Barbunyanın faydaları nelerdir? Barbunyanın vitamin değerleri...

Barbunya, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilebilen ve aynı zamanda çok tüketilen bir besindir. İçerdiği yüksek protein sayesinde neredeyse etten alınan proteini tek başına karşılamaktadır. Haftada en az 2 kez tüketilmesi tavsiye edilen barbunya zengin besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Peki hamileyken barbunya tüketmenin faydaları nelerdir? İşte barbunyanın besin değerleri...

Barbunyanın faydaları nelerdir? Barbunyanın vitamin değerleri...
Barbunyanın faydaları nelerdir? Barbunyanın vitamin değerleri...
GİRİŞ 06.04.2021 14:03 GÜNCELLEME 06.04.2021 14:03
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Baklagiller familyasından olan barbunya fasulyesi, Türk kültüründe çok fazla tüketilen ve çeşitli şekillerde tarifi yapılan bir besindir. Ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen barbunya kısmen Anadolu ve Karadeniz bölgesinde de yetiştirilebilmektedir. Dünyada ise yaygın olarak Çin, Hindistan, Meksika, Brezilya, ABD ve Brezilya’da üretilir. İlkbahar aylarında ekimi yapılan barbunya yaz aylarında hasat edilir ve farklı bölgelere nakledilerek satılır. Oldukça sağlıklı ve doyurucu olan barbunya, özellikle kış mevsiminde tüketilmek üzere stok yapılır. Besin değeri bu denli yüksek olan gıdaları, Anadolu insanı kışa hazırlık amacıyla muhafaza etmektedir. Böylece kışın, yazdan yapılan hazırlıkları rahatlıkla tüketerek gerekli besin maddelerinin doğal şekilde vücuda alınmasını sağlamaktadır. Ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştirilebilen barbunya, aynı zamanda sağlığa olan sayısız faydasından dolayı da sofralarımızın vazgeçilmez öğünü haline gelmiştir.  

BARBUNYA FAYDALARI

Baklagiller protein açısından çok zengin olan gıdalardır. Et tüketmeden de vücudun ihtiyacı olan proteini baklagillerden almak kısmen mümkün olabilir. Toprağın verdiği en kıymetli mucize olan barbunya, pembe ve beyaz benekli yapısıyla sıcak ve soğuk olmak üzere yenebilir. Yüksek protein ve vitaminler içeren barbunyanın insan sağlığına olan faydası yadsınamaz bir geçektir. Özellikle son dönemlerde hamilelerin tüketmesi anne sağlığı ve bebeğin gelişmesi açısından çok faydalı olduğu tespit edilmiştir. En az haftada 2 kez tüketilmesi gereken barbunyanın genel olarak sağlığa olan faydalarını sıralayacak olursak şöyledir:

- Güçlü bir antioksidan olan barbunya zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar ve zehirlenmelerin önüne geçer. 

- Antioksidan özelliği kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına engel olur.

- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.

- Protein açısından et kadar zengin olan barbunyayı vejetaryenlerin öğünlerinde yer vermesi muhakkak tavsiye edilir. Etten alamadıkları proteinleri en azından barbunyadan almaları gerekmektedir.

- Kemik gelişimini destekler ve güçlenmesini sağlar.

- Kas ağrılarına iyi gelmektedir. 

- Romatizmal ağrıların geçmesine yardımcı olur.

- Vücuda güç verir ve enerji deposudur. 

- Kemik ve kas yapısını güçlendirip enerji verdiğinden sporcuların öğünlerinde mutlaka barbunyaya yer vermesi gerekir.

-  Hem protein hem de lif bakımından zengin olan barbunya fasulye, daha uzun süre tok hissetme ve iştahı kesmeye büyük katkı sunar. Böylelikle daha hızlı kilo verdirir. Bel bölgesindeki yağların eritmede de barbunyanın etkisi oldukça fazladır.

