Su çiçeği nasıl geçer? Su çiçeği belirtileri ve tedavisi

Su çiçeği, özellikle 5-14 yaş gruplarında görülen bir hastalıktır. İçi su dolu kızarıklıklarla kendini gösteren hastalık, doğru tedavi yöntemlerine başvurulduğunda hasar bırakmadan geçmektedir. Düzenli aşıların yaptırılması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi su çiçeğine karşı alınan en önemli tedbirlerdir. İşte su çiçeğinin nedenleri ve belirtileri

Su çiçeği nasıl geçer? Su çiçeği belirtileri ve tedavisi
Su çiçeği nasıl geçer? Su çiçeği belirtileri ve tedavisi
GİRİŞ 12.05.2020 09:56 GÜNCELLEME 12.05.2020 09:56

Su çiçeği hastalığı, genel olarak 5-14 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Özellikle okul öncesi çağlarda görülme olasılığı çok yüksek olan bir hastalıktır. Hapşırık, öksürük ve hatta tokalaşma gibi durumlarla etkili bir virüsün vücuda yayılmasıyla gerçekleşen tehlikeli bir hastalıktır. İçi su dolu kızarıklıkların belirmesiyle kendini gösteren su çiçeği, düzenli aşılar yaptırılarak önlem alınabilir. Sağlık Bakanlığının bebekler için uyguladığı aşı programında su çiçeği hastalığına karşı da aşı bulunmaktadır. Çocuk, aşı olduğu halde, hastalığa yakalanmışsa bile semptomlar hafif görülerek daha çabuk atlatabilir.  Virüsün bulaşmasının ardından vücutta 10-12 gün kadar yayılarak kendini göstermeye başlar. Çok net belirtilerle kendini göstermeye başlayan hastalık ortalama 7 gün kadar sürmektedir. İlk üç günü yüksek ateş ve halsizlik şiddetli bir şekilde görülür. Ardından doğru tedavi yönteminin etkisiyle su dolu kızarıklıkların kuruyup dökülmesiyle hastalık iyileşme sürecine girer.

SU ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ

Özellikle çocuklarda görülen suçiçeği, kesinlikle hafife alınmaması gerekir. Belirtileri görüldüğü an doktora gidip gerekli tedavi yöntemlerine başvurarak çocuğun en az sıkıntıyla hastalığı atlatması sağlanmalıdır. Su çiçeğinin belirtileri şöyledir:

- Yüksek ateş
- Vücutta, özellikle gövde bölgesinde kırmızı kabarcıklar (benekler)
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Huzursuzluk
- Şiddetli öksürük
- Nefes darlığı

SU ÇİÇEĞİ NASIL GEÇER? TEDAVİSİ

Hastalığın belirtilerine ve hastanın yaş aralığına göre tedavi uygulanır. İlk etapta yüksek ateşi düşürmek için ateş düşürücüye başvurulmalıdır. Vücutta oluşan içi su dolu kızarıklıklar kaşıntı yapmaktadır. Bu kızarıklıklar sürekli olarak kaşınırsa mikrop kapabilir ve hastalık geçse bile yaraların izleri kalabilir. Bundan dolayı kaşıntı giderici kremler kullanılarak deri rahatlatılmalıdır. Sık sık duş almak, mikroplardan arınıp temiz kalmayı sağladığı için tavsiye edilir. Tedavi sürecinin başlamasıyla bilmeden ve doktorun önerdiği dışında ağrı kesici gibi ilaçlar içilmemelidir. Ayrıca çocuk, hastalıktan tamamen kurtulana kadar okula gitmeyerek istirahat etmesi gerekir. 

RİSK FAKTÖRÜ İÇEREN KİŞİLER

Su çiçeği, görülmeden önce önlemler almazsa, görülmeye başladığında da gerekli tedavi yöntemleri uygulanmazsa tehlikeli bir hastalık haline gelebilir. Çeşitli yollarda virüsün bulaşmasının ardından hastalık yaklaşık olarak 10-12 gün sonra kendini gösterir. Onun dışında su çiçeğini bir kere atlatan kişilerin bir daha yakalanması çok düşük bir ihtimaldir. Kalıcı bir hasar bırakmadan hastalığın geçmesi olağan bir durumdur. Ancak, bazı kişiler için durum böyle değildir. Bu kişiler hasatlığa yakalanma şüphesiyle birlikte muhakkak tedaviye başlaması gerekir. Küçük yaşlarda daha az riskle atlatılan su çiçeği, ileriki yaşlarda görüldüğünde zona hastalığına neden olmaktadır. Hamile kadınlarda görüldüğünde bebek ölümlerine varan neticeler doğurabilir. Su çiçeğinin görüldüğü riskli kişiler şunlardır:

- Hamile kadınlar. Bu dönemde kadınlar tamamen değişime uğradıklarından bağışıklık sisteminde de zayıflamalar görülür. Bundan dolayı bağışıklık sistemini güçlü tutarak, sağlığına dikkat etmelidir. 
- Kanser hastaları. Bağışıklık sistemi zayıf olan kanser hastalarının su çiçeğini daha ağır olarak geçirirler.
- Yeni doğan bebekler. Virüslere karşı bağışıklık sistemi henüz güçlenmemiş yeni doğan bebeklerde görüldüğünde riskli bir durum söz konusudur. 
- Erken doğan bebekler. 

SU ÇİÇEĞİNE KARŞI YAPILMASI GEREKENLER

Yaygın olarak çocuklarda görülen bu hastalık, solunum ve temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Çocuklarda ergenlikten önce görüldüğü gerçeği yaygın bir bilgi olduğu için öncesinde önlemler alınarak hastalığın daha hafif belirtilerle atlatılması sağlanabilir. Öncelikle su çiçeği aşısı yapılmalıdır. Bu aşı, 12 ayını tamamlamış bebeklere yapılmaktadır. Aşıdan sonra ise bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar verilmelidir. Virüsün bulaşmasının ardından dahi aşı yapılarak önlem alınabilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal Kudüs adımı! Trump'ın adını verecekler
Sinan Ateş suikastı soruşturmasında sıcak gelişme!