Biberiye çayının faydaları! Lezzetli Biberiye çayı tarifi, nasıl demlenir & ne zaman içilir?
Biberiye Çayı, kanser hastalığına karşı yüksek koruyucu özelliği gösteren ve bağışıklık sisteminin zayıflamasının önüne geçerek savunma mekanizmasını devreye sokan bir içecektir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı birebir etki eden Biberiye çayının faydaları nelerdir, nasıl demlenir? Vücutta oluşan tüm iltihapları söküp atan, sinir sistemine kuvvet kazandıran Biberiye çayı tarifi nasıl yapılır ve zaman içilir?
Biberiye çayı, vücudun çeşitli eklem bölgelerinde meydana gelen çeşitli rahatsızlıklara iyi gelmesiyle bilinen ve özellikle yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen ağrıları yatıştırmasıyla karşımıza çıkan bir içecektir. Aynı zamanda Biberiye Çayının; Demans, Alzheimer gibi nörolojik kökenli sağlık problemlerine karşı savaş açmasının yanı sıra beynin yapısına ve işleyişine olumlu etki ederek hafızanın güçlenmesinde önemli ölçüde destek verdiği kanıtlanmıştır. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin sayısının artmasını sağlayan ve içerisinde yüksek miktarda vitamin - mineral bulundurmasıyla vücut sağlığını kuvvetlendiren Biberiye çayının faydaları nelerdir? Özellikle kış mevsiminde baş gösteren üst solunum yolu rahatsızlıklarını iyileştirme özelliğine sahip, gerek saçlarda gerekse ciltte karşılaşılan sorunları önleyerek canlılığını artıran Biberiye çayı nasıl yapılır? Hazımsızlık, mide ağrısı / yanması / ekşimesi gibi sindirim sorunlarını da yok eden ve bileşimindeki güçlü antioksidanlarla beraber vücuttan ödem atan - idrar söktüren ve son zamanlarda görülme sıklığı artış gösteren stres - anksiyeteyi etkili bir şekilde dindiren Biberiye çayı kilo verdirir mi?
BİBERİYE ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
-Çalışmalar biberiye çayındaki bileşiklerin kan şekerini düşürebileceğini göstermiştir, bu da biberiyenin diyabetli insanlar arasında yüksek kan şekeri kontrolü için potansiyel uygulamalara sahip olabileceğini göstermektedir.
-Vücutta biriken toksinlerin idrar yoluyla atılmasını sağlayarak; kabızlık, basur hazımsızlık, şişlik, ödem gibi rahatsızlıklara kısa sürede çare olur.
-Biberiye içeriğindeki bileşenler sayesinde beyin hasarlarına karşı koruyucu özellik gösterir. Bu lezzetli bitki ayrıca belleğin güçlendirilmesine ve konsantrasyon sorunlarının önlenmesinde yardımcı olur.
-Biberiye çayı toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırdığı için detoks etkisi göstermektedir.
-Akşam yemeklerinden sonra normal demleme çay yerine biberiye çayı içmek hazımsızlık sorunlarını büyük ölçüde azaltıyor. Midede biriken kötü gazların atılmasını hızlandırdığı için sindirim zafiyeti bulunan kişiler bu bitkiyi tercih edebilir.
-Biberiye özleri cilt kanseri, lösemi, meme ve karaciğer kanseri, prostat, mesane, yumurtalık, kolon, akciğer, ve pankreas kanserlerine karşı koruma sağlar.
-Guatr, kalp ve damar hastalıkları, çarpıntı, romatizma ağrıları, migren, halsizlik ve baş dönmesi gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olan etkileri bulunmaktadır.
-Sinüzit sebebi ile oluşan ağrılar ve tıkanıklıkları giderir. Biberiye çayı solunum yolları kaynaklı meydana gelen hastalıklara iyi gelir ve diyaframa kadar inerek solunum yollarını açar.
-Biberiye yağı, bahçelerde, ısırabilen bazı böcekleri engeller ve uzaklaştırır. Özellikle virüs ve bakteri yayabilen kan emici böcekleri uzaklaştırmaya yarar.
-Biberiye yağının antiseptik özelliği ciltte oluşan alerji ve enfeksiyonları dindirmektedir. Zeytinyağına ekleyeceğiniz biberiyeyağını problemli bölgeye masajla yedirebilirsiniz.
-Biberiye çayının kokusu ve içerdiği mineraller sayesinde sinirleri gevşeterek stres seviyesini düşürür. Yoğun stres yaşayacağınız günlerde bir fincan bibieriye çayı içmek iyi gelebilir.
