Nefes darlığının sebepleri nelerdir? Evde tedavi yöntemleri...
Nefes darlığı, gün içerisinde çoğu kişinin başına gelebilen bir anda nefesin kesilmesi durumunda nefes alıp vermede zorlanma halidir. Peki nefes darlığı neden olur? Sebepleri nelerdir? İşte çağımızın en önemli rahatsızlıklarından biri olan nefes darlığı tedavi yöntemleri...
Nefes darlığı, nefes alamama ya da nefes daralması olarak ifade edilen bir hava açlığı durumudur. Tıpta dispne olarak bilinen bu durum, başta akciğer ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok nedene bağlı gelişebilir. Kişi akciğer hastalığı nedeniyle nefes alamadığı gibi, nefes darlığı hissi de yaşayabilir. Dolayısıyla nefes darlığı akciğer kaynaklı veya akciğer dışı nedenlere bağlı olarak ikiye ayrılır. Bununla birlikte, nefes darlığının başka nedenleri de olabilmektedir. Peki nefes darlığı nedir? Nefes darlığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi...
Nefes darlığının tedavisi için öncelikle rahatsızlığın sebebi tespit edilmelidir. Bunun için fiziksel muayene, EKG ve çeşitli testler yapmak gerekebilir.
ANİ BAŞLAYAN NEFES DARLIĞI NEDEN OLUR?
Ani başlangıçlı(akut) nefes darlığı dakikalar içerisinde gelişen, kişide ciddi kaygıya ve korkuya neden olan bir durumdur. Bazen hayati bir duruma bağlı gelişebilir. Göz ardı edilemeyecek ve ertelenemeyecek kadar şiddetli olabilir. Nedenlerin büyük çoğunluğu kalp ve akciğer kaynaklıdır.
NEFES DARLIĞININ AKCİĞERE BAĞLI NEDENLERİ NELERDİR?
Astım hastalığında hava yolları darlığı görülür. Astım hastaları yeteri kadar havayı akciğerlerine gönderemez, nefes darlığı çekerler.
Sigara kullanımına bağlı gelişen KOAH’da (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) akciğerin yapısı bozulur, nefes darlığı oluşur.
Amfizemlerde havanın içindeki oksijen kan damarlarına yeteri kadar taşınamaz. Dolayısıyla kişi oksijensiz kalır ve nefes darlığı hisseder.
Akciğer kanserleri de nefes darlığının en önemli nedenleri arasında yer alır. Ayrıca Akciğerde su toplanması ve zatürre durumlarında da nefes darlığı görülür.
NEFES DARLIĞINA HANGİ DURUMLARDA DİKKAT ETMELİ?
Nefes darlığı kimi zaman birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Uzmanlar yoğun efor sarfetmeden ortaya çıkan ve nefes darlığına dikkat çekiyor. Bu tip nefes darlığı problemi beraberinde birçok rahatsızlığı beraberinde getirmektedir. Peki, nefes darlığının bir hastalık belirtisi olduğunu nasıl anlarız?
İşte o belirtiler;
Terleme ile birlikte gelen nefes darlığı,
Çeşitli eklem ağrıları ile birlikte nefes darlığı,
Göğüs ağrısı ve nefes darlığı,
Vücudun güçsüz kalması ve bayılma hissi ile birlikte nefes darlığı,
Aşırı yemek sonrası gelen nefes darlığı,
Öksürük ve nefes darlığı,
Kilo kaybı ve nefes darlığı,
Dinlenme halinde gelen nefes darlığı,
Ateş ve nefes darlığı,
Halsizlik ve nefes darlığı,
Hırıltı ve nefes darlığı gibi problemler altta yatan birçok hastalığın belirtisi olabilir
NEFES DARLIĞININ AKCİĞER DIŞI NEDENLERİ NELERDİR?
- Kalp yetmezliği
- Kansızlık
- Tiroit hastalıklarından hipotiroidide
- Reflü
- Böbrek hastalıklarında özellikle üre yüksekse
- Üst solunum yolunda tıkanıklık
- Skolyoz gibi göğüs deformiteleri
- Psikolojik nedenler
HAMİLELİKTE NEFES DARLIĞI NE ZAMAN GEÇER?
Gebeliğin son dönemlerinde çok sık rastlanan nefes darlığı, bebeğin doğum için hazırlıklar yapmaya başladığında yavaş yavaş geçmeye başlar. Bu hazırlıkların en büyüğü bebeğin normal doğum zamanı yaklaştıkça doğum kanalına (leğen kemiğine inince) girmesidir. İlk gebeliğinse şayet, bu olay genellikle doğumdan 2-3 hafta önce olur, daha fazla gebelik yaşayanlarda ise genelde doğum anında gerçekleşir.
