Kalp krizi geçirmenin belirtileri - ne zaman başlar: Kalp krizi tedavisi!
Kalp krizi, dünyada en yaygın bir biçimde meydana gelen sağlık problemleri arasında ilk sıralarda başını çekmektedir. Peki, oluşum göstermesinde ve giderek ilerleyip çok tehlikeli hale dönüşmesinde birçok faktörün zemin hazırladığı Kalp Krizi neden olur, acil ilk yardım yöntemleri nelerdir? Etraflıca araştırılan Kalp Krizi öncesi belirtileri, nedenleri ve tedavisi!
Genel itibariyle en önemli belirtisini çok şiddetli ve ani biçimde meydana gelen kalp ağrısı şeklinde gösteren Kalp Krizi neden olur? Cinsiyet açısından kadınlara nazaran erkeklerde görülme sıklığı daha yüksek olan Kalp Krizi, kalbi besleme işlevi gören atar damarların ani bir şekilde tıkanmasından kaynaklı olarak, kalp hücrelerinin oksijensiz kalması ve kan gitmemesi ve sonuç olarak kalp hücrelerinde hasar meydana gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Öte yandan koroner arterlerde yağ ve kolesterol gibi maddelerin birikmesiyle dokuların duvarlarında plak adı verilen yapılar damarları tıkayıp kalp krizine sebebiyet vermektedir.
Oluşan sorunun çok ciddi boyutlara varıp hastanın hayatını kaybetmemesi açısından acil olarak müdahalenin gerçekleştirilmesinin önem arz ettiği Kalp Krizi belirtileri nelerdir? İşte, baskı ve sıkışma şeklinde ortaya çıkan göğüs ağrısının beraberinde; terleme, bulantı, kusma yahut bulantı veya bilinç kaybı olarak hastada etkilerini hissettiren Kalp Krizi nedenleri ve tedavisi...
KALP KRİZİ NEDİR?
Kalp krizi, kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası (sıklıkla koroner arterlerdeki tıkanıklık sonucu kalp kasının ilgili bölümünün beslenememesi ve oksijensiz kalması ile) meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanması olası patolojik duruma denir.
KALP KRİZİ NASIL OLUR?
Kalp krizine neden olan koroner damar tıkanıklığının en önemli sebebi "atheroskleroz"dur. Atheroskleroz, damarlarının içine yağ birikintilerinin oturması demektir. Sigara içenlerde ve kolesterolü yüksek kimselerde bu birikintiler sinsice büyürler ve zamanla koroner damarı tamamen tıkarlar. Sonuçta kalbin beslenmesi bozulur ve kalp krizi meydana gelir.
KALP KRİZİNDE KİMLER RİSK GRUBU ALTINDADIR?
1)Hipertansiyon,
2)Şeker hastalığı,
3)Sigara,
4)Yaş (Erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaş üstü olmak),
5)Kolesterol yüksekliği,
6)Aile öyküsü (birinci dereceden akrabalarında erken yaşta kalp krizi geçirme öyküsü olması),
7)Obezite kalp krizi için önemli risk faktörleridir.
KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? KALP KRİZİ TEŞHİSİ…
a)Kalp krizi, EKG, kan testleri ve kalp kası hasarının araştırılmasını gösteren kan testleri ile anlaşılabilir. Her zaman altın standart koroner anjiyodur. Bu tetkik bazen aynı seansta balon-stent yaparak anında tedavi şansı verir.
b)Kalp krizi geçirdiği tespit edilen hastalara anjiyo yapılamadığı durumlarda, hastane şartlarında pıhtı eritici ve damar açıcı ilaçlar verilir. 1 saat içinde etkili olan bu ilaçlar, damarların tıkanıklığını gidermeye yarar. Bu ilaçlar ayrıca ağrıyı giderir, kalp ritmini düzenler ve nefes almayı kolaylaştırır. 4-6 saat içinde yapılan müdahaleler kalbi hasar görmekten kurtarabilir.
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hastaların üçte ikisinde kalp krizi ortaya çıkmadan günler, hatta haftalar önce gittikçe artan göğüs ağrıları, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ağrı çoğu kez göğüsten çeneye ve sol kola yayılır. Kalp krizinde ağrı çoğu zaman yarım saatten uzun sürer ve çok şiddetli olabilir. Kalp krizinin ilk belirtisi genellikle göğüs kemiğinin altında baskı olarak tarif edilen derin ve şiddetli ağrıdır.
a)Göğüs ağrısı:
Kalp krizine bağlı göğüs ağrısı genellikle göğsün orta kısmında, baskı, sıkışma tarzında şiddetli bir ağrı şeklinde tarif edilir. Genellikle birkaç dakikadan uzun sürer veya gidip gelen bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Bu ağrı kollara, sırta, boyna, çeneye ve mide üzerine doğru yayılım gösterebilir.
b)Nefes darlığı
Göğüs ağrısına eşlik eden, bazen de tek başına görülen nefes darlığı bir kalp krizi belirtisi olabilir.
c)Diğer belirtiler
Terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi gibi belirtiler de görülebilir.
KALP KRİZİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?