-Biberiye bitkisi çay olarak tüketildiğinde iştah kesme ve bilhassa bel çevresinde toplanan yağların erimesi için destek olmaktadır. Bu nedenle biberiye çayı, fazla kilolarından kurtularak zayıflamak isteyen kişilerin diyet listesinde mutlaka bulunmalıdır.
-Ağız ve boğaz bölgesinde meydana gelen yararların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayan güçlü bir antiseptiktir.
-Biberiye yağında bulunan karnosol iyileşme hızı en yavaş organ olan karaciğer dokusunun iltihaplanmasını önleyerek ve karaciğer tarafından salgılanan safra miktarını artırarak karaciğerin iyileşme hızını artırmaktadır.
-İçeriğinde B1, B6, B12 gibi B grubu vitaminleri başta olmak üzere, C, D, E ve K vitaminlerine sahiptir. Aynı zamanda demir, kalsiyum ve fosfor mineralleri bakımından da en zengin içeceklerden biri olarak bilinmektedir.
-Biberiye yağı saç büyümesini arttırır, kellenmeyi önler, grileşmeyi yavaşlatır, kepeklenmeyi ve kuru saç derisini tedavi eder.
BİBERİYE ÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?
Biberiye çayı, eğer ki gün içinde tüketilmesi gereken ölçüden çok daha fazla içilmesi halinde zehirlenme tehlikesini meydana getirmektedir. Biberiye çayının ülser ve kolit gibi rahatsızlıkların etkilerini çoğaltabileceği düşünülüyor. Bu sebepten ötürü şayet bu sağlık sorunlarından birine sahipseniz biberiye çayını tüketmekten olabildiğince kaçınmalısınız. Aynı zamanda epilepsi nöbetini de tetikleme tehlikesi bulunduğundan bu rahatsızlığı olan kimselerin kesinlikle tüketmemesi gerekmektedir.
BİBERİYE ÇAYI NASIL YAPILIR?
Kurutulmuş biberiye yapraklarından kolayca biberiye çayı hazırlayabilirsiniz. Bir fincan su kaynatılır, kaynamış suyun içine bir çay kaşığı kurutulmuş biberiye yapraklarından atılır. Bu şekilde biberiye çayı 5-10 dakika daha kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve 10 dakika kadar daha demlenmeye bırakılır. Biberiye çayı hazırdır, bal ile tatlandırılarak içilebilir.
BİBERİYE ÇAYI KİLO VERDİRİR Mİ?
Metabolizma hızını artırıcı etkisi ve sindirim problemlerine karşı faydalı olması nedeniyle diyetlerde de sık sık kullanılan biberiye çayı Ender Saraç tarafından sağlıklı kilo vermek isteyen kişilere öneriliyor. Alerjisi olmayan kişilerin günde 3-4 bardak tüketmesini öneren Ender Saraç, bitki çaylarının mutlaka şekersiz kullanılması gerektiğinin altını önemle çiziyor. Ayrıca biberiye çayının 80 derece sıcaklıkta içilmesi gerektiğini; aksi takdirde daha yüksek sıcaklıkta içilirse biberiye çayının içerdiği vitamin ve minerallerin yok olacağını belirtiyor.
BİBERİYE ÇAYINI KİMLER TÜKETMEMELİDİR?
Özellikle kanamalı hastaları olan kişiler, mide ülseri, kolit, yüksek tansiyon ve epilepsi hastaları biberiye bitkisini doktora danışmadan hiçbir şekilde tüketmemelidirler. Aynı zamanda hamile kadınların da biberiyeden uzak durması gerekmektedir ve hassas – alerjik bir bünyeye sahip olan kimselerin de kullanmadan önce muhakkak uzman hekime danışmaları gerekmektedir.
BİBERİYE BESİN DEĞERİ NELERDEN OLUŞMAKTADIR?
*100 gr. Biberiye bitkisinde aşağıdaki besin değerleri bulunmaktadır:
-Kalori (kcal) : 57
-Karbonhidrat (g) : 7.66
-Protein (g) : 0.81
-Yağ (g) : 2.51
-Lif (g) : 2.91
-Kolesterol (mg) : 0
-Sodyum (mg) : 8
-Potasyum (mg) : 157
-Kalsiyum (mg) : 211
-Vitamin A (mg) : 52
-Vitamin C (mg) : 0
-Demir (mg) : 4.84