Kronik & Akut Gastrite ne iyi gelir | Gasrit belirtileri - nasıl geçer?

Gastrit hastalığını kısaca anlatmak gerekirse, yemek yenilmesiyle beraber birtakım belirgin hissedilen şikayetleri mide üzerinde gösteren bir tür sindirim problemidir. Peki, hayat kalitesinin iyiden iyiye azalmasına davetiye çıkaran, akut ve kronik olmak üzere iki ana kategoride incelenen midede gastrit nedir ve çeşitleri & tedavisi nelerdir? Ağırlıklı olarak midede ekşime ve bulantı ve karın ağrısı gibi yakınmalarla kendini gösteren Gastrit belirtileri, ne iyi gelir?

Kronik & Akut Gastrite ne iyi gelir | Gasrit belirtileri - nasıl geçer?
Kronik & Akut Gastrite ne iyi gelir | Gasrit belirtileri - nasıl geçer?
GİRİŞ 07.11.2019 15:10 GÜNCELLEME 07.11.2019 15:10
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Gastrit, ağırlıklı olarak erişkin kimselerde pek çok etkenden kaynaklı olarak görülebilen bir çeşit sindirim rahatsızlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Mide zarının iltihaplanması şeklinde de isimlendirilen Gastrit'in oluşum nedenleri incelediğinde; sıklıkla yanlış beslenmeden ötürü meydana gelebileceği gibi, bakteri ya da virüs gibi enfeksiyon kaynaklı ortaygastra çıkabilmektedir. Peki, erken evrede teşhis edilip tedavi yöntemine gidilmediği sürece ilerleyerek ülsere dönüşebilen bir hastalık olan Gastrit belirtileri nelerdir, neden olur? Bilhassa yemek yedikten sonra mide bölgesinde ağrı, bulantı, yanma, şişlik veya ekşime gibi rahatsızlıkların hissedildiği ve toplumumuzda çok yaygın bir şekilde karşılaşılan sağlık problemi olan Gastrit nasıl geçer, tedavisi nasıldır? 

 

 

GASTRİT NEDEN OLUR?

Öncelikli olarak belirtilmesi gerekir ki mide iltihaplanması olan Gastrit'in oluşum göstermesi tek bir faktöre bağlı olmamaktadır. Çoğunlukla yanlış beslenmenin bir sonucu olarak karşımıza çıksa da, kişilerin alkol ya da sigara gibi zararlı alışkanlıklarında meydana gelebilmektedir. Öte yandan bakteri yahut virüs gibi enfeksiyona bağlı olarak gelişebildiği gibi, uzun süreli ilaç kullanıma da Gastrit'e sebebiyet verebilmektedir.

 

 

GASTRİT NEDENLERİ…

-Sağlıksız Beslenme

-Kötü Alışkanlıklar (Sigara, Alkol)

-Bakteriler, Virüsler

-İlaçlar (Ağrı Kesiciler, Aspirin)

-Hastalıklar (Böbrek Yetmezliği, Karaciğer Hastalıkları, Solunum Rahatsızlıkları vb.)

-Yaş Faktörü (İlerleyen Yaşlarda Daha Sık Görülür=

-Stres

gastrit neden olur, gastrit nedenleri

GASTRİT NEDİR?

Gastrit, kısaca “mide zarının iltihaplanması” olarak tanımlanır. “helikobakter pilori” isimli bakteri enfeksiyonu en temel faktördür. Bu bakteri, mideyi koruyan asit dengesinin bozulmasına sebep olarak gastriti tetikler. 

GASTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gastritin belirtileri akut yahut kronik olmasına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Akut gastritin belirtileri; karnın  üst kısmında ağrı, gaz, geğirme, yanma, ekşime, bulantı ve kusma gibi bulgular  görülür.

Kronik  gastritin belirtilerinde ise; ağrı daha az belirgin olup yemek sonrasında şişkinlik ve dolgunluk hissi, erken doyma, bulantı hissi, geğirme, iştahsızlık ve  ağızda kötü tat  gibi dispeptik yakınmalar daha sık görülür.

*Hazımsızlık, gaz oluşması

*Kusma

*Mide bölgesinde basınç duygusu

*Ağızda rahatsızlık verici bir tat

*Belirli gıda maddelerine karşı isteksizlik ve tiksinti

*Geğirme / midede ekşime

*Şişkinlik

*Üst karın bölgesinde ağrı (ağrının sırta doğru yayılması)

*Bulantı

*İştahsızlık

gastrit belirtileri

GASTRİT TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

-Tedavi edilmemiş gastrit, mide ülserine ve mide kanamasına yol açabilmektedir. Kronik gastritin bazı formları ise nadiren de olsa, mide kanseri riskini artırabilmektedir. Özellikle eğer mide çeperlerinde kapsamlı şekilde incelme gelişmiş ve mide çeperi hücrelerinde değişiklik yaşanmış ise, mide kanseri riski de yüksek olacaktır. Ayrıca, tüm tedavi yöntemlerine rağmen gastritte düzelme yaşanmıyorsa, bu durumu doktora bildirmek gerekmektedir.

