Kolit nedir ve belirtileri | Sertap Erener'in hastalığı kolit bulaşıcı mıdır?

Ağırlıklı olarak bağırsakların iç astarı kısmının mikrop kapmasıyla beraber oluşum gösteren Kolit hastalığı, bağırsak bölgesinin genel iltihaplanması şeklinde de tanımlanmaktadır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde eşit seviyede görülebilen ve daha çok 15 ve 30 yaşları arasında meydana gelebilen Ülseratif Kolit hastalığı nedir, neden olur? Hayat kalitesini ciddi anlamda bozan ve devamlı olarak kontrol edilmesi lazım gelen Kolit hastalığının belirtileri ve nedenleri! İşte, ünlü sanatçı Sertap Erener'in de yakalandığı bu rahatsızlık hakkında her şey...

Kolit nedir ve belirtileri | Sertap Erener'in hastalığı kolit bulaşıcı mıdır?
Kolit nedir ve belirtileri | Sertap Erener'in hastalığı kolit bulaşıcı mıdır?
GİRİŞ 03.09.2019 22:43 GÜNCELLEME 03.09.2019 22:43
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Sertap Erener'in yakalandığı Kolit Hastalığı; bağırsak kolonunun parazit, virüs ya da zararlı bakteriler nedeniyle iltihap kapması sonucunda karşılaşılmaktadır. Bağırsaktaki şişmeler ve tahrişlerden kaynaklı olarak yaralara da zemin hazırlayabilen, pek çok etmene bağlı olarak baş gösterebilen ve sürekli şekilde yakın takip altına alınması gereken Ülseratif Kolit hastalığı nedir, neden olur? İnflamatuar bağırsak hastalıkları kategorisinde yer alan, stres & depresyon ruhsal problemler ve sigara - alkol gibi zararlı alışkanlıkların oluşumunda büyük ölçüde rol oynadığı ve genetik (kalıtsal) faktörler sonucunda da karşılaşılabilen Kolit hastalığının belirtileri ve nedenleri...

 

KOLİT NEDEN OLUR? İŞTE, KOLİT HASTALIĞININ NEDENLERİ...

Kolit hastalığına bağırsak bakterileri, kolon virüsleri ve parazitleri sebep olabilir. Bununla birlikte kan içerisindeki bakteriler, stres & depresyon, kullanılan bazı ilaçlar, genetik yatkınlık (kalıtsal etmenler) ve çevresel faktörlerin dışında klozet vb. alanlar da kolit hastalığına davetiye çıkarır. Kolit hastalığında bağırsaklardan yemek borusuna kadar olan bütün organların kısa süre de ağır deformasyonlar almasına ortam oluşturmaktadır.

 

SERTAP ERENER'İN YAKALANDIĞI KOLİT HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR? 

Pek çok kan testleri (lökosit, albümin, kolesterol, magnezyum, enfeksiyonu gösteren test CRP, vs) ile görüntüleme amaçlı çeşitli tetkikler (ilaçlı bağırsak röntgeni, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, gastroskopi, vs) istenebilir. Her iki hastalığın kesin tanısı; kolonoskopi tetkikinde alınan biyopsilerin değerlendirilmesi ile konulur.

KOLİT ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

*Kolit hastalığı bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan şeklinde iki farklı türde oluşum göstermektedir. Bulaşıcı olan kolit çeşitleri;

-Enfeksiyöz kolit,

-Enterit kolit (bulaşıcı olmayan türleri de mevcuttur.)

-Psödomembranöz kolit,

-Proktit kolit (bulaşıcı olmayan türleri de mevcuttur.)

*Bulaşıcı olmayan kolit çeşitleri ise;

-Mikroskobik kolit,

-Crohn hastalığı,

-Alerjik kolit,

-Ülseratif kolittir.

KOLİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

*En sık görülen kolit belirtileri dışkıda kan görülmesi ve karın bölgesinde ağrı, kramp ve şişkinlik problemi, ishal ve kabızlık gibi yakınmaların kendisini göstermesidir.

