Pirpirim otunun faydaları nelerdir? Besin değeri...

Besin değeri yüksek olan pirpirim otunun, yemekten salataya kadar birçok farklı kullanım alanı bulunmaktadır. Her mevsim rahatlıkla tüketilebilen pirpirim otunun insan sağlığı açısından birbirinden önemli faydaları saymakla bitmiyor. Haberimizde sizin için sıraladığımız sağlık dostu pirpirim otunun tüm faydaları ile ilgili bilgileri şimdi öğrenebilirsiniz.

Pirpirim otunun faydaları nelerdir? Besin değeri...
Pirpirim otunun faydaları nelerdir? Besin değeri...
GİRİŞ 13.09.2018 09:01 GÜNCELLEME 13.09.2018 09:27

Pirpirim, bilinen ismi ile semizotu, semizotugiller familyasından gelen, küçük yeşil yaprakları ile tanınan bitki türüdür. Toprak üzerinde yatık büyüyen etli yapraklara, sarı, eflatun ve kırmızı renkte küçük çiçeklere sahip olan bitkinin yaprakları ve sapları tüketilir. Hafif ekşi ve mayhoş tadı ile Avrupa ve Asya mutfağında yaygın olarak kullanılır. Yabani bir semizotu olarak anılan pirpirim, ülkemizin bazı bölgelerinde doğal olarak yetişmekte. Pazar ve manavlarda satılan semizotunun aksine, doğada kendiliğinden yetişmesiyle ünlüdür. Yaprakları daha küçük ve rengi de hafif morumsudur.

Pirpirim Otu Faydaları

 

 

PİRPİRİM OTUNUN FAYDALARI

* Potasyum içerir,

* Dolaşım sisteminin düzenlenmesine katkı sağlar,

* Kan şekerini düzenlemeye yardım eder,

* Demir içerir,

* Vücuttaki beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin yapısına katkı sağlar,

* Kasları güçlendirir,

* Böbreklerdeki kumları ve taşları dökmeye yardım eder,

* Felç riskini azaltır,

* Cilde iyi gelir,

* Sindirim sistemini rahatlatır,

* Kabızlığı önlemeye yardım eder.

Pirpirim Otu Besin Değeri

PİRPİRİM OTUNUN BESİN DEĞERLERİ

Pirpirim otu içerisinde fazla miktarda omega 3 barındırmaktadır. Uzmanlar balık ve et yemeyenlere haftada en az iki defa pirpirim otu tüketmesini öneriyorlar. 

Pirpirim otu içerisinde bol miktarda lif , A vitamini , C vitamini, B grubu ailesi vitaminleri,  demir , magnezyum , manganez , potasyum , kalsiyum ve bakır barındırmaktadır. 

Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Prof. Naci Görür, o ilimizi açık açık uyardı! 7 büyüklüğünde deprem olabilir
Yoğun kar bastırdı! Anadolu Otoyolu ulaşıma kapandı! Bakan Uraloğlu'ndan açıklama geldi