Varis nedir, neden olur? Varis belirtileri, nedenleri ve tedavisi...
Varis, erkeklere nazaran kadınlarda ağırlıklı bir şekilde oluşum gösteren ve estetik açıdan bazı durumlarda can sıkıcı bir hal almaktadır. Peki, genel itibariyle bacak gölgesinde meydana gelen Varis nedir, neden olur? İşte, bilhassa ilerleyen dönemlerde sıklıkla görülebilen Varis belirtileri, nedenleri ve tedavisi...
Varis hastalığının meydana gelmesinde çok çeşitli etken bulunmakla birlikte, ilerlemesi halinde de ciddi problemlerin doğmasına sebebiyet vermedir. Tüm bunların yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, çok uzun bir zaman ayakta duran yahut hareketsiz bir vaziyette oturarak çalışan kişiler için risk oluşturan bir sağlık sorunu olmaktadır. Peki, gerek görsel açıdan istenmeyen ve son derece rahatsız eden bir sonuç oluşturan gerekse hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüden etkileyen Varis nedir, neden olur? Ülkemizde 10 milyonu aşkın kişide oluşum gösterebilen ve her geçen gün yaygın kazanması nedeniyle çağımızın hastalığı şeklinde nitelendirilen Varis belirtileri nelerdir? İşte, insan vücudunda yer alan toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sebebiyle kendini gösteren, hem kadınlarda hem de ilerleyen yaştaki kişilerde sık bir biçimde karşılaşılan Varis nedenleri ve tedavisi...
Varis hastalığı için erken teşhis ve tedavi önem arz etmektedir, bu sayede hastalığın ileri aşamaya gelmeden fark edilip en uygun tedavi yöntemi sayesinde kolay ve hızlı bir zaman diliminde çözüme kavuşturabilirsiniz. Şayet Varis tedavisini geciktirdiğiniz takdirde de kimi durumlarda geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilirsiniz, bu nedenle Varis belirtilerini gördüğünüz anda sağlık kuruluşuna başvurup poliklinik muayenesiyle birlikte, doktorunuz size etkili tedavi geliştirecektir.
VARİS NEDİR?
Şişkin damar hastalığı olarak da bilinen varis, damarların genişleyerek açılması sonucunda yüksek miktarda kanla dolması sonucunda meydana gelir. Varis oluşan damarlar çoğunlukla şişerek kabarır ve mavi mor arası ya da kırmızı renkte olurlar. Varis, eğer kontrol altına alınmaz ve tedavi edilmezse ağrıya neden olur.
VARİS NEDEN OLUR? VARİS NEDENLERİ…
Toplar damarlar vücuttan toplanan kanı kalbe taşırlar ve bu taşıma işlemi yer çekiminin aksine aşağıdan yukarı doğrudur. Kanın yukarı doğru taşınması vücudun alt kısmındaki toplar damarlarda kanın geri dönüşünü engelleyen tek yönde açılan kapakçıklar sayesinde olur, bu kapakların bozulması ile kan akımının yukarıya doğru değil aşağıya doğru olması ile damarlarda genişleme, kanın göllenmesi gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkar.
Diğer bir oluşum şekli ise; toplar damarın pıhtı ya da bası ile tıkanmasına bağlı olarak kanın düzgün bir biçimde yukarı doğru akamaması sonucunda, toplardamar kan basıncı dokulardaki normal basıncının üzerine çıkar. Seneler ilerledikçe gerçekleşen bu sürekli basınç olayından dolayı, dokularda ve genellikle bacak derisinde bozulmalara bağlı olarak yara oluşumu meydana gelir.
VARİS BELİRTİLERİ NELERDİR?
*Bacaklarda ağırlık hissi
*Bacaklarda mavi mor şişlikler
*Bacaklarda uyuşukluk
*Bacaklarda ağrı
*Bacaklarda kaşınma
*Bacaklarda şişlik
VARİS ÇEŞİTLERİ VE TÜRLERİ NELERDİR?
*Temel olarak 3 varis tipi vardır.
->Büyük varisler: Deriden bariz çıkıntı yapan, çapları 4-15 mm arasında değişir.
->Orta boy varisler: Deriden hafif çıkıntı yapan, yeşil renkli, çapları 2-4 mm arasında değişir
->Kılcal varisler: Deriden çıkıntı yapmayan, çapları 1-2 mm den küçük olan kırmızı-mor renkli olan varislerdir.
VARİS TEDAVİSİ NASILDIR? VARİSİ OLANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELERDİR?
1)Akşamları eve geldiğinizde düzenli olarak günde 1 kez soğuk suyla bacaklarınıza duş yaptırın, soğuk su damarlardaki büzücü etkisinden faydalanarak birikmiş kirli kanı azaltmada etkilidir.
2)Bir saatten uzun süre oturmaktan kaçının.
3)Bol bol hareket edin. Yürüyüş başta olmak üzere yüzme ve bisiklet gibi sürekliliği olan spor türleri her gün düzenli olarak yapın. Varise karşı etkili olan egzersizler de büyük fayda sağlıyor. Ancak bacaklarla yapılan ağırlık egzersizlerinden ise kaçınmak gerekiyor.
4)Yer çekiminin etkisinden kurtulmak için dinlenirken ayaklarınızı yüksekte tutun.
5)Sabit pozisyonlarda ya da ayakta çalışıyorsanız mümkün olduğunca hareket etmeye özen gösterin. Örneğin öğretmenler dersi gezerek anlatmalı, masa başında çalışanlar her yarım saatte bir ayağa kalkıp dolaşmalı. Oturdukları yerden ayaklarını parmak uçlarının üzerine kaldırmayı da ihmal etmemeli.
VARİS KİMLERDE OLUR? RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
1)Uzun süre ayakta durmak,
2)Menopoz,
3)Aile geçmişinde varis hastalığı
4)Hamilelik,
5)Obezite,
6)Yaş (50 yaş ve üzeri) olarak sıralanabilir.
VARİSİ OLAN UZAK DURMASI VE KAÇINMASI GEREKENLER NELERDİR?
*Ayak ayaküstüne atmamak ya da dizlerini katlayıp oturmamak,
*Varis tedavisi yapılan kişiler uzun süreli seyahatlerde varis çorabı kullanmalıdır.
*Düzenli egzersiz yapmak,
*Dar kıyafet ve yüksek topuklu ayakkabılarından sakınmaktır.
*Öğle saatleri arasında güneşten korunmak ya da bronzlaşmaktan kaçınmak,
*Varisten korunmak ya da varis tedavisi sonrası yapılması gerekenler;
*Her gün duşun sonunda ayakları soğuk suyla yıkamak,
*Uzun süre hareketsiz ayakta durmamak. Beklemek zorundaysanız sürekli adım atmak,
*Sauna, hamam, kaplıcalardan kaçınmak,
EN DOĞAL VARİS TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?
Varis oluşumu halk arasında damar genişlemesi olarak bilinir. Damarların şişmesi ve kan toplaması olarak ifade edilen varisin oluşumunu önlemek ve tedavi etmek için Dr. Feridun Kunak çok önemli kür tarifi verdi. İçerisinde at kestanesi ve zeytinyağı olan varis önleyici etkili yağ yapımını izleyicilerle paylaşan Kunak, karışımı on beş gün beklettikten sonra süzüp varisli bölgeye sürülmesini önerdi.