- Vücudun gerekli olan besin değerlerini karşıladığından sağlıklı beslenen ve aşırı miktarda hayvansal ürün tüketmeyen kişilerin yemesi tavsiye edilir. 

- Böbrek taşı oluşumuna engel olarak böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

- Hücre yenilenmesine yardımcı olarak hasar gören dokuları yeniler ve cilt kırışıklıklarını geciktirir. 

- İçerdiği protein, karbonhidrat, magnezyum, potasyum, demir, bakır, vitamin ve minerallerle vücudun ihtiyacı olan birçok besini doğal ve sağlıklı şekilde almasının sağlar, muhakkak haftada en az 2 kez tüketilmesi gerekir.  

BARBUNYANIN HAMİLELERE OLAN FAYDALARI

Bebeğin anne karnındaki gelişimi ve anne sağlığının muhafaza edilmesi açısından oldukça önemli bir besindir. Hamile kadınlarda görülen kan değerlerinin düşmesi, hazımsızlık, baş dönmesi ve bulantıların yaşanmasına engel olur. İçerdiği vitamin, mineral ve proteinlerle annenin ihtiyacı olan besinleri karşılayarak sağlıklı bir hamilelik geçirmesine vesile olur.

BARBUNYA KULLANIM ALANLARI

Anadolu’da yetişen ve oldukça fazla tüketilen barbunya, soğuk ve sıcak olmak üzere farklı şekillerde sofralarda yer almaktadır. Barbunya yemeği, salatası, pilakisi yaygın olarak kullanılan pişirme yöntemlerindendir. Barbunya hazırlanırken gaz yapmaması için bir gece öncesinden suda bekletilmesi gerekir. Böylelikle mide ve bağırsak sorunu yaşayan kişileri rahatsız etmeden tüketilebilir. Ayrıca, yemeği pişirmeye başlatınca da 1 çay kaşığı karbonat atılabilir.

100 GR BARBUNYA YEMEĞİNİN BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat 22.81
Protein 8.67
Yağ 0.5
Lif 6.4
Kolesterol 0
Sodyum 2
Potasyum 403
Kalsiyum 28
Vitamin A 0
Vitamin C 1.2
Demir 2.94

YORUMLAR 10
  • Cenk 4 yıl önce Şikayet Et
    bir kerede insan gibi yorum yapin, neden herseyi kötülüyorsunuz………………….
    Cevapla
  • selım 4 yıl önce Şikayet Et
    ınsanlar dogru olanı yazıyor barbunya zayıflamaz ınsanşar bılır barbunya tuccarı
    Cevapla
  • hemmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Faydalı bir şeyini daha unuttunuz. Cinsel gücü artırıclığı. Onu neden yazmadınız? Stokçusu, tüccarı daha çabuk köşesini dönerdi...
    Cevapla
  • Selim 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar masal anlatıyor. Gençlerin metabolizması ile orta yaş ve ihtiyarların metabolizması farklı çalışıyor. Yani genç gibi yemek yok. Sonra su orucu deneyin kesin işe yarıyor. Sonra Öğünü 2 ye indiriniz. Bu 2 öğünde Öğle akşam olsun. Sabah yemeyiniz. Burada sorun sabah kahvaltısında . Sabah kahvaltısını öğlen yemeği yerine yapabilirsiniz. Öğrenmek istiyorsanız deneme yanılma metodunu kullanınız. Korkmayın bir sabah kahvaltı yapmazsanız bir şey olmaz.
    Cevapla
  • erkan 4 yıl önce Şikayet Et
    amaç barbunya fiyatini yukseltmek gerisi hikaye
    Cevapla
  • selım 4 yıl önce Şikayet Et
    kalorısını yazmamıs 100 gramda 355 kalorı nasıl zayıflatıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Savaşta Türkiye bize yardım etti'
ABD'den sürpriz Türkiye çıkışı: Devlet içinde devlet gibi kalamaz...