Hamilelikte nefes darlığını hafifletmek için,
- Yapılması gereken işlerini daha sakin ve yavaş bir şekilde yaparsan,
- Tempo gerektiren işlerde ise kendini zorlamazsan,
- Akciğerlerinin daha rahat çalışması için kambur şekilde değilde dik oturursan,
- Gece yatarken sırtını destekleyici bir kaç yastık koyarak yarı oturur vaziyette uyursan,
- Ve en önemlisi bu halinin geçeceğini bilerek biraz sabredersen bu günler tatlı bir anıya dönüşür.
NEFES DARLIĞININ TEDAVİSİ
Nefes darlığı nasıl geçer? Bazen, hafif olarak yaşanan nefes darlığı normal olabilmektedir ve endişe kaynağı değildir. Çok durumda nedeni burundan nefes alamamaktır. Yorucu egzersiz, özellikle sıklıkla egzersiz yapmadığınız da bu duruma başka bir örnektir.
Nefes darlığı yeni ise ya da kötüleşirse, ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Birçok neden tehlikeli değildir ve kolayca tedavi edilebilmektedir. Rahatsız edici nefes darlığı sorunu için bir sağlık uzmanınıza danışmalısınız.
Akciğerlerinizde veya kalbinizde uzun süreli bir sorun yaşıyorsanız, bu soruna yardımcı olması için doktorunuzun talimatlarını takip etmelisiniz.
NEFES DARLIĞI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?
Başlangıç olarak, aile hekimi daha kolay rahat nefes almanız için size yardımcı olabilmektedir. Ancak, nefes darlığı kalp yetmezliği, astım veya KOAH gibi kronik bir sağlık sorunuyla ilgili ise göğüs hastalıkları uzmanına, onkoloji uzmanına, immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanına ya da kalp hastalıkları uzmanına başvurabilirsiniz.
NEFES DARLIĞI İÇİN ŞİFALI KÜR
Nefes darlığı çoğu kişide görülen bir problemdir. Nefes darlığının temelinde akciğerlerde enfeksiyon, astım gibi nedenler olabilir. Dr. Feridun Kunak, içerisinde maydanoz, su, kiraz sapı ve mısır püskülü olan nefes darlığına iyi gelen kür tarifini aktardı. Kunak, karışımı on beş dakika kaynattıktan sonra içerisine limon suyu koyup günde üç kere içilmesini önerdi.
-
Yılmaz 4 yıl önce Şikayet EtBen koştuğumda nefes alırken veremiyom verirken alamıyom tıkanıyom Feridun hocammm benden hayır duamı alırsınızzzBeğen Toplam 2 beğeni
-
Ecrin 4 yıl önce Şikayet EtBir keresinde nefes anlamamıştım hırıltıyla beraber nefessiz kalmıştım ve 7 dkk mı ne sürmüştü annemler bana su ata ata düzeltmişti ve 9 yaşındaydım şimdi 11 yaşındayım ani haraketler yapınca yada yavaş haraketler yapınca nefes almakta zorluk çekiyorum yeni başladı corona var diye doktora gidemiyorum hangi hastalık olabilirBeğen Toplam 2 beğeni
-
Can 4 yıl önce Şikayet EtBende de aynısı oluyorBeğen
-
Beynur 4 yıl önce Şikayet EtYemek yediktrn sonra nefes alisimm tikaniyo..Beğen Toplam 3 beğeni
-
T83uthüınzn4ğ8zö 3 yıl önce Şikayet EtBenimdeBeğen
-
Hufwççççç 4 yıl önce Şikayet EtAynen benimdeBeğen
-
remziye cakar 5 yıl önce Şikayet EtBoynum da tutulma oluyorBeğen Toplam 6 beğeni
-
Kristina 4 yıl önce Şikayet EtBeni da ayne sürer yarım sat geçer hem nefesi zor aliyorum boyun tutuluyor ne olabilirBeğen
-
zeynep 5 yıl önce Şikayet EtMesela kitap okurken nefesim yetmiyor yemek yedikten sonra da doyduktan sonrada nefesim yetmiyor bu aralar birde şu ūst taraftaki video unuz açlmıyor nedenBeğen Toplam 4 beğeni
-
Bilge 4 yıl önce Şikayet EtBende açılıyor sizin telefonda sıkıntı olabilir ya da interneti bir yere geçmemiş olabilirsiniz... Bilmiyorum.Beğen Toplam 1 beğeni