Yeşil limonun faydaları nelerdir? Yeşil limon hangi hastalıklara iyi gelir?
Misket limonu, halk arasındaki ifadesiyle yeşil limon, içerdiği zengin besin değerleri sayesinde yaygın olarak kullanılan limondan bile daha faydalıdır. Antioksidan özelliği sayesinde kanser hücreleriyle savaşan misket limonu, sağlık dışında kozmetik alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. İşte yeşil limonun faydaları...
Yeşil limon, diğer bilinen adıyla misket limonu, turunçgiller familyasından olup çok sağlıklı olduğu gibi birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Dünya mutfağında yaygın olarak kullanılan yeşil limon, ülkemizde de sağlığa olan faydaları bilinmeye başladıkça kullanım alanı yaygınlaşmaya başlamıştır. Sıcak iklimlerde yetişebilen misket limonu özellikle Meksika, Karayipler, Peru, İtalya, Brezilya’da yetişirken, ülkemizde de Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Limon üretimi bakımından dünyada 4. Sırada olan Türkiye, yeşil limonun popülerliğinin artmasıyla yeşil limon üretimine de ağırlık vermeye başlamıştır. 3-4 metre uzunluğundaki ağaçlarda yetişen yeşil limon, sarı limonun aksine toplanır toplanmaz tüketilmeye uygun değildir. Besin değeri açısından oldukça zengin olan misket limonunun sağlığa da birçok faydası bulunmaktadır.
YEŞİL (MİSKET) LİMONUN FAYDALARI
- Sağlıklı besinlerdeki en önemli özellik olan antioksidan yeşil limonda da içermektedir. Vücudu toksinlerden arındırarak zehirlenmelere karşı koruyan bu özellik ayrıca kanser hücrelerinin de vücuda yayılmasını önler.
- En zengin C vitamini deposudur, günlük C vitamini ihtiyacının %20’sini misket limonu karşılamaktadır. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle kış aylarında hastalıklara karşı korumaktadır.
- İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişime yardımcı olmaktadır. Çocukların tüketmesi durumunda daha güçlü kemik yapısının olmasını sağlamaktadır.
- Hazmı kolaylaştırır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Kan dolaşımının sağlıklı olmasını sağladığı için kalp krizi riskini azaltır.
- Kilo vermeye yarayan limon suyu aynı özelliği yeşil limon suyunda da göstermektedir.
- Böbrek taşı oluşumuna engel olur. Böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- Kansızlığa karşı etkilidir.
- Göz sağlığını iyi gelir
- Misket limonu yağı, kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır.
- Temiz bir pamuk yardımıyla cilde uygulandığında doğal ve etkili tonik görevi görmektedir.
MİSKET LİMONU VE SARI LİMON ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Aynı familyaya ait olmalarının dışında başta renkleri olmak üzere yapısal olarak oldukça farklı besinlerdir. Yeşil limon sarı limona göre daha ekşidir, asit değeri daha fazladır, daha suludur, boyutu daha küçüktür. Ayrıca son olarak da misket limonu toplandıktan hemen sonra tüketilmeye uygun değildir, belli bir süre beklettikten sonra tüketilmesi doğrudur.
YEŞİL LİMONUN KULLANIM ALANLARI
Oldukça güçlü bir tadı olan misket limonu, özellikle salatalarda ve yemeklerde kullanıldığında farklı bir aroma katmaktadır. Tatlılarda da kullanılarak alışılmışın dışında bir tadın oluşmasını sağlamaktadır. Yemekler dışında zayıflamak için de kullanılan misket limonu, detoks suyu yapılarak vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda daha hızlı zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Cilt bakımında da oldukça etkili olan yeşil limon, en doğal ve etkili tonik görevi görmektedir. Her akşam yatmadan önce misket limonuyla temizlenen cilt, ölü hücrelerden arınarak daha canlı ve dinamik bir görüntü sağlamaktadır. Yine cilt bakımında kullanıldığında sivilcelerin kurumasında etkili olurken siyah nokta oluşumuna da engel olmaktadır.
Mevsiminde alındığında fiyatı yetiştiği bölgenin bahçesinde 10 TL’ye satılırken marketlerde 45 TL’ye satılmaktadır. Mevsimi dışında alındığında ise fiyatı daha yükselmektedir. Ama en sağlıklı ve faydalı hali mevsiminde toplanıp tüketilmesidir.
100 GR MİSKET LİMONU BESİN DEĞERLERİ
Kalori 25.00 kcal
Su 90.79
Karbonhidrat 8.42
Lif 0.40
Şeker 1.69
Protein 0.42
Yağ 0.07
Doymuş Yağ 0.01
Sodyum 2.00
Potasyum 117.00
Kalsiyum 14.00
Vitamin A 50.00
Vitamin C 30.00
Vitamin E 0.22
Vitamin K 0.60
Vitamin B6 0.04
Thiamin (B1) 0.03
Demir 0.09
Folat 10.00
Pantotenik Asit 0.12
Fosfor 14.00
Magnezyum 8.00
Çinko 0.08
Bakır 0.03
Selenyum 0.10
Mangan 0.02