Kakulenin faydaları & kakule bitkisini çiğnemek yararlı mıdır? Virüs savar kakule çayı tarifi!

Dünyanın en pahalı baharatlarından kakule, keskin aromatik kokusuyla yiyeceklerin-içeceklerin lezzetine lezzet katması dışında önemli ölçüde yararları vardır. Ağırlıklı olarak baharat ve çay olarak tüketilen, vücutta oluşan ödem & şişkinlik gibi problemleri ortadan kaldıran Kakulenin faydaları? Kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyen, vücuttaki parazit / zararları bakterileri söküp atan Kakule çayı nasıl yapılır?

Kakulenin faydaları & kakule bitkisini çiğnemek yararlı mıdır? Virüs savar kakule çayı tarifi!
Kakulenin faydaları & kakule bitkisini çiğnemek yararlı mıdır? Virüs savar kakule çayı tarifi!
GİRİŞ 29.12.2020 13:06 GÜNCELLEME 29.12.2020 14:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kakule, her ne kadar Uzak doğu mutfağında yaygın olarak faydalanılan bir bitki olsa da son zamanlarda ülkemizde de çok çeşitli yararlarının sıklıkla vurgulanmasıyla kullanım oranı giderek yükselmiştir. Genellikle Hindistan, Nepal ve Malezya gibi ülkelerde sıklıkla yetişen ve ülkemizde yetişmemesi sebebiyle dışarıdan ithal edilen Kakule, günümüzün getirdiği zorlu şartlar karşısında baş gösteren depresyon, stres ve kaygı gibi ruhsal sorunlarla savaşmaya yardımcı olmaktadır. Vücudun bağışıklık sistemini zayıflatan zararlı etmenleri uzaklaştırmaya yardımcı zencefiller familyasından otsu bir bitki olan ve yapılan bilimsel araştırmalara göre vücuttaki yağ yakımını teşvik edici özellikleri içerisinde barındıran kakulenin faydaları ve zararları nelerdir? Sodyum, magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir ve fosfor açısından zengin olan ve özellikle mide - sindirim rahatsızlıklarını önlemek adına ciddi şekilde katkı sağlayan kakule çayı nasıl yapılır?

PATLICAN SAPININ BİLİNMEYEN FAYDALARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

KAKULENİN FAYDALARI NELERDİR?

*Diş ve diş eti sorunlarının giderilmesinde yardımcıdır. Ağzıdaki mikropları azaltarak diş çürümesi, diş eti kanamaları ve ağız kokusu gibi sorunları azaltır. Hindistan’da bu özelliğinden dolayı tohumları çiğnenerek de kullanılmaktadır. Kakule tohumlarını sıcak suda demleyerek hazırlanan gargara ile ağzı çalkalamak da nefesi rahatlatır ve ağız sağlığını korumaya yardımcı olur.

*Kakulenin idrar söktürücü özelliği çok yüksektir. Böbreklerde biriken kalsiyumu kaldırmanın yanı sıra kan basıncını düşürerek böbrek sağlığını korur. Düzenli olarak kakule tüketimi böbrek, mesane ve idrar sorunları gibi rahatsızlıkları giderir.

*İyi bir antibakteriyel olan kakule, ağızdaki bakterilerle mücadele ederek onları yok eder. Ağızdaki bakterileri yok ettiği için de ağız kokusunu önler. Ağızdaki mikropları azaltarak diş çürümesi, diş eti kanamalarını da en aza indirir.

*Doğal bir sakinleştiricidir. Kaygılı, üzgün ve gergin anlarda dinginleştirir. Uyumakta zorlanan veya yeterince kaliteli uyku uyuyamayanların yardımcısıdır. Sinirlerin gevşemesini sağladığı için, yatmadan önce bir bardak kakule çayı içmek uykuya geçişi kolaylaştırır.

*Antiseptik özelliği sayesinde de vücudu mikroplardan koruyan kakule, yine bu özelliğin etkisiyle olumsuzluklardan çok çabuk etkilenen organlarımızdan olan akciğerleri güzelce korumaktadır.

*Araştırmacılar, kakule tozunun oral yoldan alınması ile tümörlerin oluşumunda ve sayısında önemli bir azalma olduğunu bulmuşlardır. Genel olarak, bu baharatta bulunan, cineole ve limonen içeren fitokimyasallar, kanser ilerlemesine karşı koruyucu bir rol üstlenme kabiliyetini göstermiştir.

