Felç nedir? Kimler felç riski taşır? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Son yıllarda ölüm oranlarında büyük ölçüde artış gösteren yaygın bir sağlık problemi felç nedir? Ani bir şekilde ortaya çıkarak çeşitli şikayetler eşliğinde kendini gösteren kimler felç riski taşır? Bir damarın pıhtı nedeniyle tıkanması ve kanama sonrası meydana gelen fonksiyonel bozukluk olan felç belirtileri ve tedavi yöntemleri!
Tıp dünyasında zamana karşı yarışılan hastalıklardan bir tanesi olan Felç ya da diğer adıyla İnmenin tedavisinde ne kadar gecikme yaşanırsa beyinde geri dönüşü olmayan hasarlara sebebiyet verebilmektedir. Ağırlıklı olarak beyin bölgesinde bulunan bir damarın tıkanması sonucunda oluşum gösterirken, erken dönemde fark edildiği takdirde beynin kalıcı olarak herhangi bir fonksiyonel bozukluğa uğramadan kurtarabilmesi mümkündür. Konuşma, duyusal bozukluk, bilinç kaybı kol ve bacaklarda güçsüzlük ve his kaybı gibi belirtilerle bir anda ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olan felç nedir? Beyin bölgesinde yer alan veya o bölgeye giden damarların pek çok etmenden ötürü tıkanması yahut daralmasıyla ortaya çıkabileceği gibi beyinde ortaya çıkan kanama sonucunda da görülebilen bu problemde kimler felç riski taşır? İşte, ilk üç saat içerisinde tedavi edilmesinin yaşamsal açıdan büyük önem arz ettiği felç belirtileri ve tedavi yöntemleri...
FELÇ (İNME) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gelişmiş ülkelerde hızlı yayılmaya başlayan bir sağlık problemi olan Felç (inme) belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:
*Vücudun belirli bir bölgesinde aniden ortaya çıkan (kol veya bacakta) güçsüzlük ve uyuşma, karıncalanma, iğnelenme
*Hareket güçlüğü yaşanması (Hareket yeteneğini yitirme)
*Konuşmada zorluk meydana gelmesi (kekeleme, yarım konuşma, anlaşılamayan cümlelerin kurulması)
*Aniden baş dönmesi, çift görme ve dengesizlik şikayetlerinin oluşması
*Bulantı ve kusma probleminin yaşanması
*Ani ve şiddetli biçimde baş ağrısının meydana gelmesi
KİMLER FELÇ (İNME) RİSKİ TAŞIR?
-Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)
-Obezite Hastaları
-Spordan Uzak Yaşayan, Durağan Yaşantıyı Benimseyen
-Sigara Tüketimi
-Diyabet (Şeker Hastalığı) Rahatsızlığı Geçiren Kimseler
-Sağlıklı Olmayan Beslenme Alışkanlığı
-Alkol Kullanımı
-Yüksek Kolesterole Sahip Olanlar
-60-65 Yaş ve Üzeri Kişiler
-Kalp Kapak Rahatsızlığı Geçirmiş Olan Kişiler
-Kalp Ritim Bozukluğu Yaşayan İnsanlar
*Felçte risk faktörü sayılan bu kişilerin herhangi bir şikayeti olmasa bile düzenli aralıklarla bir hekim kontrolünden geçmesi gerekmektedir.
FELÇ (İNME) TEDAVİ YÖNTEMLERİ...
Felç (inme) belirtilerinin kendini göstermeye başlamasından itibaren en geç dört buçuk saat içerisinde uzman hekimler tarafından acil müdahalenin yapılması gerekmektedir. Bunun için de felç geçiren hastalara ilk etapta toplardamar içi pıhtı eritici ilaç uygulanmaktadır.
Sağlık kuruluşlarında uygulanan bu ilaç tedavi sayesinde hem kan akışının hem hızlanması hem de düzelmesine zemin hazırlayarak inmede çok ciddi sonuçlara yol açmasının önüne geçilmiş olacaktır.
Şayet felç (inme) geçiren hastaların mevcut durumu bu bahsettiğimiz ilaç tedavisinin sağlanması için uygun olmayıp veya inme (felç) hastalığının meydana gelmesinden sonra aradan geçen sürenin uzaması halinde damar içi pıhtı çözücü tedavisi yerine uzman hekimler farklı bir tedavi yöntemine başvuracaktır.
Anjiyografik pıhtı çıkarma tedavisi (Trombektomi)
Şayet beyin bölgesini besleyen ana damarlar pıhtı ile tıkanmışsa, bu geniş damarların içerisinde pıhtı oluşumunun eritilmesinde toplardamar yolu üzerinden yapılan pıhtı eritici ilaç tedavisi yeterli gelmemektedir. Hal böyle olunca anjiyo yöntemi ile beraber tıkanmış olan ve daralan beyin damarının yerinin tespit edilmesi ve özel cihazlar sayesinde pıhtı oluşumunun çıkarılması sağlanmaktadır.
FELÇ (İNME) KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKMEKTEDİR?
Şayet damarsal bir rahatsızlığınız bulunuyorsa her yıl mutlaka check – up yaptırmanız gerekmektedir.
Bol bol su tüketimine özen gösterebilmelidir. Gün içerisinde yeterli miktarda su içmek, bilhassa 45 yaşından itibaren inme (felç) riskinden korunmayı sağlayan yöntemdir.
Bununla birlikte aritmi hastalarının inme (felç) meydana gelmesi riski son derece yüksek olduğundan hayatları boyunca kan sulandırıcı ilaç tedavisini yerine getirmeleri lazım gelmektedir.
Yüksek tansiyon, diyabet yahut yüksek kolesterol rahatsızlığınız varsa kişisel risk faktörlerinin farkında olarak yaşamını kontrol altına almalısınız.
Tansiyonunuz düşük tutmak açısından her zaman uygulayacağınız sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmeniz gerekmektedir.
Düzenli bir şekilde spor yapmak kan dolaşımını hızlandırdığı için inme (felç) riskini de oldukça azaltmaktadır.
FELÇ (İNME) DOĞAL TEDAVİSİ…
Felç, beyni besleyen kan damarlarındaki akışın durmasıyla meydana gelen, beyin hasarıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Dr. Feridun Kunak, içerisinde ozon yağı, biberiye yağı ve kakao yağı olan felç olan eklemler için doğal kür tarifini izleyiciyle paylaştı. Kunak, felç geçirmiş hastalara hazırlanan kür ile mutlaka masaj yapılmasını önerdi.
-
yuki 5 yıl önce Şikayet Et22 yıl önce beyinde tıkanma nedeniyle 4 gün yoğun bakımda yattım. şu anda çok sağlıklı ve güçlüyüm. bu konuda ilaç kullanmıyorum. kışın her gün 1 tane nar yerim. 200 kilo civarında narı kendim sıkıp suyunu kaynatıp konserve yapar yazın her gün 1 bardak içerim. Vee devamlı olarak oğul otu çayı içerim. yalnız kaynatmadan demleyip şeker kullanmam. şu anda 22 yaşındaki bol kaslı sporcu oğlumu ve arkadaşlarını bilek güreşinde yeniyorum :))) bu bilgileri nasib eden Allah'ıma sonsuz hamd ederim.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Drytk 5 yıl önce Şikayet EtYuki bey annemde ayni rahatsizlik mevcut damariniz acikmi nasil bir tedavi onermislerdi sizeBeğen Toplam 1 beğeni