Pepino meyvesinin faydası nelerdir? Pepino nasıl tüketilmelidir?
Anavatanı Güney Amerika olan ve son dönemde Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik meyve pepinonun faydası saymakla bitmiyor. Barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı korurken, kilo problemleri ve mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor. İşte pepinonun hiç bilinmeyen faydaları...
Türkiye'de de üretimine başlandığı pepinonun ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru'dur. Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comeraya"dır.
Türkiyede üretimi yapılan pepino ise Miski çeşitidir. Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir.Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150-600 gram arasındadır.
Pepino özellikle Kavun, Muz ve Ananas'a benzerliği ile bilinmektedir. Peki Pepino meyvesinin faydaları nelerdir hangi hastalıklara iyi gelir? Türkiye'de hangi bölgede yetiştirilir ve nasıl tüketilmelidir?
PEPİNONUN FAYDALARI NELERDİR HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırıyor
Pepino Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlıyor.
Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkili oluyor.
Uyku düzenini dengede tutuyor.
Afrodizyak (Cinsel duyguları veya isteği uyaran veya artıran) etkisi yaratıyor.
Kum dökmede etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor
Şeker hastalıklarına iyi geliyor
Kemik erimesine iyi geliyor
(Tromoksin) Dalak yetmezliğine iyi geliyor
Bağırsak kanserine iyi geliyor
Gen hastalıklarına iyi geliyor
Mide rahatsızlıklarına iyi geliyor
Anemi Kansızlık hastalıklarına iyi geliyor
(Hemofili)kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığına iyi geliyor
Kilo problemi olanlara da iyi geliyor
PEPİNO NASIL TÜKETİLMELİDİR? BESİN DEĞERİ..
Lezzeti ülkemizde oldukça beğenilen pepinonun meyveleri taze olarak tüketildiği gibi genelde meze olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılabilir.
Kabuğu soyularak tüketimi yapılan pepinonun besin içeriği aşağıdaki gibidir.
Şeker: 5,7 gr. Protein: 1-0,4 Yağ: 1 Hemiselilöz: 5 Sitrik Asit: 04-0,10 Vitamin C: 112 mg Potasyum: 111 mg Kalsiyum: 13 mg Fosfor: 13 mg Sodyum: 2,6 mg Magnezyum: 3,1 mg Klor: 1,1 mg
PEPİNOYU NASIL MUHAFAZA EDEBİLİRİM?
Ticari anlamda sera üretimi önerilir. Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgelerimizde (Karadeniz, Ege, Marmara, Akdeniz ) bahçe üretimi yapılabilir. Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, 5º de bitki gövdesi zarar görür, 0ºde tamamen kurur. Bu nedenle gece ayazlarına karşı korunmalıdır..
-
Pepino 5 yıl önce Şikayet EtPepino pepinoBeğen Toplam 1 beğeni
-
Hüseyin Ekşi 5 yıl önce Şikayet EtCenabı hakkın kullarına yaratmış olduğu milyonlarca rızıklardan birisi hamdü semalar olsun istihare edip bulmak lazım okumak lazım güzel bir sayfa insanlık adına zonguldakdan saygılar sevgilerBeğen