Kara mürver çayı nasıl hazırlanır? Kara mürver bitkisi faydaları nelerdir?

Doğanın insana sunduğu en kıymetli bitkilerden olan mürver, cilt bakımından kabızlığa kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Yol kenarlarında bahçelerde kendiliğinden yetişebilen mürver, ilaç sektöründe pastil, kozmetik sektöründe cilt bakım ürünleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki kara mürver çayının faydaları nelerdir? İşte kara mürverin vitaminleri ve besin değerleri...

 Kara mürver çayı nasıl hazırlanır? Kara mürver bitkisi faydaları nelerdir?
Kara mürver çayı nasıl hazırlanır? Kara mürver bitkisi faydaları nelerdir?
GİRİŞ 19.08.2021 09:58 GÜNCELLEME 19.08.2021 09:58
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Hanımeligiller familyasından olan mürver birçok bölgede kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Birçok konuda sayısız faydası olan mürver özellikler dere kenarlarında ve atıl bırakılan bahçelerde kendi kendine çıkmaktadır. Sağlığa olan faydasını keşfeden Avrupalılar çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda mürver yetiştiriciliğine önem verilmeye başlanmıştır. Özellikle Anadolu, Karadeniz, Kuzey Ege bölgelerinde yetiştirilebilir. Tam meyve halini almadan önce çiçeklendiğinde hasat edilerek ilaç ve kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. İlkbahar aylarında çiçekleri, sonbahar aylarında da meyveler toplanmaktadır. Mürver çiçeğinin çayı, kremi, şerbeti, reçeli ve toniği yapılarak faydalarından yararlanılabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren tarhana çorbasının faydaları nelerdir? Bağışıklık sistemini güçlendiren tarhana çorbasının faydaları nelerdir?

Mürverin Faydaları Nelerdir?

Pek çok farklı alanda kullanılabilen mürver bitkisinin çiçeği, meyvesi, yaprakları ve kabukları ayrı ayrı kullanıldığında birçok faydasına rastlanmaktadır. Çiçeğin bir süre daha bekledikten sonra oluştuğu meyve hali de reçel, marmelat ve şerbeti yapılarak kullanılabilir. Mürver, A, B, C vitaminlerinin yanında, folik asit, magnezyum potasyum, demir ve lif kaynağı olarak zengin bir besindir. Mürver çiçeğinin suyu hemoroid tedavisinden cilt kanserine kadar değişik tedavilerde kullanılabilir. Mürver bitkisinin faydalarını tek tek inceleyecek olursak şöyledir:

Udi hindi faydaları nelerdir? Udi hindi yağı nasıl kullanılır? Udi hindi faydaları nelerdir? Udi hindi yağı nasıl kullanılır?

  • Mürver çiçeği çayı ve mürver çiçeği şerbeti emziren annelerin sütünü arttırmaktadır. 

  • İdrar sökücüdür ve buna bağlı olarak idrar yollarında oluşabilecek iltihaplanmaları önler.

  • Kışın grip, nezle gibi solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği görülmektedir. 

  • Balgam sökücüdür. 

  • Bir bardak mürver çiçeği çayına bal karıştırılarak tüketildiğinde doğal bir müshil görevi görür. Kabızlığa iyi gelir. 

  • İçerdiği A, B, C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı doğal bir korucu olmaktadır. 

Karayemişin faydaları nelerdir? Karayemiş şekere iyi gelir mi?Karayemişin faydaları nelerdir? Karayemiş şekere iyi gelir mi?

  • Mide ağrısı tedavisinde mürver çiçeği çayı ağrı kesici özelliğinin yanında tedavi amaçlı da kullanılır.

  • Terletme özelliği sayesinde ateşli hastalıkların çabucak geçmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı mürver çayını solunum yolu hastalıklarına yakalanan kişilerin içmesi tavsiye edilir.

  • Mürver çiçeğinin suyu yüze tonik olarak uygulandığında cildin ölü hücrelerden arınmasına yardımcı olurken kırışıklıkları önler. Ayrıca siyah noktaları temizler ve doğal bir parlaklık verir. 

  • Kanser hücreleriyle savaşır

  • Düzenli olarak çayı içildiğinde kanı temizler

  • Romatizmal rahatsızlıklara iyi gelmektedir. 

  • Kadınlarda oluşan adet düzensizliklerinin düzene girmesine yardımcı olur. 

Melisa çayının faydaları nelerdir? Melisa çayı nasıl demlenir, hangi hastalıklara iyi gelir?Melisa çayının faydaları nelerdir? Melisa çayı nasıl demlenir, hangi hastalıklara iyi gelir?

Mürver Bitkisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

  • 1) Çiçeğinin Çayı: 1 litre kaynamış suyun içerisine 1 avuç kadar kurutulmuş mürver çiçekleri atılarak 5-6 dakika demlenmesi beklenir. Ardından isteğe bağlı olarak bir kaşık bal eklenerek servis edilebilir. 

  • 2) Kabuğu Çayı: 1 litre kaynamış suyun içerisine mürver bitkisinin kabukları eklenir ve 5-10 dakika demlenmesi beklenir. Bu çayı özellikle kabızlık şikayeti çeken hastaların tüketmesi tavsiye edilir. 

  • 3) Reçeli: Mürver çiçeği reçeli için 30 adet çiçeği 1 litre elma sirkesinde 1 gece beklettikten sonra elma suyu ve çiçekleri süzerek ayrılır. Elma suyuna 2 adet limon suyu eklenerek kaynatılır ardından çiçekler ve 1 kg toz şeker eklenerek istenilen kıvama gelinceye kadar kaynatılır. 

  • 4) Suyu: Çay tarifinde elde dilen suyu buzdolabında muhafaza ederek tonik olarak kullanılabilir. 

  • 5) Yaprakları: Böcek ilacı olarak kullanılır, mürver çiçeği yapraklarının konulduğu yerlerde böcek ilacı işlevi görmektedir.

Mürver, faydalarının yanında çok tüketildiğinde zararlı hale gelebilir. O yüzden ölçülü ve kontrollü şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. 

Dut pekmezi faydaları nelerdir? Dut pekmezi hangi hastalıkları iyi gelir?Dut pekmezi faydaları nelerdir? Dut pekmezi hangi hastalıkları iyi gelir?

200 Gr Mürver Besin Değerleri

Karbonhidrat 14.8

Protein 5

Yağ 1

Lif 8

Kolesterol 0

Sodyum 2

Potasyum 606

Kalsiyum 74

Vitamin A 120

Vitamin C 36

Demir 3.2

YORUMLAR 4
  • Hzk 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğa sunmuyor...Rahman ismindeki Rabbimiz sunuyor..
    Cevapla
  • cem 4 yıl önce Şikayet Et
    zehirli diye yemezdik. bence dikkatli olmakta fayda var.
    Cevapla
  • ANADOLU 5 yıl önce Şikayet Et
    meyveleri taze ve kurutularak da günde 5-7 tane egzemaya iyi geliyor
    Cevapla
  • mehmet = 5 yıl önce Şikayet Et
    mübarek alfabe gibi bütün harfleri barındırıyor .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yanan otelin ortağından skandal açıklama! Yangın merdiveni çıkışı! Tepkiler çığ gibi
DEM Parti heyeti İmralı'ya gitti: 4 saatlik görüşme!