GASTRİT NASIL TEŞHİS EDİLİR? GASTRİT TANISI NASIL KONULUR?

Genel itibariyle gastrit; hastalar arasında yaygın veya benzer belirtilerle karakterizedir. Bununla birlikte, gastrit kişiden kişiye değişebilir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak, bir gastroskopi gerekli olabilir.

*Nefes Testi

*Kan Testi

*Üst Mide-Bağırsak Endoskopisi

*Dışkı Testi

*Üst Mide-Bağırsak Röntgeni

gastrit tedavisi

GASTRİT TEDAVİSİ NASILDIR?

->Gastrit tedavisi iltihabın durumuna ve nedenine bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Akut gastritte ilaç tedavisi ve diyet ile tamamen iyileşme sağlanırken kronik gastritte antibiyotik tedavisinden yararlanılmaktadır.

->Tıbbi tedavilerin yanında hastanın, sigaradan uzak durması, özellikle mideyi tahriş edebilecek baharatlı besinlerden uzak durması, kafein içerikli içecekleriz az tüketilmesi de gereklidir.

->Gastrit tedavisinde hastanın diyet uygulayarak tükettiği gıdaları dikkatli seçmesi oldukça önemlidir. Aksi halde beslenme şeklinin değiştirilmemesi iltihabın artmasına ve tedavinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olacaktır.

->Ancak gastrite sebep olan etken her ne olursa olsun sigara, alkol, kafein, gazlı, asitli içecekler tüketimi bırakılmalıdır. Bununla birlikte baharatlı, tuzlu, yağlı besinler, turşu ve salamura gıdaların da tüketilmemesi gerekiyor.

->İçeriğinde bol miktarda A,C,K vitaminleri, folatdemir ve kalsiyum barındıran bu besinlerin tüketimi midenin kısa sürede kendini tedavi etmesini destekleyecektir.

gastrit nasıl geçer

GASTRİT NASIL GEÇER?

1)Nane: Nane anti inflamatuar, antibakteriyel ve antispazmodik özelliklerinden dolayı gastrit tedavisinde kullanılan diğer önemli bitkidir. Nanenin yatıştırıcı özellikleri mide zarı iltihabının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bulantı, hazımsızlık ve mide ekşimesinin azalmasını sağlar.

2)Zencefil; iltihap azaltıcı (antienflamatuar) ve bakteri karşıtı (antibakteriyel) özellikleri sayesinde gastrite iyi gelir. İltihaplanmayı ve enfeksiyonu azaltabilir. Aynı zamanda mide ağrısı, gaz, hazımsızlık, mide bulantısı ve şişkinlik gibi belirtileri de giderebilir.

3)Yoğurt; birçok yönden sağlıklı bir seçimdir ve özellikle gastrit için faydalıdır. İçeriğinde bulunan probiyotikler saysesinde yoğurt, gastrite neden olan H.pylori bakterisine karşı mide astarını korumaktadır. Ayrıca yoğurt, enfeksiyonun çabucak defedilmesini sağlayarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

4)Meyan Kökü: Doğal gastrit tedavisinde kullanılan en popüler yiyeceklerden biri, meyan köküdür. İltihap giderici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Mide iltihaplanması ve ekşimesine iyi gelir. Aynı zamanda hazımsızlık, mide yanması ve buna benzer gastrit semptomlarını kontrol altına almanızı sağlar. Meyan kökünün bir diğer faydası ise; mide iç astarını koruması ve gastrit ülser riskini azaltmasıdır.

5)Yeşil Çay : Normal beslenme düzeninde sürekli olarak yeşil çay tüketen birinin tıbbi olarak gastrit hastalığına yakalanma ihtimali, içmeyen bir bireye göre çok daha düşük olmaktadır. Bununla birlikte yeşil çay mideyi korurken bir yandan da sindirim sistemi sağlığına fayda sağlamaktadır. Gastritten kaynaklı olan mide yanması ve ekşime gibi sorunların da önüne geçebilmektedir. Yeşil çay aynı zamanda reflü hastalığına yakalanma ihtimalinin de önüne geçebilmektedir.

gastrite ne iyi gelir

GASTRİTE NE İYİ GELİR?

1)Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: Gastriti veya mide ülseri olan hastalar koyu yeşil ve yapraklı sebze tüketimini arttırmalıdır. Bu tür sebzeler A,C,K vitaminleri ile folat, demir ve kalsiyum yönünden zengindir. Bu vitaminler ve mineraller midenin kendi kendini tedavi sürecine destek olur.

