Beyin kanaması belirtileri: Gizli beyin kanaması nasıl anlaşılır?
Daha önce görülmeyen şiddette baş ağrısı, konuşmada bozula, bulantı ve kusma, görme bozuklukları gibi belirtilerle anlaşılan beyin kanamasında erken teşhis çok önemli. Peki beyin içindeki kan damarlarının zayıf bölgelerinde oluşan balonumsu yapının patlamasından kaynaklanan beyin kanaması nasıl anlaşılır? İşte beyin kanaması belirtileri ve tedavi yöntemleri...
Beyin kanaması, beyin içindeki kan damarlarının zayıf bölgelerinde oluşan balonumsu yapının patlamasından kaynaklanan kanamalardır. Beyin, insan vücudunun yönetim merkezi olan en hassas organdır ve dışarıdan gelebilecek darbelere karşı muhafaza edilmelidir.
Kusursuz bir sistemle yaratılan insan vücudunda kafatası, beyin yapısını tamamen sararak meydana gelebilecek darbelerden korur. Buna rağmen trafik kazaları, yüksekten düşme ve çarpma gibi beyni sarsan ciddi darbelere maruz kalabilir. Bunlar beyin kanamasını tetikleyen olağan dışı faktörlerdir.
Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? İleri derece boyun fıtığı nasıl geçer?
Beyin kanaması gerçekleştiğinde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık olduğundan gerçekleşmemesi için tedbirler alınmalıdır.
Beyin Kanamasına Karşı Alınabilecek Tedbirler:
Ailede herhangi biri beyin kanaması geçirmişse tedbir amaçlı muayene edilmeli.
Ağır sporlardan uzak durulmalı fakat sporu da ihmal edilmemelidir. Örneğin her gün düzenli yürüyüş tavsiye edilebilir.
Tansiyon hastaları tedavileri ihmal etmeyip sık sık doktora kontrole gitmeli ve ilaçlarını düzenli olarak kullanmalıdır.
Aşırı sıcak günlerde güneşe maruz kalmamalı.
Bol bol su içilmeli.
Her yıl binlerce insanın ölmesine neden olan beyin kanaması genellikle 40-70 yaşları arasında daha sık görülür. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlandığı tespit edilmiştir.
Panik atak belirtileri nelerdir? Sık rastlanan panik atak nasıl geçer tedavi yöntemleri?
BEYİN KANAMASININ NEDENLERİ
Kan damarlarındaki akış dengesizliğinden kaynaklanan beyin kanaması kalpten gelen basınç nedeniyle beyin damarlarının yırtılması sonucu oluşabilir.
Yüksek tansiyona bağlı olan beyin içindeki kan damarlarının yapısının bozulmasıyla meydana gelir.
Genetik faktörler.
Kan sulandırıcı ilaçların bilinçsiz kullanımı.
Yüksek kolesterol.
Sigara ve alkol kullanımı beyin kanamasını ciddi tetikleyen unsurlardandır.
Beyin tümörleri.
Kanama bozuklukları ‘kanın pıhtılaşması’.
Damarların zayıf noktasının kan basıncı nedeniyle şişerek baloncuk oluşturur, baloncuk patladığında da beyin kanaması gerçekleşir.
Kafa travmaları, ‘trafik kazası ve düşme’ gibi kafaya alınan darbeler.
BEYİN KANAMASININ BELİRTİLERİ
Beyin kanamasının belirtileri yaşandığında hemen doktora gidilmelidir. Bazı belirtiler doktorun tanı koymasına mahal vermeden kendini belli eder ve hemen müdahale gerektirir.
Daha önce görülmeyen şiddette baş ağrısı, günlük hayatımızda yaşadığımız baş ağrısının kat kat fazlasıdır. Halk arasında ‘beyne balyozla vurma’ tabiri kullanılarak şiddetin boyutu anlatılmaya çalışılır.
Görme bozuklukları.
Vücudun bazı bölgelerinde uyuşukluk ve karıncalanma.
Konuşmada bozulma.
Bulantı ve kusma.
Okuma-yazmada zorlanma.
Kuvvet kaybı.
Bilinç bulanıklıkları.
Kasların zayıflaması.
Ani ve şiddetli baş dönmesi.
Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ameliyatı nasıl olur? (Tedavi süreci)
BEYİN KANAMASI TEŞHİS VE TEDAVİSİ
Beyin kanamasının belirtileri kendini göstermeye başladığında tehlikeli sonuçlar meydana getireceğinden hemen doktora gidilmesi gerekir. Özellikle kafaya alınan
darbeler sonrası muhakkak doktora başvurulmalıdır. Doktor ilk olarak fiziksel muayene yapar, eğer hasta gülümseyemiyor (yüz kaslarının kullanılmaması) ve cümle kuramıyorsa hemen tam teşhis için gerekli işlemlere başlanır.
Beyin kanaması tam teşhisi için bilgisayarlı beyin tomografisi çekilir, kan olgusuna oldukça hassas olan bu yöntem kanın nerede toplandığını tespit etmekte yardımcı olur. Ardından anjiyo yöntemiyle kanın nereden gelip beyinde biriktiği öğrenilir. Yapılması gereken tespitlerden sonra ameliyata alınan hasta tam teşekküllü bir hastanede yoğun bakıma alınarak müşahede altında tutulur. Beyin kanaması geçiren kişide herhangi bir hasar kalmaması için (kısmi felç, konuşma bozuklukları, kaslarda kuvvetsizlik) tedavi süreci büyük bir titizlikle gerçekleşir.
Ameliyattan sonra hastanı geçirdiği 24 saat çok önemlidir, uyumuş olsa bile sık sık uyandırılarak bilincinin yerinde olup olmadığı kontrol edilir.
Ameliyattan Sonra Hastanın Dikkate Etmesi Gereken Hususlar:
Beyin ameliyatı sonrasında yaşanabilecek tehlikeli semptomlara karşı çok dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Hayati tehlikesi diğer ameliyatlara göre daha yüksek olan beyin ameliyatının tedavi aşaması hastanın kendine iyi bakması ve dikkat etmesiyle devam etmektedir. Ameliyat sonrası iyileşmenin daha kısa sürede gerçekleşmesi için hastanın doktorunun tavsiyelerine harfiyen uyması gerekir.
Bu tavsiyeleri şöyle sıralayabilir:
Kesinlikle sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı maddelerden uzak durulmalı.
Yüksek tansiyona dikkat edilerek tansiyon ilaçlarını zamanında kullanılmalı.
Motosiklet yerine otomobillerde seyahat etmeli ve muhakkak emniyet kemeri takılmalı
Stresten uzak kalmaya çalışmalıdır.