Faranjit nedir? Faranjit nasıl geçer? Tedavisinde en etkili yöntem

Ağız ve burun boşluğunda oluşan iltihaplanma ile ortaya çıkan farenjit hastalığı günlük hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Çeşitli nedenlerle meydana gelen faranjit, boğaz kısmında kızarıklık, yutkunmada ağrı acı, sürekli bir öksürük, boğazda tahriş hissiyle kendisini gösteriyor. %90’ı viral nedenlerden kaynaklanırken çok az kısmı bakteriler nedeniyle oluşuyor. Peki faranjit nasıl geçer? İşte tedavi yöntemleri...

Faranjit nedir? Faranjit nasıl geçer? Tedavisinde en etkili yöntem
Faranjit nedir? Faranjit nasıl geçer? Tedavisinde en etkili yöntem
GİRİŞ 30.10.2019 11:04 GÜNCELLEME 30.10.2019 12:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kış mevsimi itibariyle üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıklıkla eşlik eden faranjit, çare bulunmazsa akut sendromdan kronik sendroma dönüşebilir. Yutkunurken zorlanma, boğazda yanma, kaşıntı ve kuruluk hissi ile kendini gösteren burun akıntısı, ateş ve ses kısılması ile şiddetini arttıran faranjit en yaygın hastalıkların başında gelir. Peki son zamanlarda özellikle gençler arasında sıkça yaygın olan faranjit nasıl geçer? Bir çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan faranjitin belirtileri nelerdir? İşte Faranjit haslığı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

 

FARANJİT NEDEN OLUR?

Farenjit nedenleri içerisinde en sık karşılaşılan etkenler virüslerdir. Fakat bakterileri de içeren çok sayıda mikroorganizma hastalığa neden olabilir. Farenjit ile birlikte seyreden enfeksiyon hastalıklarından bazıları;

 

Kızamık
Suçiçeği
Havlar tarzda öksürük ile karakterize bir çocukluk hastalığı olan krup
Boğmaca
Grup A streptokokların neden olduğu beta enfeksiyonu
Soğuk aşgınlığı nedeni olan adenovirüs enfeksiyonları
Öpücük hastalığı olarak da bilinen enfeksiyöz mononükleoz
Grip virüsü olan influenza enfeksiyonu şekilde sıralanabilir.
Bakteriyel farenjitin nadir nedenleri arasında gonore, klamidya ve corynebacterium bulunur. Sık sık soğuk algınlığı ve grip geçirmek farenjit riskini artırır. Özellikle sağlık personeli, alerjik bünyeye sahip kişiler, reflü rahatsızlığı olanlar ve sık sinüzit olan kişiler risk altındadır. Sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan kişilerde de farenjit görülme olasılığı artmaktadır.

BELİRTİLERİ NELER?

Akut farenjitin ana belirtisi boğaz ağrısıdır. Yüksek ateş, yutkunma zorluğu, geniz akıntısı, boğazda kızarıklık, baş ağrısı, eklem ağrıları, halsizlik, kas ağrıları, ses kısılması, öksürük ve lenf bezlerinin şişmesi, kulak ağrısı diğer belirtiler arasındadır. Kronik farenjitte ise akut farenjitin aksine ateş, halsizlik ve kırgınlık gibi şikâyetler pek görülmez. Boğaz ile ilgili şikâyetler daha hafiftir ancak ya hiç kaybolmaz ya da çok kolay ortaya çıkar. Boğazda kuruluk hissi, gıcık, yanma, kuruluk, yabancı cisim hissi, takılma, hafif yutkunma zorluğu gibi şikâyetler olur. Gıcık öksürüğü şeklinde bir öksürükte eşlik edebilir. Hastalar boğazını temizleyerek rahatlayacakları hissine kapılırlar ve sürekli temizleme hareketi yaparlar. Ancak bu çoğu zaman boğazı daha fazla tahriş etmeye neden olur.

FARANJİT NASIL TESPİT EDİLİR?

Tek başına boğaz ağrısı ya da boğazda kaşıntı hissi faranjit oluştuğu anlamına gelmez. Bu şikayetle bir Kulak Burun Boğaz doktoruna gidildiğinde sebebine bağlı olarak birkaç farklı testle hastalık tespit edilmeye çalışılır.