-İshal veya kabızlık

-Makatta akıntı

-İştahsızlık ve kilo kaybı

-Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk

-Şişkinlik

-Eklem ağrıları ve eklemlerde şişme

-Dışkıda kan

-Cilt döküntüleri

-Karın ağrısı veya kramp

-Kusma

-Kansızlık

-Gözde kızarıklık ve yanma hissi

-Ateş ve titreme

ÜLSERATİF KOLİT NEDİR?

En yaygın biçimde görülen kolit çeşididir. Ülseratif kolit, bir sindirim sistemi hastalığıdır ve kendisini kalın bağırsakta gösterir. Kalın bağırsakta ödem, iltihap ve yara oluşur ve bağırsak dışında yayılım göstermez. Aynı zamanda oluşum nedeni tam olarak tespit saptanamamıştır. Kullanılan ilaçlar, ince ve kalın bağırsakta iltihaplanma görülmesi hastalığın meydana gelmesini tetiklemektedir. İltihabi bir hastalık olan ülseratif kolit, geçmeyen ishale ve kanlı idrar yapmaya neden olabilmektedir. Ayrıca bu hastalığa yakalanan kimselerde karın ağrısına, iştah azalmasına, aşırı halsizlik haline ve doğal olarak kilo kaybına da sebebiyet verebilmektedir.

ÜLSERATİF KOLİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalın bağırsağın en temel işlevi bağırsak içerisindeki suyun kana geri emilimidir. Ülseratif kolit hastalığı oluşum gösterdiğinde ise suyun geri emilmesini sağlayan tabakada inflamasyon (iltihap) bulunması sebebiyet bu görevi gerçekleştiremez. Bu sebepten ötürü kolit hastalığın en önemli bulgusu olan ishal baş göstermektedir. Bu mukozal örtü tabakasındaki inflamasyon (iltihap), doku zedelenmesine dolayısıyla ülserlere ve kanamaya ortam hazırlamaktadır.

İshal, bağırsak hareketlerinde artışa ve karın ağrısına sebep olmaktadır. Bu nedenle kişilerde kanlı dışkılama, makattan kan gelmesi (rektal kanama), dışkılama sırasında ağrı, acil dışkılama ihtiyacı, devam eden ishal, karın ağrısı (çoğu zaman kramplar tarzında), kilo kaybı ve ateş gibi belirtiler kendini göstermektedir.

ÜLSERATİF KOLİT NEDEN OLUR? ÜLSERATİF KOLİT NEDENLERİ...

İnce bağırsak ve kalın bağırsağın enfeksiyonları, bağırsak parazitleri, bağırsak fıtıklaşmaları ve AIDS gibi hastalıklar neticesinde meydana gelen divertikül denilen bağırsak cepleşmelerinin iltihaplanması (divertikülit), pek çok hastalık için kullanılan antibiyotikler, kimi romatizma ilaçları ve bazı romatizmal hastalıklar, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan radyasyona bağlı gelişen radyasyon koliti gibi etmenler ülseratif kolit benzeri hastalıklara yol açarlar.

KOLİT HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR?

*Gereksiz antibiyotik kullanmamak gerekmektedir.

*Kesinlikle erkenden hekime, sağlık kuruluşuna başvurma ile erken tanı ve takibin ihmal edilmeden yapılmasına özen gösterilmesi lazım gelmektedir.

*Doğal, dengeli gıda alımına gidilmelidir.

*Kimyasal katkılı, yapısı bozulmuş gıda diye sunulan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

*Kolonoskopiden çekinilmemesi gerekmektedir.

SERTAP ERENER'İN YAKALANDIĞI KOLİT HASTALIĞINA NE İYİ GELİR?

ZERDEÇAL

Hem yemeklerde hem de çay olarak tüketilen zerdeçal, kolin tedavisinde etkili olan en iyi doğal besindir. Bağırsak sorunu yaşayanlar uzman kontrolünde gün içerisinde bu besinin çayını tüketebilir.

