Şeker Hastalığı belirtileri - nasıl geçer & anlaşılır: Diyabet tedavisi!

Şeker Hastalığı veya tıp dünyasında Diyabet şeklinde de isimlendirilmekle birlikte, yaş grubu fark etmeksizin birçok kimsenin kanındaki glukoz (şeker) oranının olması gereken seviyenin üstüne çıkmasıyla kendini göstermektedir. Peki, gerek ülkemizde gerekse dünyanın diğer ülkelerinde sık karşılaşılan Şeker Hastalığı (Diyabet) belirtileri, nasıl geçer ve anlaşılır? Uzun vadede vücutta kalıcı hasarlara neden olmaması açısından hiç vakit kaybetmeden önlem alınması gereken Şeker Hastalığı tedavisi!

Şeker Hastalığı belirtileri - nasıl geçer & anlaşılır: Diyabet tedavisi!
Şeker Hastalığı belirtileri - nasıl geçer & anlaşılır: Diyabet tedavisi!
GİRİŞ 31.10.2019 11:12 GÜNCELLEME 31.10.2019 11:12
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Genellikle halk arasında Şeker Hastalığı olarak isimlendirilen bu hastalık, gerek genetik etkenlerin gerekse çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmakta ve çocuk, genç veya yaşlı fark etmeksizin her yaşta yahut her kültürde görülebilmektedir. Tıp literatüründe Diyabet olarak geçen Şeker Hastalığı'nda, bütün vücut sistemini etkileyebilecek bir hastalık olmakla birlikte, bu hastalığa sahip kişilerin vücudundaki insülin oranı olması gerek seviyede üretilemez ya da kullanılamaz. Bu nedenden ötürü, kandaki glukoz (şeker) miktarının normalin üzerinde seyretmeye başlamaktadır. Peki, hem ülkemizde hem de dünyada en çok görülen hastalıklar arasında yer alan Şeker Hastalığı (Diyabet) neden olur? Erken teşhis ve tedavinin son derece önem teşkil ettiği Şeker Hastalığı (Diyabet) belirtileri, nasıl geçer ve anlaşılır? İşte, Diyabet olan kişilerin dikkat edilmesi gereken birtakım kurallara uyulmadığı vücutta ciddi komplikasyonlarla karşılaşma tehlikesi bulunan Şeker Hastalığı tedavisi...

 

 

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) NEDİR?

Şeker hastalığı tıp dilindeki ismiyle “diyabet” , adından da anlaşılacağı gibi kan şekeri seviyelerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Şeker (glikoz) vücudumuz için önemli bir enerji kaynağı olmakla birlikte beyin dokusunun temel enerji kaynağıdır. Ancak kan şekeri belli seviyelerin üzerine çıkarsa dokulara zarar vermeye başlar.

 

 

Şeker Hastalığı Temelde 2 Mekanizma İle oluşur;

İnsülin hormonunun yetersizliği: Vücutta yeterince insülin üretilemez.

İnsülin hormonuna direnç: Yeterli insülin olduğu halde dokularda bu insüline karşı direnç vardır. Yani insülinin etkisini gösterememesi.

DİYABET

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Şeker hastalığının tip 1 şeker hastalığı ve tip 2 şeker hastalığı olmak üzere belirgin iki tipi vardır. Tip 1 şeker hastalığı insülinin pankreasta hiç üretilmediği ya da çok az üretildiği tiptir ve sıklıkla çocukluk ve gençlik döneminde görülür.

diyabet1

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Diyabet tedavi yöntemleri, hastalığın türüne göre farklılık gösterir. Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile birlikte tıbbi beslenme tedavisi titizlikle uygulanmalıdır. Hastanın diyeti doktor tarafından önerilen insülin dozu ve planına göre diyetisyen tarafından planlanır. Besinlerin içerdiği karbonhidrat miktarına göre insülin dozunun ayarlanabildiği karbonhidrat sayımı uygulaması ile birlikte Tip 1 diyabetli bireylerin hayatı oldukça kolaylaştırılabilmektedir.

Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzeninin sağlanmasının yanı sıra genellikle hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmaya veya doğrudan insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik oral antidiyabetik ilaçların kullanılmasını içerir.

ŞEKER HASTALIĞI DOĞAL VE BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMİ...

Şeker hastalığı, kan şekeri seviyelerinin yüksekliğinden kaynaklanan günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Dr. Feridun Kunak, içerisinde limon, zeytin yaprağı, yeşil zeytin, kekik ve üvez yaprağı olan şeker düşüren sirke tarifi verdi. Kunak, karışımı yirmi gün beklettikten sonra süzüp ilaç kullanmayanların içmesini tavsiye etti.

DİYABET

ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tip 1 şeker hastalığının başlıca belirtileri;

Ağız kuruluğu, susama hissi, sık idrara çıkma, yorgunluk ve halsizlik, sık acıkma, diyet yapmadığı halde zayıflama, bulanık görme, ellerde ve ayaklarda hissizlik veya uyuşma ve karıncalanmadır.