Fiziksel muayene: Eğer faranjit belirtileri gösteriyorsanız doktorunuz boğazınıza bakarak beyaz ya da gri yaraların, kızarma ya da şişme oluşup oluşmadığına bakar. Ayrıca duruma göre kulaklar ve burun da incelenir. Lenf bezlerinin şişip şişmediğini anlayabilmek için boynunuzun iki yanını elle kontrol eder.

Boğaz kültürü: Eğer doktorunuz kronik faranjit ya da strepokoka bağlı boğaz ağrısından şüpheleniyorsa sizden boğaz kültürü isteyebilir. Boğaz kültürü, ucunda pamuk olan bir çubukla boğazınızdaki hastalıklı bölgeden sıvı alınmasıyla yapılır. Boğaz kültürü muayenehanede yapılabilecek kadar kolay bir yöntemdir. Bazı durumlarda boğaz kültürü hemen sonuçlanabildiği gibi gerekli görülmesi halinde kapsamlı inceleme için örneğiniz laboratuvara gönderilebilir. Buradan da en geç 24 saat içerisinde sonuçlar verilir.

Kan testi: Eğer tüm tedavi uygulamalarına rağmen bir sonuç elde edilemediyse hastaya kan testi yapılarak faranjitin altında yatan asıl sebep tespit edilir. El üstünden ya da koldan alınan bir tüp kan laboratuvara gönderilir ve sonuçlara göre hastada daha ciddi bir rahatsızlığın olup olmadığı öğrenilir. Tam kan sayımı testi sayesinde yalnızca faranjit değil, diğer olası hastalıklar da tespit edilmiş olur.

FARENJİTİN TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Virüslerden kaynaklanan farenjit için antibiyotikler fayda sağlamaz. Ancak ciddi enfeksiyonlarda ya da bağışıklık sisteminin çok zayıf olduğu durumlarda antibiyotik önerilebilir. Antibiyotiklerin yanı sıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları kullanılabilir. Pastiller genellikle faydasızdır.

Kronik farenjitin ise tedavisi oldukça zordur. Hem doktorun tedavi uygulaması hem de hastanın bazı durumlara dikkat etmesi gerekmektedir. Tedaviyi belirlemek için kronik farenjiti ortaya çıkaran başka bir faktör olup olmadığına bakılmalıdır. Antibiyotikler genellikle faydasızdır. Alerji, burun kemiğinde eğrilik veya burunda et, sinüzit, reflü gibi hastalıklar uygun şekilde gerekirse ameliyatla düzeltilmelidir.

FARANJİTE NE İYİ GELİR?

Faranjite iyi gelenlerin yanı sıra tetikleyen durumlardan uzak durmak daha etkili bir yöntem olacaktır.

Bazı bitkisel çayların ılık olarak tüketilmesi sağlanabilir. Özellikle adaçayı çok etkilidir.
Sigara ve alkol içilmemelidir.
Toz ve hava kirliliği oluşan ortamlardan uzak durmak
Bol su tüketmek
Aşırı sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durmak
Gıcık öksürük yapacak gıdalar tüketmemek
Yüksek sesle konuşmamak ve kuru hava solumamak
Sık sık ortamı havalandırmak
Üşütmemeye çalışmak
Dinlenmelerin çoğaltılması
Ilık sıvı gıdalar tüketmek
Tuzlu su ile gargara yapmak

YORUMLAR 2
  • Birol 5 yıl önce Şikayet Et
    Faranjiti senelerce çekmiş biri olarak şunu önerebilirim, bu hastalıktan muzdarip olanlar KBB doktorundan DEPOSİLİN yazmasını isteyebilir, ben ayda bir kez olmak üzere 6 kere bu iğneyi vurdurdum (sağlık ocakları vurmuyor hastanede vurdurmanız gerekiyor) çok şükür 3 senedir faranjit sorunu hayatımdan çıktı, tek dikkat etmeniz gereken konu penisiline hassasiyetinizin olmaması zaten bunun için de iğneden önce her seferinde test yapıyorlar
    Cevapla
  • KIRKiKi 5 yıl önce Şikayet Et
    burnuna suyu çekip temizlicen
    Cevapla
DİĞER HABERLER
 Düşmanın korkulu rüyası 'HGK-84' artık envanterde...
Yönetim değişti altın fiyatları patladı! 'Trump 'vurma sözü' verdi'