*Kakule, organları kötü kolesterolden de korumaktadır. Bu doğal baharat kan için inanılmaz bir nimettir ve kanı temizleyerek kolesterol oluşumunu önlemektedir. Böylece vücudun düzgün olarak çalışmasına destek olmaktadır.

*Nane çayının içine kakule bitkisinden eklenip tüketilirse mide bulantılarının geçmesi sağlanabilir. Bu karışıma bal ve limon eklenirse etkisini daha kısa sürede gösterecektir.

*Kakule çayı, yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücudu zararlı toksinlerden arındırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir.

*Çağımızın hastalığı kanser için faydalı olan bu şifalı bitki, kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı hücrelerin sayısının artmasını sağlayarak bir nevi kanseri önlüyor. Özellikle karaciğerimizde kanser yapıcı maddelerin birikmesini önler, karaciğerimizi de korur.

*Kakule başlı başına bir mineral zenginidir. İçerisinden bolca potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller barındırır. Bu mineraller de kalp sağlığı için en önemli unsurlardandır. Yeterli miktardaki potasyum kalp atış hızınızı ve kan basıncını kontrol altında tutar.

*Sindirim sistemini destekleyici olması ile tanınan kakule, besinlerin daha kolay hazmedilmesini sağlar. Yemeklere baharat olarak katıldığında mide yanması ve mide ağrısı gibi sorunların ortaya çıkmasına engel olur. Özellikle kronik bulantı ve mide ağrısı yaşayan kişilerde oldukça etkilidir.

*Kakule faydaları arasında diyabete olan faydası da önemli olanlarından biridir. Kakule yüksek miktarda manganez içermektedir ve bu içeriği sayesinde diyabetle mücadele için en etkili doğal şifa kaynağı olmuştur.

kakulenin faydaları

KAKULE NASIL KULLANILIR? KAKULENİN KULLANIM YERLERİ…

-Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya'da unlu mamüllere de katılır. Hintler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumlari reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır.

KAKULE ÇAYI NASIL YAPILIR?

En çok tercih edilen ve fayda sağlanan bir diğer kullanım şekli ise çayıdır. Kakule çayı için; 1 bardak kaynar suya, taze çekilmiş kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı dolusu koyulur. 10-15 dakika demlendikten sonra elde edilen çay günde üç kez bir bardak içilir. Eğer gaz sorunu ve iştah açmak için kullanacaksanız yemeklerden yarım saat önce tüketilmelidir. Mide bulantısı için; kaynattığınız nanenin içine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ekleyerek tüketin.

kakule çayı nasıl yapılır

KAKULENİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

*Düzenli olarak yada fazla miktarda kakule kullanmak, bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Eğer aşağıdaki durumlardan birini gözlemlerseniz kakule kullanmayı bırakmalı ve doktorunuza danışmalısınız:

-Göğüs ağrısı,

-Nefes almakta güçlük

-Huzursuzluk hissi

YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRAN KAKULE ÇAYI TARİFİ…

2,5 su bardağı kaynamış su içerisine önceden çekirdeklerini çıkartıp toz haline getirdiğimiz kakuleden 1 çorba kaşığı ilave edelim. Ardından karışıma;

*1 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil

*1 adet kabuk tarçın

*4-5 adet karabiber tanesi ekleyelim.

Hazırlamış olduğumuz bu karışımı 5 dk daha kaynatmaya devam ettikten sonra ocaktan alalım ve 15 dk demlenmeye bırakalım. Dilerseniz tokluk hissini arttırması bakımından hazırladığımız bu çayın içerine 1 su bardağı yağsız süt ilave ederek tüketebilirsiniz.

KAKULENİN ZARARLARI NELERDİR?

Eğer safra taşı sorununuz varsa genellikle gıda bulunandan daha büyük miktarlarda kakule almayın. Kakule tohumu safra taşı koliğini (spazmodik ağrı) tetikleyebilir.

Zencefilin aşırı kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ülser hastaları, iltihaplı bağırsak hastaları ve bağırsak tıkanıklığı hastaları, fazla taze zencefil tüketimine olumsuz tepki gösterebilirler.

YORUMLAR 2
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne la eline bir bitki alan vürüs savar deyip ortaya çıkıyor .
    Cevapla
  • Demir Ersoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Her gün bir bitkiye virüs savar deniyor fakat virüs içimiz de hiçbir yere savrulmuyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de görülmemiş olay! Sahaya giren taraftar...
Son Dakika: Bakan Fidan Şam'da: Yeni yönetimin lideri ile görüştü