ALOE VERA JELİ

 Aloe vera bitkisinin dış kabuğunu soyduktan sonra içindeki jeli çıkarınız. Bu jeli bir bardak ılık suyla karıştırın ve tüketin. Belirtiler geçene kadar hazırladığınız bu karışımı günde 2 bardak tüketebilirsiniz.

AYVA

Ayva, bağırsakların normal bir şekilde çalışabilmesi için en etkili besinlerden bir tanesidir. Özellikle ayvanın içerisinde bulunan tanenler, midenin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bir zehirlenme veya mide spazmı durumunda midenin çok daha güçlü olması sağlamaktadır. Bununla birlikte bağırsak  enfeksiyonu rahatsızlıklarının tedavisini de hızlandıran bir meyvedir.

LAHANA TURŞUSU

Ev ortamında ve az tuzlu olarak oluşturulan lahana turşusu bağırsaklar için doğal temizleyicilerden biridir. İçeriğindeki vitaminler ve minerallerle faydalı bir kış sebzesi olan lahana; pişmiş, çiğ ya da turşu olarak tüketildiğinde bağırsakları temizleyen ve sağlıklı çalışmasını sağlayan güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Aynı zamanda zengin bir lif kaynağı olan lahana; bağırsak hastalıklarına karşı da koruyucu özelliktedir.

KOLİT HASTALIĞI NASIL GEÇER? İŞTE, DOĞAL VE BİTKİSEL KOLİT TEDAVİSİ…

KEKİK ÇAYI

Kekiği oldukça kolay temin edebileceğinizden eminiz. Bu çay hem lezzetlidir, hem de oldukça etkilidir. Kekiğin bağırsak çürümesine karşı savaşma yeteneği vardır; bunun sonucunda iltihaplanma ile mücadele etme ve toksinlere ve bakterilere karşı savaşmada oldukça etkilidir. Günde iki fincan içmenizi öneriyoruz. Birini kahvaltıda, diğerini ise akşam yemeğinden önce için. Bundan bir çay kaşığı kaynatın, 5 dakika bekletin ve ardından azar azar için.

KEMİK SUYU

Bağırsaklar normal fonksiyonlarını sürdürürken bakteri, toksin, virüs, ağır metal gibi birçok zararlı madde ile karşı karşıya kalabilir. Bunun için bağırsakların güçlendirilmesi gerekir. Sağlıklı bir bağırsak florasında kemik sularının önemli bir rolü var. Kemik suyu tüketerek kolit hastalığının ve çeşitli bağırsak hastalıklarının önüne geçebilmeniz ve oluşum riskini minimuma indirebilmeniz mümkün.

PATATES SUYU

Patatesteki alkalin, ülserli kalın bağırsak iltihabı ve ishalle mücadele etmede oldukça etkilidir. Patates suyu, bağırsak aktivitelerini geliştirmeye yarayan lifler ve nişasta açısından oldukça zengindir. Böylece bağırsak hassasiyetini kontrol eder. Karın ağrısını azaltır; gaz ve asit birikimini önler.

Nasıl hazırlanır?

Çiğ patatesi rendeleyip süzün ve suyunu için. Günde 2-3 kez içebilirsiniz.

YORUMLAR 3
  • G.SaRaY 5 yıl önce Şikayet Et
    kilot hastalıda yenimi çıktı..
    Cevapla
  • C.Türk 5 yıl önce Şikayet Et
    Bol bol Soğan yiyin? Bağırsaklarsa Mikrop vs.. ne varsa Söker atar... Bağırsakların bir numaralı ilacı Soğan,dır.
    Cevapla
  • Hülya 5 yıl önce Şikayet Et
    Sarımsak da tavsiye ederim, tansiyon probleminiz yok ise rahatlıkla her gün ilaç niyetine
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Roblox ve Discord'a yasak kalkıyor mu? Bakan Uraloğlu açıkladı
Bayraktar AKINCI’dan süpersonik füze ile tam isabet!