Öksürüğe ne iyi gelir? Kuru ve balgamlı öksürük için doğal tedavi yöntemleri...

Kış aylarında en sık rastlanan sağlık sorunlarından biri olan öksürükten doğal yollarla kurtulabilirsiniz. Solunum yolu alerjisi, geniz akıntısı, duman, tiroit bezi iltihabı, akciğer kanseri, koah gibi bir çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan öksürüğe ne iyi gelir? Vücudun savunma sistemlerinden biri olan inatçı öksürükten doğal yollarla kurtulma formülü...

Öksürüğe ne iyi gelir? Kuru ve balgamlı öksürük için doğal tedavi yöntemleri...
Öksürüğe ne iyi gelir? Kuru ve balgamlı öksürük için doğal tedavi yöntemleri...
GİRİŞ 16.01.2020 09:05 GÜNCELLEME 16.01.2020 09:05
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Öksürük vücudun savunma sistemlerinden biridir. Solunum yollarının temizlenmesi için istemli veya istemsiz ortaya çıkan semptomlardır. Normal bir insan günde 1 yada 2 kez öksürerek ciğer ve boğazdaki tahriş edici unsurların arınmasına yardımcı savunma mekanizmadır. 

ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?

Özellikle sonbahar ve kış aylarında en sık rastlanan sağlık sorunlarından olan öksürük soğuk algınlığı, grip, alerji ve kirlilik gibi nedenlerin yanı sıra nefes borusuna kaçan yabancı bir maddeyi vücuttan atmak için oluşan reflekstir. 

Sigara kullanımı, solunum yolu alerjisi, geniz akıntısı, duman, aşırı sıcak/soğuk yiyecek/içecek tüketimi, astım, nemsiz ortam, tiroit bezi iltihabı, akciğer kanseri, koah gibi hastalıklar öksürüğe neden olur.

ÖKSÜRÜK ÇEŞİTLERİ

- Kuru Öksürük: Faranjit, astım, tahriş edici unsurlar, kalp yetmezliği gibi nedenlerden oluşur. Kuru öksürük beraberinde balgam oluşturmaz, bu da boğazda yanma, ses kısıklığı, tahriş, yutkunamama gibi başka sorunları beraberinde getirir. Kuru öksürük çeken hastalar günde en az 2 litre su içmelidir.

- Balgamlı Öksürük: Balgam(mukus) akciğerde kendiliğinden oluşan bir sıvıdır, sıvı yapısıyla iç organların kurumasını önleyen mukus aynı zamanda vücudu enfeksiyonlara karşı savunur. Sağlıklı bir insan günde 1-1,5 litre kadar mukus üretir. Bu miktar arttığında bazı sağlık sorunları meydana gelir. Mukusun akciğerde fazla üremesine sebep olan başlıca etken sigara kullanımıdır. Sigara dışında zatürre, bronşit, alerji, göğüs hastalıkları, alt solunum yolları enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Vücuttaki üretilen fazla mukus da öksürük yoluyla atılmaktadır. 

- Alerjik Öksürük: Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan polen alejik öksürüğe neden olabilir. Bununla birlikte öksürüklerin hangi alerjik nedenden kaynaklandığını tespit edebilmek için laboratuvar testleriyle tanı konulması gerekir.

ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR? BİTKİSEL VE DOĞAL TEDAVİLER

- Bitki Çayları: Birçok sağlık sorununda ilk başvurulan çare olan bitki çayları boğaz ağrılarının tedavisi için de çözüm yolu sunmaktadır. Aşırı sıcak olmadan içilen bitki çayları boğazları yumuşatarak öksürüğü yatıştır.

- Adaçayı: Boğazı yumuşatarak ağrısını azaltır. Adaçayı gargara olarak da kullanılabilir. 

- Ayva Çayı: Sıcak suda bekletilen ayva çekirdekleri ılık olarak içildiğinde öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.

- Nane Çayı: Nane çayına limon eklenerek tüketildiğinde limonun antiseptik özelliği boğazın temizlenmesine yardımcı olur.

- Yasemin Çiçekli Portakal Çayı: Portakaldaki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. 

- Ihlamur Çayı: Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda ilk başvurulan çare ıhlamur çayıdır, ağrı kesici etkisinin yanında öksürürğü hafifleterek boğazı rahatlatır.

- Yeşilçay: Yüksek antioksidan içeren yeşilçay bağışık sistemini güçlendirir. 

Bitki çaylarını yanında evdeki malzemelerle hazırlanan doğal karışımlar da ilaç niyetine içilebilir. Evde hazırlanabilecek bazı doğal karışımlar:

- Karabiber ve Bal: Soğuk algınlığına karşı en etkili karışımlar arasındadır, doğal bir balgam sökücü olduğundan öksürüğü hafifletir.

- Zencefil, Bal ve Limon: Vitamin ve mineral açısından zengin olan karışım bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Zerdeçal, Bal ve Zencefil: Bademcik ve boğaz ağrısına iyi gelir. Boğazı yumuşatıp öksürüğü keser ve ses kısıklığını azaltır.

Bu karışımlar ve bitki çayları hastalığın başlangıç aşamasında kullanılarak uzun süreli tedavi için uzman bir doktora danışılması tavsiye olunur. 

 

ÖKSÜRÜĞE KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

 

- Bol bol su içilmeli.

- Dumanlı ortamlarda kaçınmalı.

- Sigara içmemeye özen göstermeli.

- Yeme içme alışkanlıklarına dikkat edilmeli.

- Mevsiminde taze meyve ve sebze tüketilmeli. 

- Çok kuru ortamlarda bulunmamalı, bunun için odada bulunan kaloriferin üzerine bir miktar su bulundurarak nem dengesini sağlamalı.

- Yaşam alanı temiz ve havadar olmalı.

- Bağışıklık sistemini güçlendiren ve boğaz ağrısına iyi gelen limonlu ılık su içilmelidir.

YORUMLAR 7
  • merhamet 4 yıl önce Şikayet Et
    öksürük konusunda birşey diyemem, ama şundan eminim ki, zencefil, zerdeçal ve bal karışımı kadar boğaza iyi gelen bir ilaç yok, ister demleyip için ister macun olarak yiyin, geçmiş olsun
    Cevapla
  • erhan 4 yıl önce Şikayet Et
    hiç alakası yok ben kaç kez denedim öyle uzun süre öksürük kesilmiyor
    Cevapla
  • Numan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bal, muz ,karabiber karistirin ve yiyin.. hem oksurugu keser hemde gribi bitirir...
    Cevapla
  • yakup toklican 4 yıl önce Şikayet Et
    çok detaylı bir açıklama olmuş çok faydalandım teşekkür ederim.
    Cevapla
  • ünvan 5 yıl önce Şikayet Et
    bütüncül bir yazi olmus, tesekkurler. Ben de zencefil bal ve bitki caylarini tercih ediyorum. Bogazi yakmadan nemli tutmak gerek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Suriye'nin yeni Savunma Bakanı'ndan YPG'ye ultimatom!
Kızıldeniz'de gerilim had safhada: ABD uçağı havada imha edildi!