2)Papaya: Bu nefis tropikal meyve, yanma ve mide ekşimesine iyi gelir. Bunu önlemek için her gün 2 veya 3 dilim papaya tüketin. Yağ miktarı az olan yoğurda 1 porsiyon papaya ilave edin. Mide rahatsızlıklarından kurtulacaksınız.

3)Çilek: Çileğin içerdiği antioksidan özelliği ve fenolik bileşiklerin yüksekliği gastriti iyileşmeye yardımcı olabilir. Çilek ayrıca mide astarı inflamasyonu başlamasını önlemeye yardımcı olabilir.

4)Kolay Sindirilen Gıdalar: Midenizi ve sindirim sisteminizi zorlamayacak gıdalar özellikle gastrit belirtilerinin arttığı zamanlarda kullanılabilir. Bu gibi dönemlerde az yağlı çorbalar, makarna, haşlanmış pirinç, patates püresi, yulaf ezmesi, pişmiş sebze, omlet, düşük yağlı süt tüketerek midenizi ve sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz.

GASTRİT HASTALARININ DİKKAT ETMESİ VE UZAK DURMASI GEREKENLER NELERDİR?

*Meyve ve sebzeler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.

*Bol dinlenme ve uykunun sağlanması gerekmektedir.

*Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.

*Pişmemiş yiyeceklerden uzak durmak mide rahatlatacaktır.

*Asit içerikli meyve sularından tüketmemek gerekmektedir.

*Günde 2-3 defa en az 2 bardak su içmek gerekmektedir.

*Ağrıları azaltmak için sıcak su kompleksleri uygulanmalıdır.

GASTRİT TEDAVİSİ İÇİN İBRAHİM SARAÇOĞLU’DAN KARNABAHAR KÜRÜ…

-Karnabahar yaprakları ayıklanır ve 200 gramı yıkanarak 2 su bardağı kaynayan suya atılır.

-15 dakika kısık ateşte kaynadıktan sonra 1 saat demlenmesi beklenir.

-Demlenen karnabahar suyu içilir ve karnabaharlar tüketilir.

-Karnabaharın gaz yaptığı kişiler bu kürü uygulamamalıdır.

GASTRİT TEDAVİSİ İÇİN İBRAHİM SARAÇOĞLU’DAN CENNET HURMASI KÜRÜ…

-Mide iltihaplanması nedeni ile büyük sorun yaşayan kişiler, mikrop öldürücü etkisi olan cennet hurması kürünü uygulayabilirler.

-Cennet hurmasının dış kabukları soyulur ve çiğ olarak tüketilir.

-Üzerine kireçsiz ve ılık bir bardak su içilir.

-Bu kür her sabah aç karına uygulanmalıdır.

GASTRİT DOĞAL VE BİTKİSEL TEDAVİSİ...

Gastrit, midede ağrı ve şişkinlik gibi belirtilerle, ülser ise midede hafif yanma ile kendini gösterir. Dr. Feridun Kunak, mide ağrısına iyi gelen patates suyu yapımını ekrana getirdi. Kunak, patates suyunun aç karnına bir çorba kaşığı içilmesini, gastrite ve ülsere iyi geleceğini söyledi.

YORUMLAR 12
  • Tge 4 yıl önce Şikayet Et
    Hem bakteri hem kronik gastrit hemde intestinal metaplazi komplet tıp çıktı neyapicam ben şimdi
    Cevapla
  • çiğdem 4 yıl önce Şikayet Et
    bol bol ılık su için
    Cevapla
  • Ahiri 4 yıl önce Şikayet Et
    H.pylori bakteri enfeksiyonu varsa antibiyotik kullanmadan tam olarak iyileşemezsiniz
    Cevapla
  • ilknur 4 yıl önce Şikayet Et
    Bende reflü hastasıyım midem de cok şişlik oluşuyor neyapayım
    Cevapla
  • Ahiri 4 yıl önce Şikayet Et
    Şişkinlik daha çok kronik gastrit belirtisidir. Gastrit durumunda fonksiyonel hazımsızlık şikayeti olduğu için reflü belirtileri ile karışabilir. Gastritiniz varsa altta yatan sebep bulunup ona göre doktorlar tedavi verirler.
    Cevapla
  • Evad ı Fatihan 5 yıl önce Şikayet Et
    kas gevşetici ilaç kullandığınızda da reflü oluyorsunuz. Bu da ek bilgi olsun
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    evet ben kas gevşetici ilaç içtim mide ağrım tekrarladı ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz
    Cevapla
  • HAVUC SUYU 5 yıl önce Şikayet Et
    Mide sorunlari olanlar lütfen islenmis ürünlerden uzak dursunlar.Ayriyetten Allah Saracoglu hocadan razi olsun tavsiye ettigi Havuc suyunu gunde iki kez sabah aksam ac karnina ictim midem iyilesti sükür.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Brezilya'da uçak düştü: 10 kişi öldü
Maliye, kayıt dışı mal sevkiyatlarının peşine düştü