Boyun tutulmasında ne yapılır? Boyun tutulmasına iyi gelen rahatlatan egzersizler...

Boyun tutulmaları, çalışma koşullarının değişmesiyle birlikte gittikçe artan ve kişilerin yaşam kalitesini bozan rahatsız edici bir sağlık problemidir. Özellikle masa başı iş yapan kişilerde görülen boyun tutulması omuz ve kollara vuran uyuşmalar ile kendini gösterir. Peki boyun tutulmasına ne iyi gelir? İşte boyun tutulmasının tedavi yöntemleri...

Boyun tutulmasında ne yapılır? Boyun tutulmasına iyi gelen rahatlatan egzersizler...
Boyun tutulmasında ne yapılır? Boyun tutulmasına iyi gelen rahatlatan egzersizler...
GİRİŞ 01.02.2021 15:43 GÜNCELLEME 01.02.2021 15:43
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Boyun tutulması, kasların çeşitli nedenlerden hasar görerek verdiği tepkilerdir. Kaslarda yaşanan bu tutukluk, aslında vücudun savunma mekanizmasıdır, daha fazla hasar görmeye karşı korunmak için verdiği tepkidir. Boyun tutulması, sürekli aynı pozisyonda çalışmak, uyku sırasında boynu etkileyecek ters bir hareket yapmak, aşırı spor yaparak kasları yormak, hiç spor yapmadan hareketsiz bir yaşam sürmek ve kasların gerilmesine neden olan stresten kaynaklı oluşabilir. İlk etapta boyun fıtığı masaj ve egzersizle tedavi etmek mümkündür. Tutulma ve ağrılar 3-4 gün geçmezse doktora giderek doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.  Boyunda başlayan tutukluk şiddete bağlı olarak sırt, omuz, kol, baş kulak ve hatta göze dahi vurabilir. Boyun tutulması erken tedavi edilmezse, başlangıçta yaşam kalitemizi bozar ve huzursuzluk veren bir hastalıkken ileri ki seviyelerinde daha tehlikeli bir hal almaya başlar.

BOYUN TUTULMASI BELİRTİLERİ

Boyun tutulması, boyun hareketlerinin sınırlanmasıyla başlayan huzursuz eden bir sağlık problemidir. Boyna ağır yükün binmesi, sürekli aynı yöne bakma gibi durumların sonucunda kasların kasılarak yıpranmasından oluşan boyun tutulmalarının belirtileri şunlardır

 

 

- Omuz, kol, sırt, burun ve göze vuran ağrılar

- Kol, omuz ve boyun bölgesinde uyuşma ve karıncalaşma

- Baş ağrısı

- Boyun ve omuz bölgesinde aniden giren şiddetli ağrı

BOYUN TUTULMASI NEDENLERİ

Boyun kası vücudumuzda bulunan diğer kaslara oranla daha hassa bir kas olduğundan yıpranması ve darbe alarak hasar görmesi daha muhtemel bir durumdur. Aşırı spor yaparak hassas boyun kasalarını yıpratmak, hiç spor yapmayarak boynu hareketsiz bırakmak, uyku esnasında yastığın kayması veya boyna ters şekilde yatmak, aynı yere bakmak ve duruş bozukluklarından kaynaklı boyunda tutukluklar yaşanabilir. Kasın tutulup hareketi engellemesi ve başın sağa-sola dahi çevirememek gibi neticeler doğurabilir. Gün içindeki duruş ve hareketlerden kaynaklı olan tutulmalar masaj ve egzersiz gibi müdahalelerle tedavi edilebilir. Ancak, 3-4 günü aşan tutulmalar için muhakkak doktora gidilerek tedavi edilmesi gerekir.

BOYUN TUTULMASI NASIL GEÇER?

Bir çeşit kas yaralanması olduğu için müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır, sonrasında daha büyük sıkıntıların çıkmaması için birkaç günü aşan tutulmalar için doktora başvurulması gerekmektedir. Doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemlerinden birine başlanarak kasların sağlıkla halini alması sağlanabilir. Hasar görmüş dokuların çabucak iyileşmesi ve eski halini alabilmesi için en etkili durum boyna fazla yüklenmeden günlük hayatı geçirmek ve dinlenmektir. 

BOYUN TUTULMASI TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tutulmanın ve ağrının şiddetine bağlı tedaviye başlanır. Kasların ve boynun daha çok yıpranmaması için birkaç gün yumuşak bir boyunluk takılabilir. Boyunluk doktorun önerdiği şekilde takılarak kişinin tek başına uygulaması doğru olmayabilir. Sıkması ya da yanlış şekilde takmış olma riskine karşı bir uzmandan yardım alması gerekir. Yine tutulmanın boyutuna göre fizik tedaviye başlanır, doktorun verdiği egzersizlerin düzenli olarak yapılması boyun tutulmalarının daha çabuk geçmesini sağlayan en etkili tedavi yöntemlerinden birdir. Çok ileri seviyede ve omuriliğe zarar verebilecek olan boyun kası tutulması cerrahi müdahaleler gerektirebilir. Bu yöntem en nadir görülen tedavi yöntemidir.

BOYUN TUTULMASI EGZERSİZLERİ

Boyun tutulduğu an yine boyna çok yüklenmeden ağrıları dindirmek için hafif egzersizler yapılabilir. Egzersizlere başlamadan önce kişi duruşunu kontrol etmelidir. Her ne işle meşgulse o an duruşunu düzelterek omurlarını doğru pozisyona getirmelidir. Tutulmaların en önemli nedenlerinden bir olan duruş bozukluğu düzeldiği takdirde hafif egzersizlere başlanabilir. Boyun kaslarını sağlıklı çalışması için boynun yavaş yavaş ileri-geri hareketlerle ve kafanın aşağı yukarı indirilip kaldırılmasıyla boyun tutulmalarına o an için iyi gelecektir. Bu egzersizler 10-12 defa günün her anında uygulanarak boyun kaslarının açılmasını sağlayarak rahatlatacaktır. 

Boyun egzersizleri

YORUMLAR 4
  • Saglıkçı 4 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen el yordamıyla masaj yapmayın veya bilmeyene yaptırmayın,ödeme sebep olursunuz aylarca dayanılmaz acılar çekersiniz.Geçmeyen tutulmalar için Fizik Tedavi uzmanına gidiniz veya bir fizyoterapist uzmanına gözükün
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar bende şiddetli boyun ayrısı vardı gelip geçiyordu Kalbdan baypass ameliyat oldum boyun ağrıları geçti slm herkese
    Cevapla
  • Abdullah Er 4 yıl önce Şikayet Et
    Namaz kılarak; sağa sola selam vererek, aşağı yukarı başı kaldırıp indirerek egzersiz yapabilirsiiniz.
    Cevapla
  • ünal 4 yıl önce Şikayet Et
    5 vakit kılıyorum. Ağrılar geçmiyor. Günde 8 saat masada bilgisayara bakıyorum. Namazı sağlık için değil Allahın emrini yerine getirmek için kılarız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beşiktaşlı futbolculardan anlamlı duruş! Galibiyet üçlüsü olmadı
İşgalcilere termal optikli silahlarla baskın: Çok sayıda asker öldürüldü