Baş ağrısı nasıl geçer: Gerilim tipi ve küme baş ağrısı nedenleri...
Günümüzde görülme oranı bir hayli artış gösteren ve arkasında yatan birden fazla nedenin olabileceği baş ağrısı nasıl geçer? Vücutta meydana gelen çok basit problemlerin bir sonucu olabileceği gibi dikkate alınması gereken hastalıklardan da kaynaklanabilen Baş ağrısı nedenleri nelerdir?
Baş ağrısı, yaş grubu veya cinsiyet farkı olmaksızın kişilerin yaşamının birçok döneminde karşılaşabileceği ve çoğu zaman da önemsenmeyen bir sağlık sorunudur. Çok şiddetli ya da hafif seyredebileceği gibi, kısa yahut uzun süreli de meydana gelebilen ve kimi zaman da tedaviye rağmen yanıt vermeyen Baş ağrısı nedenleri nelerdir? Altında yatan hastalığın hangi boyutta seyrettiğine ve çeşidine göre bulantı ve kusma gibi şikayetlerle beraber oluşum gösteren Baş ağrısı çeşitleri nelerdir? İşte, erkeklere nazaran kadınlarda daha yaygın olarak baş gösteren ve bazı durumlarda kişilerin gündelik yaşama devam edebilmesini engelleyecek raddeye gelen baş ağrısı için dua...
BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
Baş ağrısını geçirmek için ne sıcak ne de soğuk olmayacak şekilde ılık su ile duş alınması önerilmektedir. Bu bağlamda kaslarınızın giderek gevşediğini ve kendinizi daha da rahatlamış hissederek baş ağrısının etkisinin azalmaya başladığını göreceksiniz.
Bununla birlikte baş ağrıları yaygın şekilde gündelik yaşamdaki stres ve yorgunluk gibi faktörlere bağlı olarak kendini gösterip ''gerilim tipi baş ağrısı'' çeşidine davetiye çıkarmaktadır. Böyle durumlarda sessiz bir ortamda dinlenmeniz önerilmektedir, çünkü istirahat halindeyken kan dolaşımı tekrarda düzene girip beyinde oksijen artışı meydana geldiği için baş ağrısı da geçmeye başlayacaktır.
Bununla birlikte baş ağrısını geçirmenin en basit ve etkili yollarından bir tanesi de hiç şüphesiz bol bol su içmekten geçmektedir. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere günün her vaktinde su içmeye yeterli ölçüde özen gösterirseniz baş ağrılarınızın iyiden iyiye azalmaya başladığını hissedeceksiniz.
Öte yandan baş ağrısı nasıl geçer? sorusuna verilebilecek en etkili yanıtlardan biri de düzenli olarak egzersiz/spor faaliyetinde bulunmanız gerekmektedir. Çünkü, bilhassa baş ağrısı durumunda vücudunuzu harekete geçirdiğiniz vakit mutluluk hormonu düzeyinin yükselmesini, kaslarınızın gevşemesini ve kan dolaşımının da düzene girmesini sağlayacaktır. Bu da baş ağrısı şikayetinin kısa bir süre içinde kaybolmasını sağlayacaktır.
BAŞ AĞRISI NEDENLERİ?
Yaşanan ağrı her ne kadar benzer olsa da birbirinden farklı nedenlerden ötürü oluşum göstermektedir. Baş ağrısının nedenlerini incelediğimiz iki ayrı kategoriye ayrıldığı görülmektedir. Bunlardan ilki, “birincil, primer ve fonksiyonel” olarak isimlendirilmektedir: Bu kategoride meydana gelen ağrıların nedeni de migren, gerilim, küme tipi ve nevraljik ağrılar bulunmaktadır. Baş ağrısının sebepleri için karşımıza çıkan bir diğer kategori ise “ikincil, sekonder ve semptomatik” olarak adlandırılmaktadır. Bu kategori ise baş ağrıları menenjit, kafa travmaları, beyin tümörleri, hipertansiyon ve hidrosefali gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
BAŞ AĞRISI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
-Gerilim tipi baş ağrısı: Uzun yıllar boyunca etkisini gösterebilen gerilim tipi baş ağrıları dalgalanmalar şeklinde meydana gelmektedir. Bilhassa akşam vakitlerine doğru şiddetinde yükselmeler görülmektedir. Genellikle sinir, stres ve kaygı gibi etmenlere bağlı olarak karşımıza çıkan gerilim tipi baş ağrısında başın etrafında bir bant varmış hissinin yaşanmasına neden olmaktadır.