Kalp krizinin acil bir durum olduğunu belirten Dr. Oğuzhan Yücel, kalp krizinden korunabilmek için şu açıklamalara yer verdi: “Kalp krizinde erken tanı çok önemlidir. Zaman geçtikçe ritim bozukluklarından yaşamı yitirme ihtimali artacak ve zarar gören kalp kası miktarı artacaktır. Kalp krizinden korunmak için; öncelikle damar tıkanıklığını önlemek için doğru şekilde beslenmeli, düzenli egzersiz yapılmalı, obeziteden kaçınmalı, sigara ve alkolden uzak durulmalı, kolesterol normal sınırlar içerisinde tutulmalı, tansiyon kontrol altında tutulmalı, tuz ve yağ tüketimini azaltılmalı, şeker normal sınırlarda tutulmalı, stresten uzak durmaya çalışılmalıdır.”
KALP KRİZİ ANINDA NE YAPILMALIDIR?
Kalp krizi geçiren kişi hareket edebiliyorsa bulunduğu yerin kapısını açık bırakarak bir yatağa ya da koltuğa uzanmalıdır. Telefon ile ambulansa çağırmalıdır. Çünkü kalp krizinin ilk bir saatinde yapılacak müdahale, hasarı en aza indirir. Kişi, ambulans dışında hiçbir araca binmemeli, ambulans gelene kadar hareket etmeden beklemelidir. Eğer yakınınızda bir kişi kalp krizi geçiriyor ve siz de buna şahit oluyorsanız; hemen kalp krizi geçiren kişi yatar pozisyona getirin. Bilinen bir kalp hastalığı varsa cebinde olması muhtemel dil altı ilacı ve aspirin (mümkünse 2 çocuk aspirini) verin, yakasını gevşetin, ayaklarını yukarı kaldırın ve bulunduğu odayı havalandırın. Bunların akabinde ambulans çağırın. Hasta mutlaka yoğun bakım ünitesi olan tam donanımlı bir hastaneye kaldırılmalıdır.
KALP KRİZİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?
->Hastanın şartları göz önünde tutularak kemoterapi (ilaç tedavisi) ya da cerrahi tedavi seçilir.
1)Genelde ilk tercih edilen yöntem ilaç tedavisidir. Hastalık kronik bir seyir gösterdiğinde tedavisi uzun sürer. İlaçla yapılan tedavinin amacı göğüs ağrısını önlemek kolesterol yüksekliği gibi durumlarda bunları önlemek için de ilaçlar kullanılır. Ayrıca aspirin gibi kanın akışkanlığını arttıran ve damarda pıhtı oluşumunu engelleyen ilaçlarla olası kalp krizi riski azaltılır.
2)Hastalığın ilerlediği durumlarda kalp damarlarını açmak için ameliyat uygulanır. Öncelikle tıkalı damara öncelikle balon anjiyoplasti yapılarak damar genişletilir ve stent takılır. Fakat bazen bu plaklar çok sert olabilir. Bu durumda by pass ameliyatı yapılarak damarda kan akışı normale döndürülür. Daha sonra, tıkalı damardaki plağın kırılması sonucu oluşan pıhtı koroner damardaki tıkanıklık sadece pıhtı eritici ve kan sulandırıcı ilaçlarla tedavi edilebilir.Fakat her zaman bu tedavi sonuç vermeyebilir; bu durumda hasta ölür.
3)Daha ileri dönemde bir daha tıkalı damardan dolayı pıhtı oluşmaması için hasta hayat boyu kan sulandırıcı kullanmak zorundadır. Çünkü damarda oluşan plakları ortadan kaldırmak mümkün değildir. Sadece tıkanıklık stent ve anjiyoplasti yoluyla genişletilebilir ve ilaçlarla tıkanıklığın ilerlemesi durdurulabilir. Kalp krizi geçiren bir kişiye kesinlikle epinefrin (adrenalin) ve diğer sempatomimetikler verilmemelidir. Aksi halde kalbe yüklenen iş daha da artacağı için durumu daha da kötüye götürür.
STEND İŞLEMİ NEDİR? BY-PASS NASIL YAPILIR?
Stent işlemi kalbe giden kan akışını artırmak amacıyla daralmış damarları açmak için yapılan bir tedavi yöntemidir. By-pass ameliyatı ise, vücuttaki atardamarların tıkanıklığında uygulanan cerrahi tedavi yöntemidir. Dr. Feridun Kunak, kalbe kan gelemediği zaman kalp krizi olabileceğini, bunun sonucunda anjiyo yapılacağını açıkladı. Tıkanan kalp damarının balon denen bir sistemle genişletildiğini söyleyen Kunak, ardından tıkanıklığı önlemek için stent takıldığını aktardı. Kunak, tıkanıklık çok fazlaysa o zaman By-Pass ameliyatı yapıldığını, kalbe yeni bir damar dikildiğini ve böylece tıkanıklığın giderildiğini belirtti.
-
Fxneo 5 yıl önce Şikayet EtStersten uzak dur! tavsiyesine hastayım. Tabi ne demek, bırakmaya çalışacağım, çok zevk aldığımız bir şeymiş de zevk için yapıyormuşuz gibi... Bak yine stres oldum :)Beğen Toplam 3 beğeni
-
zafer gülten 6 yıl önce Şikayet Etkalp hastalığının en büyük nedenleri hayvansal yağlar,stres ve üzüntü,hareketsizlik,yani oturarak yapılan işler. hareketli çalışan insanlarda pek olmuyor.Beğen Toplam 6 beğeni
-
fırat 5 yıl önce Şikayet EtHerkeste böyle masa başı işlere tav oluyor.Beğen