Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklardan koruyor? Besin değeri...

Sağlık açısından bir çok faydası bulunan pancar özellikle içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker, kurdeşen ve karaciğer hastalıkları karşı vücudu koruyor. Uzmanların ısrarla tüketilmesini tavsiye ettiği pancarın faydaları saymakla bitmiyor.

Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklardan koruyor? Besin değeri...
Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklardan koruyor? Besin değeri...
GİRİŞ 06.01.2020 16:11 GÜNCELLEME 06.01.2020 16:11
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kırmızı pancar ( İngilizce Red Beet ), kara pancar adı da verilen bir pancar türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi pancar bitkisinin köküdür. Tadı hafif tatlıdır. A, B, C ve P vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum gibi minerallerce zengindir. Bu mükemmel nimetin yaprakları da yenilebilir ve saydığımız faydalar pancar yaprakları içinde geçerlidir. İşte pancarın bilinmeyen tüm faydaları...

PANCARIN FAYDALARI NELERDİR?

 

- Kırmızı pancar, vücudun kalsiyumu etkili olarak kullanabilmesi için önemli bir bileşen olan silis ile doludur. Kalsiyum kemik ve dişleri beslediği için günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmek kemik erimesi ve cam kemik hastalığı gibi durumlardan korur.

- Sabahları limon ile karıştırıp tüketmeniz durumunda çok iyi bir iltihap engelleyici olduğunu söyleyebiliriz. Neredeyse bir çok besinde bulunmayan, protein, enzim, betalain bulunmaktadır.

- Pancar yüksek oranlarda demir içerdiğinden demir eksikliğine bağlı kansızlık için bulunmaz nimetlerden biridir. Kırmızı pancar içerisinde bulunan diğer bazı bileşikler ise demir emilimi arttırarak kansızlığa karşı mücadele etmektedir.

Pancarın Yararları

Pancarın içerdiği yüksek miktarda B vitamini ve folik asit, karındaki bebeğin omurgasınının oluşumuna destek olduklarından dolayı hamile kadınlara önerilir. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak tüketilen pancar, bebeklerde oluşan nöral tüp defektlerini önleyebileceği kanıtlanmıştır. 

- Kırmızı pancar fazla miktarda demir içermektedir. Demir vücudun değişik kısımlarına oksijen ve besin iletilmesine yardım eden kanın bir parçası olan hemaglutinin (kan kümeleştirici) oluşumuna yardımcı olur.

- Kırmızı pancarın saç dökülmesi,  sedef, egzama, ürtiker, kurdeşen ve karaciğer hastalıkları ile vücutta kaşıntının önlenmesinde faydalıdır.

- Bağırsak hareketlerini hızlandırarak, sindirim sitemini düzenler. Böylece kırmızı pancarın içinde bulunan zengin lifler sayesinde hazım daha rahat sağlanarak, kabızlık sorunları ile karşılaşmazsınız.

- Pancar özellikle pancar suyu, fitokimyasal bileşik olan glisin betain kaynağıdır. Betain ise, kanda toksik madde birikimine neden olan, homosistein maddesinin seviyesini azaltmaya yardım eder. Kanda, homosistein oranının artması ise, koroner kalp hastalıklarına neden olmaktadır.

PANCARIN BESİN DEĞERİ!

Kalori 44 kcal Günlük Değer % 2.2
Karbonhidrat 8.0 g Günlük Değer % 2.7
Lif 1.3 g Günlük Değer % 5.1
Protein 1.2 g Günlük Değer % 2.5
Yağ 0.5 g Günlük Değer % 0.8
Kolesterol 0.0 mg Günlük Değer % 0.0
A Vitamini 287.0 IU Günlük Değer % 5.7
C Vitamini 8.2 mg Günlük Değer % 13.7
Potasyum 279.0 mg Günlük Değer % 8.0
Kalsiyum 12.0 mg Günlük Değer % 1.2
Demir 0.4 mg Günlük Değer % 2.1

Yüzdelik günlük değerler, günlük 2000 kalorilik bir diyeti baz alarak hesaplanmıştır. Bu değerler sizin günlük kalori ihtiyacınıza göre daha fazla veya daha az olabilir.

Kırmızı pancar, folik asit, potasyum, demir açısından zengindir. Özellikle salatalarda tüketimi yaygındır.

%88 daha az kalori
%86 daha az protein
%64 daha az karbonhidrat
%100 daha az yağ içermektedir.

Pancar Besin Değeri

YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Seyreltilmemiş pancar suyu güçlü etkilere sahiptir.

Pancar suyunun saf olarak değil kereviz, havuç, elma gibi meyve ve  sebzelerle karıştırılarak ve seyreltilerek içilmesi gerekir.

Yüksek miktarda sulandırılmamış pancar suyu karaciğere zarar verebilir.

Ses tellerine geçici zarar verebilir.

Böbrek taşları, ülser ve duodenum rahatsızlığı olanların içmesi tavsiye edilmez.

YORUMLAR 3
  • vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    biz cocukken annem sürekli Közde pisirip bize yedirirdi.
    Cevapla
  • admin 5 yıl önce Şikayet Et
    yoğurt kürüne pancar rendeleyıp koyunca çok iyi oluyor..
    Cevapla
  • enex 4 yıl önce Şikayet Et
    Normal yoğurt içine rendelesek olur mu?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tunç'tan 'Ali Yerlikaya' açıklaması: Demokrasilerde bu tür saldırılara yer yoktur!
Piyasaya Togg ayarı! Yollardaki elektrikli araç sayısı 10 ayda katlandı