Sahurda susatmayan yiyecekler! Sahurda neler tüketilmeli?

Havaların sıcak olmasının da etkisiyle sahurda tüketilen yiyecekler ve içecekler orucun bünyeye etkisi açısından son derece önemlidir. Peki sahurda tok tutan ve susatmayan yiyecekler neler? İşte uzmanlar tarafından önerilen hafif ve doyurucu sahur yiyecekleri...

Sahurda susatmayan yiyecekler! Sahurda neler tüketilmeli?
Sahurda susatmayan yiyecekler! Sahurda neler tüketilmeli?
GİRİŞ 21.05.2019 10:31 GÜNCELLEME 21.05.2019 10:31
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gün içerisinde mide rahatsızlıkları çekmek istemiyor ve susuz kalmak istemiyorsanız hafif yemekleri tercih etmelisiniz. Sahurda yenilen yağlı ve ağır yemekler iftara kadar vücudunuzdaki suyu emeceği için susuzluk çekmeniz kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden sahurda yenilen yemeğin fazla ağır olmaması gerekiyor. Uzmanlar sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek gün boyunca tok tutacak, kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlanmanız tavsiyesinde bulunuyor. Bunun yanında bol miktarda sıvı tüketilmesini de oruçlu bulunduğunuz süreyi rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Peki sahurda tok tutan ve susatyaman yiyecekler neler?

 

Yumurta, az tuzlu peynir gibi kahvaltılıklar tüketilmeli

Yumurta ve peynir içerdikleri proteinden dolayı uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacağı gibi sahurda ağır yemekler yerine kahvaltılık tüketmek susamamanıza da destek olur.

 

Sahurda tok tutan yiyecekler

Su oranı yüksek meyveler tüketmelisiniz

Taze veya kuru meyve çeşitleri hem yüksek lifli yapılarıyla tok tutarken vücudunuzun su ihtiyacını da karşılar. Üzüm, karpuz, şeftali gibi su oranı yüksek meyveleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Susatmayan besinler

Hafif Çorbalar tercih Edilmeli

Tokluk hissinizi hemen sağlayacak, yaz sebzeleri ile hazırlanmış mercimek çorbası veya soğuk ayran aşı çorbası tavsiye edilen seçimler.

Sahurda hafif yiyecekler

Çörekotu

Sağlıklı yağlar açısından zengin olan çörekotu, salata veya yoğurtla birlikte tok tutucu özelliğini gösteriyor. Çörekotu ayrıca mide sorunlarına da birebir.

Çavdar ekmeği

Çavdar ekmeği hem bağırsak dostu olması ile hem de tok tutması ile sahurda tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.

Muz

Muz, tok tutan meyveler arasında başı çekiyor. Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz, sahurda yemekten sonra bir porsiyon tüketilebilir.

Ceviz, fındık, tuzsuz badem gibi kuruyemişlerden destek alabilirsiniz

Kuruyemişler de sahurda destek alabileceğiniz gıdalardan. Ancak bunların da tuz oranının düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Tuzlu kuruyemişler gün içinde daha çok susamanıza sebep olur.

Sahurda Kuruyemiş Tüketin

Ev yapımı hoşaf ya da komposto içebilirsiniz

Evde hazırladığınız hoşaf ve kompostoları da sahurda gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Bu içecekler hem sizi serinletir hem de su ihtiyacınızı karşılar.

Yeşillikler ve çiğ sebzeler tercih edilmeli

Yağsız söğüş salata-yeşillikler hem yüksek lifli yapılarıyla tok tutarken vücudunuzun su ihtiyacını da karşılar. Yani daha uzun süre tokluk ve susuzluk hissi verir.

Yoğurt/kefir yemekten kaçınmayın

Yoğurt ya da kefir de sahur sofranızda olması gereken yiyeceklerden. Zira sahurda yoğurt/kefir tüketimi gün içinde daha az susamanızı sağlayacaktır. Yalnız yağ oranı düşük yoğurtları tercih etmemizde fayda var.

Bol bol salatalık yiyin

Su oranı en yüksek sebzelerden olan salatalık da sahurda en fazla tüketmeniz gereken yiyeceklerden. Sadece su içip yatacak olsanız bile salatalık yemeyi unutmayın.

