Beyaz sirkenin faydaları nelerdir? Temizlik malzemesi olarak kullanılır mı?
Beyaz sirke, diğer üzüm ve elma sirkesinden farklıdır. Yemekten kozmetiğe, temizlik ürünlerinden sağlık alanında kadar bir çok yerde kullanılan beyaz sirkenin faydaları saymakla bitmiyor. Geçmişten günümüze onlarca konuda insanlara kolaylık sağlayan beyaz sirkenin faydaları nelerdir? Sirke çeşitleri içinde en zahmetsizi olan ve kolay yapılan beyaz sirkenin hiç duymadığınız yararları var.
Son dönemde temizlik malzemesi olarak da kullanılan ve çok popüler olmaya başlayan beyaz sirke faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar tarafından sıklıkla önerile beyaz sirke özellikle alerjik bünyeye sahip olan kişilerin rahatlıkla kullanabildiği bir madde olması sebebiyle çok tercih ediliyor. Beyaz sirkeyi bu kadar popüler yapan şey ise birçok alanda kullanılarak kadınlara yardımcı olmasıdır. Peki faydalarıyla ile hayatın her alanında tercih edilen beyaz sirke nasıl yapılı ve nasıl kullanılır? İşte beyaz sirke hakkında bilinmesi gerekler...
BEYAZ SİRKENİN FAYDALARI NELERDİR?
Diğer sirkelere oranla daha şeffaf bir renge sahip olan beyaz sirke içindeki asetik asit içeriğinin siğillerin geçmesine yardımcı olur.
Beyaz sirke antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için yaraların neden olduğu yanmanın iyileşmesine öneli ölçüde yardımcı olur.
Diş macununuza eklediğiniz beyaz sirke dişler için oldukça faydalıdır. Dişlerin beyazlaşmasını sağlar ve ağız kokularını giderir.
Beyaz ve pirinç sirkesinde bulunan bileşikler, asit reflü veya GERD olarak da adlandırılan gastroözofageal reflü gibi karmaşık sağlık rahatsızlıklarını tedavi edebilir.
Beyaz sirke cilt üzerinde oluşan güneş lekelerinin hafifletilmesine de yardımcıdır.
Elma sirkesi gibi doğal kaynaklarla tedavi edebileceğiniz çeşitli iç ve dış faktörler kelliklere katkıda bulunur. Sirke düzenli olarak saç bakımı için kullanıldığında saçlar daha sağlıklı uzar.
Beyaz sirke kaşıntı ve ağrı kesici olarak da bilinir. Banyo suyunuza beyaz sirke ekleyin kaşıntılı cildi rahatlatacaktır.
SİRKENİN BESİN DEĞERİ
100 gram sirke aşağıdaki besinleri içerir
- Asetik asit 5 g
- Kalsiyum 7 mg
- Karbonhidratlar 1g
- Enerji 21 Kcal
- Demir 0.2 mg
- Magnezyum 5 mg
- Fosfor 8 mg
- Potasyum 73 mg
- Sodyum 5 mg
- Şeker 0.4g
BEYAZ SİRKE TEMİZLİK MALZEMESİ OLARAK NASIL KULLANILIR?
Gıda Temizliği: Taze meyve ve sebzeleri kimyasal ilaçlardan, toz, böcek ve kirden arındırmak için beyaz sirke en ideal seçenektir. Sebzeleri ve meyveleri elde yıkadıktan sonra sirkeli suda yaklaşık 15 – 20 dakika bekletiniz.
Ütü Temizliği: Zararlı mikroorganizmaların ortadan kalkmasını sağlayan beyaz sirke ütü temizliği konusunda da oldukça faydalıdır.
Bulaşık: Beyaz sirke bulaşık makinesi içerine eklenerek bulaşıkların daha iyi bir şekilde temizlenmesini sağlar.
Leke Temizleme: Beyaz sirke ve kabartma tozunu karıştırın, halınızdaki lekeyi ovmak için onları kullanın. Halınız yeni alınmış gibi gözükecek.
Klima: Klimaların filtrelerini de temizlemek için en uygun ürün beyaz sirkedir. Ayrıca beyaz sirke, filtrelerde oluşan bakterileri öldürür.
Çamaşır Temizliği: Eğer çamaşır makinenizi temizlemek istiyorsanız deterjan gözüne bir bardak beyaz sirke koyun ve boş bir şekilde çalıştırın.
Sürahi ve Vazolar: Bir kabın yarısı su, diğer yarısı sirke ile doldurulur. İçerisine sürahi ya da vazonuzu koyabilirsiniz. Bu şekilde yaklaşık 5 saat bekleyen eşyalarınız pırıl pırıl olacaklar.
Mücevherler: Küçük bir kutuya doldurduğunuz sirkenin içine altın / gümüş mücevherlerinizi yerleştirin. O şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra da fırçalayarak, yumuşak bir bezle kurulayın. Her mücevher tipi için sirke önerilmemektedir.
BEYAZ SİRKE NERELERDE KULLANILMASI SAKINCALIDIR?
Mermer tezgahlarda, cilalı ahşap yüzeylerde, alüminyum ve döküm tencerelerde ve tavalarda beyaz sirke kullanılmaz. Ayrıca çamaşır suyu ve tuz ruhu ile birlikte kullanılmamalıdır.