Gıda zehirlenmesinin belirtileri: Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tedavisi...

Gıda zehirlenmeleri, taze olmayan ve bozulmuş gıdaların tüketilmesinden kaynaklıdır. Mide bulantısı ve baş dönmesiyle kendini belli eden bu hastalığın doğru zamanda teşhis edilip tedaviye başlanması çok önemlidir. İşte gıda zehirlenmesinin belirtileri ve doğal tedavi yöntemleri

Gıda zehirlenmesinin belirtileri: Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tedavisi...
Gıda zehirlenmesinin belirtileri: Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tedavisi...
GİRİŞ 02.04.2020 09:18 GÜNCELLEME 02.04.2020 09:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gıda zehirlenmeleri, günlük hayatta sıklıkla karşılaşabileceğimiz bir sağlık sorunudur. Özellikle bozulmuş yada tarihi geçmiş yiyeceklerden kaynaklanan virüs, bakteri, parazit ve mikropların toksinler üreterek organların normal işleyişini sekteye uğratmasıdır. En tehlikeli gıda zehirlemesi bakterilerden kaynaklı olanlardır. Hastalıklı et, kümes hayvanları etinden kaynaklıdır. Gıda zehirlenmeleri, özellikle iyi pişirilmemiş, yıkanmamış besinlerden kaynaklıdır. Bazı vakalar hafif olup vücudun kendi kendini tamir etmesiyle halledilirken bazı vakalar tehlikeli hal alabilir. En önemli belirtisi ishaldir ve uzun süreli ishal vücudun sıvı kaybetmesinden dolayı ölümcül sonuçlar doğurabilir. Kişide birkaç günden fazla süren ishal ve yüksek ateş varsa hemen doktora gidilerek iyileşme süreci gözetim altında gerçekleştirmelidir. 

 

GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

Belirtilerin kendini göstermeye başladığı andan itibaren hemen müdahale edilmesi gerekmektedir. Gıda zehirlenmesinde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir, ne kadar erken doktora gidilirse o kadar çabuk tedavi edilir. Belirtilere rağmen dikkat edilmeyip doktora gitmek ertelenirse ölümcül sonuçlara varılabilir. Gıda zehirlenmesinin dikkat edilmesi gereken belirtileri şöyledir:

 

Mide bulantısı

Kusma

- Halsizlik 

Baş dönmesi

Baş ağrısı

Yüksek ateş

Bulanık görme

Ağızda kuruluk 

Kusma ve Mide Bulantısına Alınması Gereken Tedbirler

Mide bulantısı kişiyi huzursuz ederken aşırı kusma da vücudun kontrolsüz sıvı kaybetmesine neden olarak daha ciddi neticeler doğurabilir. Bundan dolayı doğal ve yararlı tedbirler alarak bu süreci daha az zararla atlatılmaya çalışılır. Örneğin:

Yumuşak ve kolay yutulan gıdaların tüketilmesi (lapa pilav, muz)

Kızartma gibi aşırı yağlı gıdalardan uzak durulmalı

Bol bol sıvı tüketilmeli 

C vitamini bol gıdalar (portakal, limon) tüketilmeli

Mümkünse nane limon içilmeye çalışılmalı

GIDA ZEHİRLENMESİNİN TEŞHİS VE TEDAVİSİ

Zehirli gıda vücuda alındıktan birkaç saat sonra kendini mide bulantısı ve diğer belirtilerle göstermeye başlar. Belirtilerin ardından doktora başvurularak o anki durum dikkatli bir taramayla tespit edilir. Hastalığın boyutuna göre doktor tedavi yöntemlerine başvurur. 

Doğal Yöntemlerle Gıda Zehirlenmesi Tedavisi

1) Limon: Antiseptik özelliği sayesinde vücutta oluşan toksinlerin ve mikropların anında yok olmasını sağlar. Günde 3-4 kez bir yemek kaşığı limon suyu içmek zehirlenmeye karşı en etkili ilaçlardandır.

2) Sirke: Antibakteriyel olan sirke zehirlenmelere etkili ilaç görevindedir. 1 bardak ılık suya 1 çorba kaşığı kadar sirke eklenerek tüketildiğinde vücuttaki zararlı bakterilerin daha çabuk yok olmasını sağlayacaktır. 

3) Zencefil: Gıda zehirlenmelerinden kaynaklanan kusma ve ishalin geçmesine yaramaktadır. Yemekten sonra içilen zencefil çayı mide bulantısı, kusma ve ishalin geçmesine yarayacaktır. 

4) Yoğurt: Zehirlenme yaşandığı an ilk başvurulan gıda yoğurttur.  Antibakteriyel özelliğiyle tam bir panzehirdir. Hastayı çok zorlamadan belli aralıklarla birkaç kaşık yoğur yemek hastalık sürecinin çabucak geçmesine vesile olacaktır. 

5)Bal: Zencefille karıştırıldığında birçok derde çare olan bal, zehirlenmelerde en çok başvurulan doğal tedavi yöntemidir. 

GIDA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Yediğimiz yiyeceklerin nerede ve hangi koşullarda hazırlandığına dikkat etmek gerekir. Özellikle tavuk, balık, yumurta gibi gıdaların tazeliğine dikkat ederek güvenilen marka ve yerlerden alınması gerekir. Marketlerde alışveriş esnasında son tüketim tarihine dikkat edilerek alınması gerekir. Sebze ve meyvelerin iyice yıkanıp dezenfekte edilmelidir. Çok fazla dışarıdan beslenmek de bir süre sonra gıda zehirlenmesine neden olabilir. Açılan ambalajlı ürünler tavsiye edilen tüketim süresince tüketilmelidir. En önemlisi de temiz ve tazeliğinden emin olduğumuz gıdalarla evde kendi yemeğimizi kendimizin pişirmesidir. Tüm bunlara dikkat edildiği takdirde gıda zehirlenmeleri daha aza indirgenecektir. 

YORUMLAR 2
  • muyo 5 yıl önce Şikayet Et
    gıda zehirlenmelerinde ilk yapılacak iş zehirlenen kimseye evde mayalanmış bir kase yoğurt ve içine 2.3 diş sarımsak karıştırıp yedirmektir.
    Cevapla
  • sinirli dr 5 yıl önce Şikayet Et
    bi bitmediniz he yogurt yedir sarimsak yedir dr a yumurta cikmaya yakin gel.hicbirsey yiyip icmeyin direk hastaneye basvurun intetnetten okudugunuz sacmaliklari degil dr unuz tavsiyelerini dinleyin.acil tip uzm dr
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Aynı anda iki farklı ülkede olabilirsiniz! İşte dünyanın en sıra dışı ülke sınırları!
Trump'ı dua töreninde kızdıran sözler: 'Sözde Piskopos özür dilesin'