SAHUR'DA 1 LİTRE SU İÇİN

Su ihtiyacı insanın olmazsa olmazdır. Birçok kişi ramazan ayında açlıktan değil ama susuzluktan dolayı zorlanmaktadır. Bu nedenle sahurda yeterli düzeyde yapılamayan su stoğu gün içerisinde suya olan ihtiyacınızı arttıracaktır. En az yarım litre olması şartı ile en fazla bir litreye yakın su içebilirsiniz. Ama ne kadar fazla su içerseniz için su ihtiyacınız gün içerisinde yine olacaktır. Ayrıca suya ek olarak bol miktarda yeşillik tüketebilirsiniz. Yoğurt, ayran veya cacık gibi hem tok tutan hem de su ihtiyacınızı azaltacak yiyecek ve içeceklerde yine sahurda sizlere alternatif olabilir. Genellikle sorulan sorulardan birisi de “suyu ne zaman içmeliyim"'dir. Su içmenin herhangi bir zamanı olmamakla birlikte sahur sonrası içilmesi tokluk hissinizin biraz daha yüksek olmasını sağlar. İftardan sahura kadar olan zaman aralığında da vücut fonksiyonlarınızın düzenli çalışması için suyu ihmal etmemelisiniz."

SAHURDA HAMUR Şİ VE TATLILARDAN UZAK DURUN

Sahurda yapılan en büyük yanlışlar, toplum olarak hamur işi ve tatlılar tüketmemiz. Hamur işi ve tatlılar tükettiğimizde kan şekerimiz hızlı yükselip, hızlı düşüyor. Doğal olarak da daha çabuk acıkabiliyoruz. Kısa bir kahvaltıyla, peynir, yumurta, süt gibi besinler tüketmeliyiz.

Sağlık Bakanlığından örnek sahur sofrası

Sağlık Bakanlığı tarafından Hekimevi'nde düzenlenen etkinlikte, 6 Mayıs Pazartesi günü başlayacak ramazan ayında oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmesi için iftar, sahur ve ara öğünde tüketilmesi gereken yiyeceklerin yer aldığı örnek sofra hazırlandı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünde görevli diyetisyen Betül Çiçek, vatandaşların ramazan ayında beslenme konusunda dikkat etmesi gereken noktaları anlattı. Ramazan ayında oruç tutulan süreye ve vatandaşların beslenme alışkanlıklarına işaret eden Çiçek, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu vurguladı.

Çiçek, oruç tutacakların imsak vaktine yakın saatlerde sofraya oturması gerektiğini söyleyerek "Sahurda hafif bir kahvaltı olabilir. Bunlar da peynir, yumurta, az yağ ya da yağsız hazırlanmış omlet olabilir. Bunun dışında salata söğüş yer alabilir. Süt, yoğurt, kefir bu menüye eklenebilir. Daha uzun süre tok kalmamız açısından tam tahıllı ekmeği tercih edebiliriz." diye konuştu.

Sahur sofrasında da iftarda olduğu gibi çorba, salata, sebze yemeğinin tercih edilebileceğini belirten Çiçek, "Sahurda özellikle dikkat etmemiz gereken husus, tuzlu şeyleri, kızartmaları ve ağır hamur işlerini tercih etmememiz. Bunlar hem tok tutma süresi kısa oldukları hem de ağırlık oluşturduğu için tercih edilmez." dedi.

YORUMLAR 2
  • kefir haram 5 yıl önce Şikayet Et
    "Dikkat"İnek sütünden yapılana kefir, kısrak sütünden yapılana kımız, arpadan yapılana bira denir. Bunlar dört mezhepte de haramdır. Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, müselles gibi olurlar. Birincisine (Kumis = kımız), ikincisine (Kefir) denir. Bira gibi haramdırlar. İmam-ı Muhammed’e göre, müselles denilen içkiler, gaz çıkarmış ve tadı keskin olmuşsa, sarhoş etmeyecek kadar az içilmesi de haram olur. Fetva da böyledir. Bunlar, diğer üç mezhepte de haramdır. (Çoğu sarhoş eden içkinin, azını içmek de haramdır) hadis-i şerifi, bunların haram olduğunu bildirmektedir. (S. Ebediyye)
    Cevapla
  • fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    malum günler uzun. benim uyguladığım taktik ve sizlere tavsiyem şu şekilde; sahur yapmadan sadece iftarda yediğiniz yemek ile oruç tutmanız . ben 3 yıldır bu şekilde yapıyorum ve orucu inanılmaz rahat geçiriyorum. insana günde bir öğün yemek inanın yetiyor...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi: Kırmızı kitap yenilendi!
Trump'tan son dakika Rusya ve savaş açıklaması! Putin'e ilk tehdit! 1,5 milyon asker...