Yenidoğan bebeklerde ishal nasıl geçer? Bebekler sık sık neden ishal olur?

Bebeklerde görülen ishal, yeni doğanlarda normal olarak görülen, ilerleyen aylarda görüldüğünde ise önlem alınması gereken bir hastalıktır. En önemli önlem bebeğin hijyenik ortamda bakılması ve anne sütünden destek alarak tedavi edilmesidir. İşte bebeklerin sık sık ishal olma nedenleri ve tedavi yöntemleri

Yenidoğan bebeklerde ishal nasıl geçer? Bebekler sık sık neden ishal olur?
Yenidoğan bebeklerde ishal nasıl geçer? Bebekler sık sık neden ishal olur?
GİRİŞ 07.08.2020 10:37 GÜNCELLEME 07.08.2020 10:37

Bebeklerde görülen ishal, genellikle bebeğin anne sütüyle beslenmesinden kaynaklı görülebilir. Anne sütü ile beslenen bebek gün 7 defaya kadar dışkı yapabilir. Bu korkulacak bir durum değil aksine normal görülen bir durumdur. 0-5 yaş arasında sıklıkla görülen bebek ishali, mide rahatsızlıkları ve enfeksiyondan kaynaklı görülerek ilk 2 günde endişelenecek bir durum değildir. Anacak yine de tedbirli davranıp bebeğin beslenmesine dikkat ederek sıvı kaybından oluşabilecek tehlikeli durumlara karşı bebeklere bol bol su içirilmelidir. İshale karşı ilk olarak ilaca başvurmanın doğru olmadığı uzmanlar tarafından onaylanır. 

BEBEKLER NEDEN İSHAL OLUR?

Anne sütü ile beslenen bebekler diğer bebeklere göre gün içerisinde daha çok dışkı yapar. Bu normal bir durumdur. Anne, bebeğini anne sütü ile beslemeye devam ederek hastalıklara karşı ve hatta ishale karşı direncini arttırmalıdır. Bebekler doğdukları hafta günde 5-6 defaya kadar dışkı yapabilir. İlk günlerin ardından ilk haftalarda bu sayı daha da artar, bebeğin anne sütüne alışma ve geçiş süreci olduğundan normaldir. Ancak 20 günlüğü geçmiş bebekler hala çok fazla sıvı dışkı yapıyorsa muhakkak önlem alınmalıdır. Bunun nedeni bağırsaklarda oluşan enfeksiyonlardan kaynaklı olabilir. Bunun dışında temizliğe dikkat edilmemesi, bebeğin hijyenik ortamda bakılmamasından kaynaklı ishal görülebilir. Ayrıca 12 aylıktan küçük bebeklerin hemen katı gıdalara geçerek dengesiz ve sağlıksız beslenmelerinden kaynaklı ishal görülebilir. Bu da riskli bir durum olup muhakkak dikkat edilmesi gereken ve müdahale edilmese gereken hususlardır. 

BEBEKLERDE İSHAL BELİRTİLERİ

Yeni doğan bebeklerde görülen ishalin kısmen normal bir durum olduğu uzmanlar tarafından kabul edilmektedir. Ama bunun dışında bağırsak enfeksiyonu ve mikrop kapmadan kaynaklı görülen ishaller 2 günün sonunda tehlikeli hal alıp müdahale edilmesi gerekir. Bebeklerde görülen ishal belirtileri şöyledir:

- Huzursuzluk

- Yüksek ateş

- Kusma 

- Dışkılama sayısının bir anda artış göstermesi

Bu bulguların görülmesi durumunda doktora başvurulması gerekir. Uzun süreli görülen ishalde gerekirse bebeğin dışkı tahlili yapılıp ishalin neyden kaynaklı olduğu detaylı incelenmelidir. 

BEBEKLERDE İSHAL NASIL GEÇER?

İshal görülmeye başladığı ilk günlerde tehlikeli sayılmayarak beslenme ve sıvı takviyesiyle tedavisi sağlanabilir. Bebeklere 6 aylık olana kadar su ve gıda ihtiyacını anne sütünden karşılar, bunun dışından ek olarak su dahi verilmesi önerilmez. Bebekler 6 aylıktan önce ishal olduklarında bebekler bol bol anne sütü ile beslenerek tedavi olabilirler. İshale karşı en etkili tedavi anne sütüdür. Bunun yanında hijyen koşulları da sağlanarak bebeklerin steril ortamlarda bakımlarının gerçekleşmesi gerekir. Mikrop ve enfeksiyondan kaynaklı ishaller daha uzun süreli ve tehlikeli olabilir. 

6 aylıktan sonra ek gıdaya başlayan bebekler ishal olduklarında sıvı kaybından dolayı bol bol su içmeleri gerekir. 1 yaş altı bebeklerin günde ortalama su ihtiyaçları 750 ml’dir. Elma, muz, patates püresi, evde doğal malzemelerle hazırlanmış çorba gibi gıdalara başvurarak ishalin geçmesi sağlanabilir. 

BEBEKLERDE İSHAL TEDAVİSİ

Birkaç güne geçmeyen ishaller için bir uzmana danışılması tavsiye edilir. İshal olan bebeklere uzmana danışılmadan ilaç vermek çok ciddi tehlikelere yol açabilir. Bundan dolayı son çare olarak ilaca başvurulur. İshal tedavisinde bebeklere antibiyotik verilmesi doğru bir tedavi yöntemi olamadığından antibiyotik tedavisinden kaçılması gerekir. Anne sütü, ek gıdaların doğal ve sağlıklı olması, bol bol su tüketimi ishal olan bebekler için en doğru tedavi yöntemleridir. 
Ancak, ishalle birlikte yüksek ateş, kusma, dışkıda yeşilimsi ve sarı renkli dışkı görülüyorsa hemen acile giderek müdahale edilmesi gerekir. Uzman bir doktora danışarak doğru tedavi metotlarıyla iyileştirme sürecine girilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
'Savaşta Türkiye bize yardım etti'
Çin'e karşı tarihi hamle, 'Voltran' için imzalar atıldı! Dünyanın üçüncü büyüğü olacak