Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Hangi gıdalar demir eksikliğine iyi gelir?

Özellikle hamile kadınlarda yüzde solgunluk ve geçmeyen yorgunlukla kendini gösteren demir eksikliği, doğru beslenme ve tedavi yöntemleriyle iyileşmesi mümkün olan bir hastalıktır. Doğru zamanda müdahale edilmezse kansızlığa ve diğer birçok hastalığa neden olabilir. Peki demir eksikliğine ne iyi gelir? işte demir eksikliği nedenleri ve demir eksikliğine iyi gelen gıdalar...

Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Hangi gıdalar demir eksikliğine iyi gelir?
Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Hangi gıdalar demir eksikliğine iyi gelir?
GİRİŞ 19.12.2020 15:25 GÜNCELLEME 19.12.2020 15:26

Demir eksikliği, dünyada çok fazla görülen en yaygın bir hastalıklardan biridir. Kanda oksijen taşımakta görevli olan hemoglobin miktarının azalmasıyla meydana gelmektedir. Demir eksikliği birçok ciddi hastalığa neden olmaktadır, bu hastalıkların en yaygını ise kansızlıktır. Kan hücrelerinin yapısının bozulması ve sayısının azalması kişide farklı hastalıklara yol açabilir. Belirtileri bile başlı başına yaşam kalitesini düşürerek verimliliği azaltmaktadır. Bundan dolayı ciddiye alınarak tedavisi ihmal edilmemelidir. Yaygın olarak gelişme çağındaki çocuklarda ve hamile kadınlarda görülmektedir. Özellikle 15-45 yaş arası kadınlarda adet döngülerinden dolayı yaygın olarak saptanan demir eksikliği kadınlara oranla erkeklerde daha riskli neticeler doğurabilir. Doğru beslenme ve tedaviyle demir eksikliğinin önüne geçmek mümkündür. 

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDENLERİ

En önemli sebebi yetersiz ve doğru olmayan beslenme yöntemlerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle yeteri miktarda et, sebze ve kuru baklagillerden tüketmeyen kişilerde demir eksikliği görülmektedir. B12 ve folik asit değerlerine dikkat ederek vücudun ihtiyacı olan vitaminleri besin ve takviye ilaçlarla alması gerekir. Kişilerin demire normal zamanlardan daha çok ihtiyaç duydukları bazı dönemler vardır, bu dönemlerde vücuda yeterli miktarda demir alınmadığında farklı hastalıklara neden olabilir. Özellikle hamile kadınlarda, gelişme çağındaki çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde demir destekli besinlerin verilmemesi demir eksikliklerine ve buna bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklara neden olabilir. 

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Demir eksikliği belirtilerini iki farklı şekilde incelemek gerekir. İlki demir eksikliğine bağlı olan belirtiler, ikincisi demir eksikliğinin neden olduğu kansızlığa bağlı olan belirtilerdir. Her ikisinin de belirtileri yaşam kalitesine düşürerek kişiye huzursuzluk vermektedir. Demir eksiliği ve kansızlık belirtileri şunlardır:

Güçsüzlük

Uyku bozuklukları

Yorgunluk

Saç dökülmesi

Üşüme

Sinirlilik hali 

Solgunluk

Konsantrasyon bozukluğu 

Tırnakların çabuk kırılması

DEMİR EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ

Demir eksikliği belirtileri görülen kişiler doktora başvurarak hastalığın ne boyutta olduğu tespit edilmelidir. Tedaviye başlanmadan önce demir eksikliğinin neden kaynaklandığı bulunması gerekir, eğer sebebi araştırılmadan demir depolanmaya başlanırsa bir süre sonra hastalık yeniden tekrar eder. Neden kaynaklandığı tespit edildikten sonra ona göre tedavi yöntemleri izlenmelidir. Doğru zamanda doğru şekilde tedavi edilmediği takdirde başka hastalıklara neden olabilir.

Neden Olduğu Bazı Hastalıklar:

Çocuklarda gelişim bozuklukları

Hamilelerde düşük ve erken doğum riski

Kalp hastalıkları

HAMİLELİKTE DEMİR EKSİKLİĞİ 

Hamile kadınların çoğunda görülen demir eksikliği annenin daha çabuk yorulmasına, kalp çarpıntısı ve nefes darlığı gibi sorunlara neden olmaktadır. Anne adaylarının beslenmelerine dikkat ederek demir kaynağı olan besinler tüketmeleri gerekmektedir. Demir eksikliği ilk göründüğü andan itibaren beslenme ile toparlanamazsa daha da ilerleyerek ilaç kullanımına başlanmaktadır. Anne adaylarının gün içinde pekmez, ceviz, fındık, kuru üzüm ve mevsim yeşilliklerinden bol bol yemesi önerilmektedir. 

DEMİR EKSİKLİĞİNE İYİ GELEN GIDALAR

Doğru ve sağlıklı şekilde vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda beslenilirse demir eksiliğinin önüne geçilebilir. Demir eksikliği başka bir hastalıktan kaynaklı değil, beslenme gibi durumlardan kaynaklanıyorsa doğru ve sağlıklı beslenmeyle ortadan kalkması mümkündür. Uzmanların önerdiği doğru beslenme alışkanlıkları şöyledir:

- Demir eksikliğine en iyi gelen besin kırmızı ettir. Doğru şekilde pişirilmiş ve yeteri miktarda tüketildiğinde demir eksikliğine iyi gelecektir.

- Diğer hayvansal ürünler; tavuk, yumurta, balık, peynir vs

- Mevsiminde ve taze toplanmış yeşillikler

- Baklagiller

UZAK DURULMASI GEREKEN GIDALAR

Doğru ve sağlıklı besin tüketimi, altında ciddi bir hastalık olmayan demir eksikliklerini ortadan kaldırabilir. Besin değerlerine dikkat edilmeksizin sağlıksız bir beslenme programına sahip olan kişiler doktorun verdiği ilaçları düzenli kullansa bile ilaçların bitmesiyle hastalık kendini tekrar gösterebilir. Aşırı çay, kahve, ambalajlı hazır gıdaların ve işlenmiş etlerin tüketilmesi demir değerlerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu yüzden bu besinlerin tüketilmemesine dikkat etmek gerekir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bolu'daki yangın faciasında can kaybı yükseldi!
Kartalkaya'da şaşkına çeviren iddia: AFAD ekiplerinden ücret istediler!