-Migren tipi baş ağrısı: Nöbetler şeklinde oluşum gösteren ve başlangıç aşamasında ‘aura’ olarak isimlendirilen öncü belirtilerle de kendini gösterebilen migren tipi ağrılarında bazı dönemlerde bulantı ve kusma gibi yakınmalar da görülebilmektedir. Migren tipi ağrıları, kapsamına göre kafa tasının yarısında yahut tamamında meydana gelebilmektedir, çok nadir görülebileceği gibi haftada birkaç defa da tekrarlayabilmektedir.
-Küme tipi baş ağrısı: Ağırlıklı olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında kişilerin karşılaştığı küme tipi ağrılar, 30 ila 45 boyunca devam edebilmektedir, bununla birlikte şiddeti genelde yüksek seyreden, bilhassa tek taraflı ağrılar biçiminde oluşum göstermektedir. Bu tip ağrı çeşidi, sabaha karşı uykudan uyandıracak dereceye kadar geliyorsa ve şikayetlerde göz yaşarması da görülüyorsa küme tipinden şüphe edilmesi gerekmektedir. Maalesef ki tedaviye karşı direnç gösteren küme tipi baş ağrısı, oksijen uygulamasından sınırlı bile olsa yarar görebilmektedir.
-Nevraljik tipi baş ağrısı: Bu baş ağrısı çeşidinde de insanlar hissetikleri ağrıyı; ani elektrik çarpması veya şiş sokulması biçiminde ifade etmektedir. Sinir uçlarının duyarlılık seviyesinin yükselmesi, soğuktan ötürü meydana gelen etki, dolaşımda görülen bozukluklar, kafein ve nikotin etkilerine santral sinir sisteminde eksitatör (uyarıcı) nörotransmitter maddelerin artması gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor. Nevraljik tipi baş ağrılarında en yaygın görülen neden soğuğa maruz kalma olarak bilinmektedir.
BAŞ AĞRISI İÇİN OKUNACAK DUA...
”Bismillahi’l-kebiri, neuzü billahi’l-azimi min şerri ırkın ne’aarin ve min şerri harrin-nari.”
*Bu baş ağrısı duası, din alimleri tarafından okunması özellikle önerilmektedir ve baş ağrısını geçirmek için öncelikle Fatiha Suresinin okunmasının ardından yukarıdaki kelimeleri 7 kez peş peşe okuyup belirli bir süre istirahate çekildiğinde kişinin baş ağrısından kurtulacağı belirtilmiştir.
“Rabbenâ etmim lenâ nûranâ vagfir lenâ, inneke alâ kulli şey’in kadîr.”
*Baş ağrısı için bu duayı okuduğunuz takdirde baş ağrılarınızın gittikçe yok olmaya başladığını göreceksiniz. Çünkü, kafa bölgesi başta olmak üzere bedenle alakalı yaşanan tüm sorunları etkisiz hale getiren ve kişilerin huzura ve mutluluğa ermesini sağlayan çok etkili bir dua olmaktadır.
İlk olarak 7 kez İhlas Suresi’nin okunmasının ardından yukarıdaki kelimeleri de 7 kez üst üste okuyup istirahate çekilmeniz halinde baş ağrısından Cenab-ı Hakk'ın izniyle kurtulacaksınız.
“Allahümme eşfi enteşşafi allehümme a’fintelmuaf.”
*Sahabe efendilerimizin başı ağrıdığında ya da bedensel açıdan herhangi problemle karşılaştıkları vakit okumuş oldukları bu baş ağrısı duası, bilhassa migren tipi baş ağrılarında ya da diğer şiddetli baş ağrıları için okunduğunda insanlara kısa bir zaman içinde rahatlamasını sağlayan ve onun yaşadığı ağrıyı ortadan kaldıran muazzam bir dua olmaktadır.
-Bu baş ağrısı duasını 3 kez okumanızın akabinde şu sözleri de okumalısınız:
“Allah’ım bana musallat olan bu ağrı bana eziyet etmekte ve benim hayat standardımı düşürmektedir, sana ibadet ederken bile sıkıntı yaşamaktayım ve bu baş ağrısından kurtulabilmek için sana yönelmekteyim bana merhametini göster, amin.”
-
said 5 yıl önce Şikayet Etelma sirkesini kaynamış suyla zayıflatın burun deliklerine birer çay kaşığı dökün ayda 4 veya 5 gün ara vermeden yapın şifayı veren cenabı haktır.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Eylül 4 yıl önce Şikayet Etbilip bilmeden insanlara öneri yapmayın bazı insanlarda koku hassasiyeti olabiliyor bu onları daha kötü etkileyebilirBeğen
-
m.ali 5 yıl önce Şikayet Etne gibi faydası olur uygulayalımBeğen