Hıçkırık nasıl geçer? Uzun süre geçmeyen inatçı hıçkırığa ne iyi gelir?

Hıçkırık, aşırı heyecan, korkma ve stres gibi psikolojik nedenlerden meyana gelebilen bir rahatsızlıktır. Genelde kısa süreli olan hıçkırık uzun süreli olduğunda bazı hastalıkların habercisi olarak kendini gösterir. Hastalıkların sinyali olarak kendin gösteren uzun süreli hıçkırıklarda doktora başvurulması gerekir.

Hıçkırık nasıl geçer? Uzun süre geçmeyen inatçı hıçkırığa ne iyi gelir?
Hıçkırık nasıl geçer? Uzun süre geçmeyen inatçı hıçkırığa ne iyi gelir?
GİRİŞ 02.11.2020 08:58 GÜNCELLEME 02.11.2020 08:58
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hıçkırık, stres, kaygı bozukluğu, korku gibi nedenlerden göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyaframın kasılmasıyla oluşur. Hıçkırıkla birlikte oraya çıkan sen ise, diyaframın aniden kasılması ve soluk alımı ile ses telleri arasındaki açığın istem dışı kapanması sesin çıkmasına neden olur. Hıçkırık oluşmaya başladığında birkaç dakika oluşup kendiliğinden geçer. Geçmeyen inatçı hıçkırıklar, bazı hastalıkların sinyallerini verdiğinden dikkatli olmak gerekir. Özellikle başladığında 1 ay geçmeyen hıçkırıklar için muhakkak doktora gidilmesi gerekir. Hıçkırık ardında sakladığı hastalıkların öğrenilmesi ve erkenden müdahale edilmesi gerekir. Hıçkırık, bazı alışkanlıklardan kaynaklı olarak da oluşabilir. Özellikle sigara ve alkol kullanımı hıçkırığın oluşmasında etkili olan faktörlerdendir. 

HIÇKIRIĞIN NEDENLERİ

Özellikle stres, korku, kaygı bozukluğu, heyecan gibi psikolojik nedenlerden meydana gelebilir. Nefes alıp vermedeki dengesizliklerden kaynaklı oluşan hıçkırığın psikolojik nedenler dışında fizyolojik nedenleri de vardır. Örneğin bazı hastalıkların habercisi olarak sıklıkla hıçkırık görülmeye başlar. Bunun dışında en yaygın nedendi ise beslenme alışkanlıklarıdır. Aşırı yemek yeme, sağlıksız besinleri çok sık tüketme, gazlı içecekler, baharatlı yemekler, sigara, alkol gibi zararlı ürünlerin tüketilmesiyle ortaya çıkar. Nadiren görülen hıçkırığın kendiliğinden geçme özelliği vardır. Çok yemekten veya diğer beslenme alışkanlıklarından görülen hıçkırık tehlikeli değildir. Ancak; sıklıkla kendini gösteren ve uzun süre geçmeyen hıçkırık tehlikeli olup ardında başka hastalıkların habercisi olabilir. Bazen kalp krizinin dahi sinyalleri veren hıçkırık, kişinin dikkate alması gereken vücudun verdiği sinyallerin en önemlilerindendir. Hıçkırığın geçme süresine göre tehlikeli boyutu anlaşılabilir. Örneğin; birkaç dakikaya geçen hıçkırık, birkaç saate geçen hıçkırık, birkaç güne geçen hıçkırık ve 1 aya geçen hıçkırık olarak ayrılabilir. Hıçkırık ilaç kullanımına bağlı olarak da görülebilir. Özellikle antidepresan ve antibiyotik kullanan kişilerde sıklıkla hıçkırık meydana gelir.  

GEÇMEYEN HIÇKIRIK

Belli zamanlarda alışkanlıklara bağlı olarak oluşan hıçkırık, alışkanlıklardan meydana geldiği için 3-5 dakikada geçebilmektedir. Yalnız, uzun süreli geçmeyen hıçkırıklar altında başka hastalıkları barındırdıklarından muhakkak doktora gidilmesi gerekir. Bir nevi tepki, sinyal olarak hastalıkların habercisi olan uzun süreli hıçkırık başta akciğer ve bağırsak hastalıklarından kaynaklı olabilir. Ayrıca, guatr, zatürre gibi hastalıklardan kaynaklı da hıçkırık oluşabilir. 

HIÇKIRIK NASIL GEÇER? 

Günlük hayatımızda yeme-içme, konuşa, gülme gibi nedenlere almamız gereken havanın daha fazlasını alıyoruz. Bu bağlı olarak da diyaframın kasılmasıyla da hıçkırık oluşmaktadır. Heyecan, aşırı konuşma, stres, korku gibi nedenlerden ortaya çıkan hıçkırık, uzun süreli olduğunda kişiyi huzursuz ederek yaşam kalitesi düşürür. Özellikle uzun süren ve geçmek bilmeyen hıçkırıklarda muhakkak doktora başvurulması gerekir. Hıçkırığın geçmesi için yapılması gerekenler şöyledir:

- Su içmek, herkesin genel olarak ilk başvurduğu yöntemdir ve işe aradığı görülmüştür. 
- Nefesi tutmak. Ağızdan derin bir nefes alarak birkaç saniye tuttuktan sonra meydana gelen basınç sayesinde hıçkırığı geçirecektir. 
- Tuzlu su ile gargara yapılması hıçkırığın geçmesine yardımcı olan etkili yöntemlerden biridir. 
- Bir parça ekmek yemek de hıçkırığın geçmesine yarayabilir. 

HIÇKIRIĞI GEÇİREN DOĞAL YÖNTEMLER

1 bardak kaynayan suyun içerine 1 tatlı kaşığı kekik atarak 5 dakika demlemeye bırakılır. İçilebilecek sıcaklığa geldikten sonra günde 2 bardak içilmesi tavsiye edilir. Ayrıca sabah, öğle, akşam bir tutam dere otu yemek hıçkırığa iyi gelmektedir. Hıçkırıkla ilgili yanlış bilinen bir gerçek de hıçkırığın başladığı an kişiyi korkutarak hıçkırığın geçeceğine inanma düşüncesi yanlıştır. Bu yöntem tehlikeli olduğu için yapılmaması gerekir. 

YORUMLAR 1
  • ENDER 2 yıl önce Şikayet Et
    cok teskkurler sayenizde hickirigum gecti, Allah sizden razi olsun. nefesimi tutup bir kac saniye sonra gectigini farkettim... iki gundur boyleyim cok sagolun :)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Komşudan tansiyonu yükseltecek hamle: Askeri yapılanma kararı!
Togg'a ortaklık teklifi