Gaz sıkışması ve karın şişliği neden olur? Evde tedaviyle gaz sıkışmasına ne iyi gelir?
Karın şişliği ile ortaya çıkan gaz sıkışmasının en önemli sebebi günlük yaşamda sıkta tercih edilen yanlış besinlerden kaynaklıdır. Her yaştan bireyin karşılaşabileceği bir sorun olan gaz sıkışması yeme içme alışkanlıklarına bağlı olarak asitli içecekler, aşırı baharatlı yemekler, yağlı gıdalar, glikoz ve yüksek lifli besinlerin tüketilmesi sonucu oluşabilir. Peki gaz sıkışması neden olur? Hangi gıdalar gaz sıkışmasına ne iyi gelir?

Şiddetli karın ağrısına neden olan gaz sıkışması günlük hayatımızda yemek yerken, su içerken, konuşurken havada olan bakterilerin mide ve bağırsaklara yapışması yla meydana gelir. Bu durum sindirim sisteminin bir döngüsüdür. Bu döngüde hava eğer doğal yollarla atılmazsa kişide ciddi rahatsızlıklara neden olur. Şiddetli ağrılar, ani kramplar hastaların yaşam kalitesini düşürerek gün içindeki verimliliği düşürür.
İnsan vücudunun günlük olarak doğal yollarla alması gereken gaz miktarı vardır. Mide ve bağırsakta normal miktarda olan gaz miktarı 100 cc’dir. Normalin üzerindeki gaz miktarı mide ve bağırsaklarda gerilimi arttırarak ağrıya neden olur.
Gaz sıkışmasına bağlı olan ağrıların şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Eğer hasta stres altında ise, aşırı hassasiyet ve yaşadığı sorunları kafaya takan bir yapısı varsa normalde 5 şiddetindeki gazı hisseden alıcılar hassaslaşarak 1 şiddetindeki gazı hissetmeye başlar. Normal olan gaz miktarında bile kişilerin ağrı çekmesine neden olur.
GAZ SIKIŞMASININ NEDENLERİ?
Gaz sıkışmasının en önemli nedenleri tüketilen besinlerden kaynaklıdır. Kişi kendini gözlemleyerek hangi besinin gaz yapıp yapmadığını tespit etmektedir. Her besin kişilerde farklı gaz ve rahatsızlıklar gösterebilir. Buna rağmen bazı gaz yapıcı özelliği yüksek olan besinler vardır ve bunlardan uzak durulması gerekir.
Gaz sıkışması organik (kronik hastalıklar) ve fonksiyonel (psikolojik) hastalıklardan kaynaklı olabilir.
Organik (kronik) hastalıkları şöyle sıralayabiliriz:
-Gastrit
-Mide ülseri ve diğer mide rahatsızlıkları
-İnce ve kalın bağırsak hastalıkları
-Adet dönemleri
Fonksiyonel hastalıklar ise kişinin yaşadığı stres, huzursuzluk gibi nedenlerden kaynaklıdır.
Yeme İçme Alışkanlıklarına Bağlı Olan Nedenler:
-Asitli içecekler
-Aşırı baharatlı yemekler
-Yağlı gıdalar
-Glikoz ve yüksek lifli besinler
-Tüketim tarihi geçen bozuk gıdalar
HANGİ BESİNLERDEN UZAK DURULMALI
-Asitli içecekler
-Karnabahar
-Süt
-Alkol
-Fasulye
-Brokoli
-Enginar
-Elma
-Tam tahıllı mamuller
-Lif oranı yüksek olan besinler
Gaz Sıkışmasının Diğer Nedenleri
Hazımsızlık: Yeme-içme alışkanlıkları, aşırı yağ ve baharat içeren besinlerin tüketilmesinin ardından görülen bir semptomdur.
Yutulan Hava: Günlük yutulan havanın miktarı 2 litreye kadar çıkabilir. Hızlı yemek yeme,yemek yerken konuşma, sakız çiğneme, sigara içme daha çok hava yutmamıza neden olup gaz sıkışmasını tetikler.
Çölyak Hastalığı: Glutenli besinleri tükentemsi sonucu bağırsakta glutenin sindirilmesinde sorun yaşanarak kişide gaz sıkışmasına neden olur.
Bağırsak İltihabı: Bağırsaklarda oluşan bazı bakterilerden kaynaklı şişkinlikler yaşanabilir. Mide bulantısı, ateş gibi semptomları vardır.
GAZ SIKIŞMASINA NE İYİ GELİR?
Gaz sıkışmasına engel olmak için ilk olarak yeme içme alışkanlıklarında değişiklikler yapmak gerekir. Özellikle probiyotik açıdan zengin besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Mümkünse doğal peynir, ev yoğurdu, kefir, turşu, soğan, sarımsak, boza, muz, hurma, incir yenmelidir.
Doğal Tarifler
-Papatya Çayı: Zihinsel ve bedensel rahatlığı sağlar, gastrite engel olur. Mevsiminde toplanıp doğru yöntemlerle kurutulmuş olmasına dikkat edilmeli.
-Zencefil: Tüm mide ve sindirim rahatsızlıklarında kullanılan bitkisel çözümdür.
-Elma Sirkesi: Sindirim sisteminin düzenli çalışması için kullanılan doğal elma sirkesi şişkinliği giderir.
-Tarçın: Midede gaz oluşumunun önüne geçer. Tarçınlı yoğurt tüketmek probiyotik ihtiyacının yanında mideyi rahatlatan doğal bir tedavi yöntemidir.
-Zerdeçal ve Zencefil Çayı: Midede oluşan gazdan kaynaklı şişkinliğe iyi gelir, mideyi rahatlatır.
-Yemekten sonra içilen bir bardak suyun içine yarım çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı kuru karanfil, birkaç damla limon suyu karıştırılarak içilebilir.
-Nane Çayı: Gaz ve şişkinliğini azaltır. Günde 2 bardak tüketilebilir.
-Rezene: Sıcak suya atılan 1 çay kaşığı rezene atılarak 7-8 dakika demlenmesi beklenir. Rezene çayı mideyi ve bağırsaklarda gazın doğal yollarla atılmasına yardımcı olur.