Tip 2 şeker hastalığının başlıca belirtileri;

sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, açlık hissi, cilt yaralarının geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı bir cilt, sık sık enfeksiyon gelişmesi, ellerde ve ayaklarda hissizlik veya uyuşma ve karıncalanmadır. Ancak bu belirtiler zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. 

ŞEKER

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Diyabet hastalığında dikkat edilmesi gerekenler ve önerilen tedavi ilkelerine uyulmadığı durumlarda kan şekerinin yüksek seviyelerde seyretmesi, başta nöropati (sinir harabiyeti), nefropati (böbreklerde hasar oluşumu) ve retinopati (göz retinasında hasar oluşumu) olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açar. Bu nedenle eğer siz de diyabet hastalığına sahip bir bireyseniz, düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

diyabet1

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) ZARARLARI NELERDİR?

Körlüğün ve böbrek yetmezliğinin önde gelen sebebi diyabettir. Kalp krizi ve felç riskini ciddi oranlarda arttırır, ekstermite ampütasyonların (fonksiyon kaybına uğrayan vücudun uç kısımlarının kesilerek alınması) başlıca nedenlerinden biridir. Ruh sağlığını etkiler. (diyabetli tüm insanların % 30'undan fazlasında depresyon ortaya çıkar)

ŞEKER HASTALIĞI

ŞEKER HASTALIĞINDA (DİYABET) KİMLER RİSK GRUBUNDADIR?

Şişman veya kilo fazlalığı olan, bel çevresi kalın kişilerde 40 yaşından sonra daha belirgin olmak üzere diyabet riski artar. Aşağıdakilerden bir veya daha fazlası eşlik ediyorsa bu risk artışı daha da fazladır:

Birinci derece yakın akrabasında (anne, baba, kardeş) diyabet bulunanlar, iri bebek doğuran veya daha önce gebelik şekeri tanısı almış kadınlar, yüksek tansiyonu olan kişiler, kan yağları yüksek olan kişiler, daha önce açlık şekeri sınırda yüksek (100-125 mg/dl) bulunanlar, gizli şeker tespit edilenler, polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlar, atar damar hastalığı bulunanlar, düşük doğum tartılı doğan kişiler, fizik aktivitesi düşük olan kişiler, doymuş yağlardan zengin ve posa miktarı düşük beslenme alışkanlığı olanlar, şizofreni hastaları ve atipik antipsikotik ilaç kullanan kişiler, organ (özellikle böbrek) nakli yapılmış hastalar.

diyabet

YORUMLAR 12
  • Bishkek 5 yıl önce Şikayet Et
    Asiri stresten seker hastası oldum
    Cevapla
  • Yilmaz Celiker 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle,hanimim rahmetli olduktan sonra stresten üzüntüden,aylarca aglamaktan bende seker hastasi oldum,Allah cümlemizin yar ve yardimcisi olsun,Amiiin.
    Cevapla
  • zuleyha 5 yıl önce Şikayet Et
    hic seker ve tatli yemem sevmem ama yinede seker hastasi oldum
    Cevapla
  • Dr.derin usta 4 yıl önce Şikayet Et
    ailede genetiklikler den kaynaklı şeker olur ve bazı tükettiğimiz ürnlerin glikoz oranı yüksektir.
    Cevapla
  • zuleyha 5 yıl önce Şikayet Et
    merhaba ben37 yasinfa bir bayanim cocuklumdan beri hic kilo slmadim ama 13 senedir seker hastasim kir bes kiloyu gecmedim neden seker hastasi oldum kimse snlatamiyor bana kim aciklamasini yapabilir
    Cevapla
  • 5.11.2019 5 yıl önce Şikayet Et
    fazla şeker ve unlu şeylerden olur yani makarna ekmek pirinç gibi yani fazla kerbonhidrat tüketmişsindir ve şekerli, şeyler. sen 1 doktora değil bir kaç değişik doktorada git bi sor şeker hastasımısın diye çünkü bazen yanlış tanı koyanlar oluyor
    Cevapla
  • aytac 5 yıl önce Şikayet Et
    stressden ve ya siddetli derecede korkudanda seker olunuyor
    Cevapla
  • Coşkun 5 yıl önce Şikayet Et
    çok fazla şekerli şeyler yerseniz olursunuz ve gece yatmadan önce şekerli şeylerde etkilidir.
    Cevapla
  • zeynep 5 yıl önce Şikayet Et
    aaaa
    Cevapla
  • zafer gülten 5 yıl önce Şikayet Et
    kendimde şeker hastasıyım---alıç sirkesi,tarçın,ekşi elma,kereviz,turp ve salatalık,kekik suyu,sabahları ılık suya limon sıkıp aç karnına içmek şeker hastalığına iyi gelen şeyler. ayrıca zayıplamak isteyenlerde kullanabilir. alıç sirkesinin yağ yakıcı ve damar açıcı özelliği var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump yeni bakanını duyurdu: Hisse senetleri yerle bir oldu
İran nükleer silah mı üretiyor? Pezeşkiyan'dan net açıklama