Sinüzit belirtileri nelerdir? Sinüzit nasıl geçer tedavi yöntemleri?
Yüz ve burun çevresinde oluşan kemik boşluklarında meydana gelen iltihap sebebiyle karşılaşılan sinüzit hastalığı sık sık tekrarlayan bir sağlık sorunudur. Özellikle yanak, alın, geniz ve gözler arasındaki bölgelerde oluşan enfeksiyonlar sinüzite neden olur. Peki sinüzit belirtileri nelerdir? Sinüzit tedavisi nasıl uygulanır?
Sinüzit özellikle yüz ve burun çevresinde oluşan kemik boşluklarında meydana gelen iltihaptır. Solunum yolu rahatsızlıklarında sinüs denen hava boşluklarının hava almaması durumunda enfeksiyon oluşmaya başlar. Oluşan iltihap ve enfeksiyonlar ağız ve burunda tıkanıklığa neden olur. İltihapların oluşmasına çeşitli sağlık problemleri neden olabilir.
Solunum kanallarında oluşan bir tümör, grip ve nezle gibi solunum yolu rahatsızlıkları, burun eti, burun yapısının bozuk olması, virüs ve enfeksiyonlar nedenlerin başında gelir.
Sinüzit, hastalarda sarı-yeşil burun akıntısı, sürekli olarak burun tıkanıklığı ve koku almada zorlanma gibi durumlarla kendini gösterir. Halk arasında çok yaygın olan sinüzite bağlı baş ağrıları aslında o kadar da yaygın değildir. Sinüzit, baş ağrısından ziyade yüz ağrısı yapmaktadır. Sinüzitin oluştuğu bölgelerde şişlik ve basınç oluşur. Sinüzitin bulguları arasında baş ağrısı vardır fakat hastaların sadece %5’inde baş ağrısı görülür. Sinüzit 4 haftadan uzun sürüdüğü durumlarda doktora danışılması gerekir. Sinüzitlerin %80’i doktora gitmeden de düzelebilir.
Sinüzit özellikle:
Yanak
Alın
Geniz
Gözler arasındaki bölgelerde oluşabilir.
SİNÜZİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Özellikle kış aylarında sıklıkla görülen solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak daha çok ortaya çıkar. Her yaştan kişinin sıklıkla rastladığı bu hastalığın belirtileri şöyledir:
- Halsizlik
- Gözlerde dolgunluk
- Koku almada güçlük
- Alınan besinlerden tat alamama
- Sarı-yeşil burun akıntısı
- Yüzde ağrı ve basınç
- Kötü nefes kokusu
- Diş ağrısı
- Kronik öksürük
- Kısmen göz ve çevresinde basınçlı baş ağrısı
SİNÜZİT TEDAVİSİ
Sinüzit, fiziki muayene ile tanısı konulabilen bir hastalıktır. İlk etapta cerrahi müdahale gerektirmeden yapılan muayene sonrasında endoskopik yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılır. Detaylı muayene doğru tanı ve tedavi için önem taşır. Doğru teşhisten sonra ilk olarak ilaç tedavisine başlanır. Doktorun verdiği antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçlar doktorun önerdiği dozda kullanılmalıdır. Doktora danışmadan burun damlası kullanılması sakıncalı olup başka hastalıklara yol açabilir.. İlaç tedavisine cevap vermeyen sinüzit kronik bir hal aldığında cerrahi yöntemlere başvurulur.
Endoskopik ameliyatla, tıkanan doğal kanallar kolayca açılabilir. İyileşme süreci uzun süren bu tedavi yöntemi dikkatli yapılmadığında ortaya çıkacak yan etkileri açısından tehlikeli olabilir.
Balon Sinoplasti Tedavisi: Her hastaya uygun olmayan bu yöntem doktorun doğru yönlendirmesiyle hastaya uygulanabilir. Günümüzde yaygın olarak uygulanan bu yöntem yüzde bulunan hava boşluklarını dokulara zarar vermeden temizlenmesini sağlar. Cerrahi müdahale olmasına rağmen bu yöntem tehlikeli bir semptom çıkmaması açısından daha güvenilirdir. Ameliyat sonrası şiddetli ağrı, acı pek görülmez.
Hasta çabuk toparlanarak sonraki gün normal yaşantısına devam edebilir. Sinüzitin oluşturduğu tıkanıkların tekrarlanma riski daha azdır. Balon sinoplasti tedavisi tümöre ve burunda oluşan ete bağlı sinüzitlerde kullanılmaması gerekir. 17 yaşından küçük olan hastalarda da uygulanması tavsiye edilmez.
SİNÜZİTTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
- Evde hazırlanan tuzlu ve karbonatlı suyla burun içi temizlenerek sinüslerin dolmasına engel olunmalı.
- Rüzgara maruz kalmamaya çalışılmalı.
- Burun yapısında oluşan eğriler, geniz eti gibi sorunların tedavisi yapılarak solunum yollarının rahat hava almasını sağlamak
- Islak saçla uyumak, dışarı çıkmak sinüziti tetiklediğinden dikkat edilmelidir.
- Denize girmek de sinüslerin açılmasına yardımcı olan doğal ve etkili bir yöntemdir.
Sinüzit hastalığına iyi geldiği düşüncesiyle yanlış sprey, damla ve bitkisel yöntemler direkt olarak solunum yollarıyla temasa geçtiği için hayati riskler içerir. Bundan dolayı ağız, burun ve solunum yolları tedavisi için doktorun önerdiklerini harfiyen yerine getirmek gerekir.