok güzellik ve anti-aging kreminin soya bazlı maddeler içermesinin bir nedeni de budur. Hyaluronik asitin oluşturulmasını artırmak için kişinin beslenmesine dahil edilebileceği bir çok soya ürünü vardır. Fermente soya sütü protein açısından zengin bir kaynaktır ve fermantasyon süreci vücudun soyada mevcut çinko, demir, magnezyum ve diğer mineralleri kolaylıkla dönüştürmesine yardımcı olur.

Meyveler: Limon, portakal, ıhlamur ve greyfurt gibi narenciyeler C vitamini açısından büyük bir kaynaktır. C vitamini açısından zengin diğer meyveler şunlardır; guava, mango, kiraz, kivi, portakal, yaban mersini, ahududu ve tüm üzüm çeşitleri. Elma, muz, domates, avokado, ananas, kavun, şeftali ve armut gibi magnezyum açısından zengin meyveler de hiyalüronan düzeylerini artırmada yardımcı olur.

Baharatlar: Askorbik asit olarak da bilinen vitamin C, vücudumuzda hyalüronik asit için iyi bir kaynak olabilir. “United States Department of Agriculture” göre sarı, kırmızı, yeşil ve turuncu biber de dahil olmak üzere pek çok biber çeşidi C vitamini açısından zengindir. kişniş ve maydanoz gibi sıklıkla baharat olarak yemeklerde kullanılan otlar, aynı zamanda C vitamini içerirler.

YORUMLAR 2
  • Aba 6 yıl önce Şikayet Et
    Soyayı yeni okudum. İyiymiş. Bir de hayvanlarda bu asitten olduğuna göre, bizim eti nerede kullanacağımız anlaşıldı demektir. Derimizde! ^^ Bir de... Neden yaralarımızın hızlı iyileştiği anlaşıldı. Mevye-sebzedeki veya etteki bu asitten dolayı... :D İyi oldu buna baktığım. :)
    Cevapla
  • Ayfer Demir 6 yıl önce Şikayet Et
    Aba, hayvansal besinler diyor, hemen ete yüklenmeyin, süt, peynir, yogurt da var
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Trump'ın kararı Türkiye için muazzam bir avantaj
İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa'nın ifadesi ortaya çıktı: Tehdit ettiler