Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısının çeşitleri ve doğal tedavi yöntemleri

Baş ağrısı problemi sürekli tekrarlanması halinde ciddi problemlere yol açıyor. Gerilim tipi, migren tipi, küme tipi, nevraljik tipi olarak çeşitlendirilen baş ağrısı bir çok neden bağlı olarak ortaya çıkabilir. Peki baş ağrısına ne iyi gelir? Evde doğal yollarla baş ağrısını geçirmek mümkün mü? İşte bilinmesi gerekenler...

Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısının çeşitleri ve doğal tedavi yöntemleri
Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısının çeşitleri ve doğal tedavi yöntemleri
GİRİŞ 19.12.2019 08:54 GÜNCELLEME 19.12.2019 09:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Günlük hayatın koşturmasında karşımıza en çok çıkan fakat genelde ciddi bir şey olmadığı düşüncesiyle önemsenmeyen baş ağrıları yaşam kalitemizi düşürerek günü verimsiz geçirmemize sebep oluyor. Sağlığımız ve gün içerisindeki aktivitelerin olumsuz etkilenmemesi için üzerinde durulması gereken bir sağlık problemidir. Baş ağrıları, eğer ‘migren, tümör ve travmatik beyin hasarı’ gibi kronik bir hastalığa bağlı olarak yaşanmıyorsa yoğun iş temposu, depresyon, kaygı bozukluğu, düzensiz uyku, karamsarlık, aşırı kafein tüketimi, stres ve dengesiz beslenme, gibi nedenlerden meydana gelmektedir. Baş ağrısı saç diplerinden başlayıp kulaklara, gözlere vurabilir. Bu, yaşanan baş ağrısı çeşidine göre değişebilir.

 

BAŞ AĞRISI FARKLI GRUPLARDA DEĞERLENDİRİLİR

- Gerilim Tipi Baş Ağrıları

Toplumda en sık görülen baş ağrısıdır. Nörolojik açıdan bulgularla tanı konulamaz. Kişinin yaşadığı stres, sıkıntı, depresyon gibi nedenlerden meydana gelir. Belli aralıklarla ortaya çıkar. Migren kadar şiddetli olmasa da günlük yaşam kalitesini düşürür. Gerilim tip baş ağrısının geçme süresi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Bazen birkaç hafta, bazen birkaç yıl sürebilir. 

- Migren Tipi Baş Ağrısı

Çok şiddetli baş ağrılarıdır. Başın belli bir bölümünü kapsayarak nöbetler halinde gelir. Işık ve ses ağrıyı tetikleyen unsurlardır. Şiddetli migren ağrıları beraberinde bulantı ve kusmayı da getirebilir. 

 

- Küme Tipi Baş Ağrısı

Hayati risk barındırmayan fakat çok şiddetli olan baş ağrısıdır. Hormonal değişiklikler, beslenme gibi nedenlerin yanında en çok bahar aylarında görülür. Her gün aynı saatte başlayarak yaklaşık 6-12 hafta arası sürebilir. Gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olan bu ağrılar gözde kızarıklık ve şişmeye yol açabilir. 

- Nevraljik Tipi Baş Ağrısı

Boyunda sinir sıkışması veya iltihabik durumlarda görülen baş ağrısıdır. Ense kökünden başın üzerine doğru karıncalanma, elektrik çarpması ve zonklama ile ortaya çıkabilir. 

BAŞ AĞRISINA KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

-Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilerek aç kalmamaya çalışılmalıdır. 

-Kahve tüketimini ölçülü tutmaya çalışılmalıdır zira fazla kafein baş ağrısına neden olabilir. 

-Sigara ve alkol de baş ağrısını tetikleyen maddelerdendir, dumansız yaşam alanları tercih etmeye çalışılmalıdır.

-Baş ağrısı başladığında yürüyüş yaparak temiz hava alınmalıdır.

-Strese bağlı olan baş ağrılarında kaslarını gevşetip rahatlamanıza yardımcı olan yoga ve meditasyon gibi egzersizlere başlanabilir.

-Stresten ve koşturmadan uzak durmalı eğer böyle bir imkanınız yoksa kendinize vakit ayırarak dinlenmeyi ihmal etmemelidir. 

-Düzenli uyku güne yüksek enerjiyle başlamanızı sağlayacaktır. Bu da gün içindeki stresinizi azaltarak baş ağrısına engel olabilir. 

BAŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR?  BİTKİSEL VE DOĞAL TEDAVİLER

Lavanta Yağı: Yarım litre kaynamış suya birkaç damla lavanta yağı damlatarak koklamak baş ağrısına iyi gelen yöntemlerdendir.

Ilık Duş: Kasları gevşeterek baş ağrısına iyi gelir. 

Bol Bol Su Tüketmek: Nereden bakarsak bakalım su içmek sağlık açısından çok önemli ve faydalıdır. Baş ağrısı başladığında ilaç içmeden önce bol bol su içmeyi deneyin.

Düzenli Egzersiz: Egzersizler yapmak vücutta salınan bazı ağrı kesici hormonlar salgıladığı tespit edilmiştir. Ayrıca kasları esneterek rahatlatır bu da baş ağrısını önler. 

Mentollu Krem: Mentollu kremi kullanarak şakaklardan kaşlara doğru yapılan masaj baş ağrısını hafifletir.

Kronik rahatsızlığı olmayan hastalar için bu yöntemlerle baş ağrısını durdurmak mümkün. Vücut, yapılan bu tedaviye ancak birkaç saat içinde cevap verebilir. Eğer ağrı şiddetlenerek devam ediyorsa bununla birlikte baş dönmesi, bulantı, kusma ve gece uykudan uyandırıyorsa doktora danışılması tavsiye olunur.

YORUMLAR 1
  • TR2023 5 yıl önce Şikayet Et
    magnesium eksikliginden de agrilar olabilir.. magnesium kaslari ve tüm organlari besleyen mineraldir.. eksik olursa agri olur.. bu yüzden yemegin ardindan magnesium hapi ekstradan yutmak gerekiyor..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ön rapor tamamlandı! Grand Kartal Otel için karar verildi
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada