Kulak kiri nedir? Kulak temizliği nasıl olur?

Vücudun en dikkat edilmesi gerekilen bölgenin başında gelen kulak, temizliği en ince detayına kadar yapılmalıdır. Peki kulak kiri diğer adıyla buşon nedir? Kulak kiri neden olur ve kulak temizliği nasıl ve ne sıklıkla yapılır? İşte uzmanlardan konuyla ilgili önemli tavsiyeler...

Kulak kiri nedir? Kulak temizliği nasıl olur?
Kulak kiri nedir? Kulak temizliği nasıl olur?
GİRİŞ 14.02.2019 15:59 GÜNCELLEME 14.02.2019 16:00
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kulak kiri olarak tabir edilen buşon aslında vücudun ürettiği salgılardır. Kulak kiri, cildin yağ ve ter bezlerinin salgısı ve epitelyum döküntülerden oluşur. Normal miktarda olması doğal kabul edilir. Buşon aslında kir değildir. Kulak kiri olmadan, kulak kanalı, kulaklarınızı tahriş edebilecek ve enfekte edebilecek enfeksiyonlara daha duyarlıdır. Uzmanların konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu konulara yer verilmiştir. “Aslında kulağımız kendi kendini temizler. Bu salgıların üretimi cilt yapısına bağlı olarak kimilerinde çok fazla kimilerinde çok az olabilir. Kulak içini kurcalamaya çalışmak, kulak pamuğu gibi yabancı cisimlerle içini temizlemek kulağın kendi kendini temizleme mekanizmasını bozarak temizlemek yerine kirlerin birikmesine yol açar” 

 

 

KULAK KİRİ NEDEN OLUR?

Kulak kiri, cerumen salgısının içten topladığı deri döküntüleri ve dıştan giren toz ve diğer partikülleri tutarak olduğu yerde birikmesi ve zamanla sertleşmesi sonucunda oluşmaktadır. 

 

 

Kulak Kiri Nedir Neden Olur

AŞIRI KULAK KİRİ NASIL ANLAŞILIR?

Her insanın kulağı az ya da çok kir üretir. Kir kulak kanalını tıkadığı zaman sesin kulak zarına ulaşması zorlaşır. Bu durumda hastalarda kulak tıkanıklığı, işitme azlığı, kaşıntı daha nadiren kulak ağrısı oluşabilir.

Eğer aşağıdaki maddeleri yaşıyorsanız kulağınızdaki kir oranı fazlalaşmış olabilir.

- Kulakta çınlama duyulması
Kulağın kötü bir kokuya sahip olması
Kulağın sürekli olarak kaşınması
Kulakta doluluk hissi
Kulakta ağrıların meydana gelmesi
- Kulakta duyma sorunu

KULAK KİRİNİ ÖNLEYEN İLAÇ VAR MI?

Hiçbir ilaç kir üretimini engellemez. Üretilen salgılar vücut için gerekli fizyolojik akıntılardır. Bazı damlalar kir birikimi oluştuktan sonra kirlerin rahat çıkarılması maksatlı önerilebilir. 

Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

KULAK NASIL TEMİZLENİR?

Evde kulak kirini temizlemek için en uygun yöntem kulağın dış kısmının havlu veya peçetelerle silinerek temizlenmesidir. Kulak pamuğu gibi cisimler kullanmak uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Bunun dışında farklı tekniklerle de kulak temizliği yapabilirsiniz.

Pamuk ile kulak temizleme

Sıcak su ile kulak temizleme

Antiseptik bitki çayı ile kulak temizleme

Tuzlu su ile kulak temizleme

Masaj ile kulak temizleme

Saline solüsyonu ile kulak temizleme

Bebe yağı ile kulak temizleme

Karbonat ile kulak temizleme

Parafin yağı ile kulak temizleme

Lobelya çayı ve münver ağacı dutu ile kulak temizleme

Zeytinyağı ile kulak temizleme

Kaynatılmış sıcak su ile kulak temizleme

Kirpi çayı otu ile kulak temizleme

Gliserin ile kulak temizleme

Hindistan cevizi yağı ile kulak temizleme

HAFTA  KAÇ KEZ KULAK TEMİZLİĞİ YAPILMALIDIR?

İşitme kanallarımızı tozdan ve bakterilerden koruya şey kulak kiridir. Bu yüzden her gün temizlemek yerine haftada 1 kez duştan sonra pamuk ile temizlemek tavsiye edilir.

Kulak Çubuğu Zararlımı

KULAK TEMİZLEME ÇUBUĞU ZARARLI MI?

Pamuklu çubuğu kulağımıza sokarak kulak kanalındaki sirkadiyen ritmini bozuyoruz. Böylelikle de salgının içeriden dışarıya çıkmasını sağlayarak işlevini bozmuş oluyoruz ve zamanla dış kulak yolunu da kapatmış oluyoruz. Birey de işitme kaybı, çınlama ve baş dönmesi gibi bir takım yakınmalar görülüyor. Tüm bunların sonucunda da dış kulak yolu intihabı oluşur.

YORUMLAR 4
  • Yunus 5 yıl önce Şikayet Et
    Abdest almaya ne dersiniz! Günde beş defa temizliyorsunuz. Hiçbir hastalık kulağınızdan içeri girmez, biiznillah.
    Cevapla
  • sıradanbirisi 5 yıl önce Şikayet Et
    söylediğin çok güzel bir şey asla ona karşı bir şey demiyorum aksine destekliyorum. Sadece ufak bir uyarma yapmak istedim. Abdest alırken de sürekli su geldiği için pisliği ileri ittiriyor ve kulak tıkanıklığına yol açıyor. Yani baştan savma değil de düzgün abdest almak önemlidir
    Cevapla
  • izmir-dobracı 5 yıl önce Şikayet Et
    kulak çıkıntısında insanın ürettiği jel biçimindeki sıvı gelen toz ve tüycükleri toplar.birde günde 5 defa abdest alan kişi otamatikman temizlik yapmış olur.vesselam
    Cevapla
  • fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    kısaca ben anlatayım, kesinlikle kulak temizleme çubuğu KULLANMAYIN! Banyo yaparken parmağınızla temizlemeniz yeterlidir...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Küresel Trafik Puan Tablosu açıklandı...Liste başındaki sehir şaşırttı!
Bayraktar 'KALKAN DİHA'dan bir başarı daha!